InTownPost

Ακολουθήστε μας :

19
Σαβ, Ιουν
Tο διάβασαν 195 άτομα (195 Views)

«Black Panther»

«Black Panther»

 

  • Είδος: Επιστημονικής φαντασίας – Marvel Comic
  • Σκηνοθεσία: Ράιαν Κούγκλερ
  • Με τους: Τσάντγουικ Μπόουζμαν, Μάικλ Μπ. Τζόρνταν, Λουπίτα Νιόνγκ'ο, Λετίσια Ράιτ, Ντανάι Γκουρίρα, Αντζελα Μπάσετ, Φόρεστ Γουίτακερ, Τζόν Κάνι.
  • Διάρκεια: 134΄
  • Διανομή: Feelgood Entertainment

Ο χάρτινος υπερ-ήρωας με το εξωτικό όνομα «Black Panther», για τον αφρικανικό κόσμο, είναι ο κυβερνήτης της φανταστικής και προστατευμένης από τα ανθρώπινα βλέμματα, χώρας Ουακάντα, ο γενναίος διάδοχος Τ’ Τσάλα. Ο Μαύρος Πάνθηρας, είναι ο πρώτος, έγχρωμος ήρωας της Marvel, «γεννημένος» το 1966, όχι όμως ο τελευταίος, καθότι υπάρχει και ο βαμπιροκυνηγός «Blade», που «γεννήθηκε» κι αυτός στις σελίδες της Marvel το 1973. Ο συγκεκριμένος, μαύρος ήρωας, ανήκει στην Silver Age of Comic Books, δηλαδή, αυτής που γράφει ιστορία από τα μέσα του 1950 έως τα τέλη της δεκαετίας του ’70. Για την ιστορία να αναφέρουμε, πως οι εποχές που διακρίνουν την comic κουλτούρα είναι τέσσερις τον αριθμό: Πρώτη είναι η Golden Age of Comic Books (1930 έως 1956), η Silver  Age of Comic Books (1956, έως το 1970), η Bronze Age of Comic Books (1970 έως 1985) και τέλος η Modern ή Dark Age of Comic Books, που ξεκινάει από το 1985 και φτάνει μέχρι σήμερα (είναι πολύ ενδιαφέρον, κάποια στιγμή, να γράψουμε ένα άρθρο για αυτές τις τέσσερις εποχές των comics super heroes και το πως αντικατέστησαν τους θεούς, τους ημίθεους και τους ήρωες της ελληνικής μυθιστορίας στις συνειδήσεις των μικρών και των νέων ανθρώπων, παγκοσμίως). Ο «Black Panther», πρωτοσυστήθηκε στο κινηματογραφόφιλο κοινό στην ταινία του Captain America το 2016, «Εμφύλιος Πόλεμος», προκαλώντας αίσθηση, τόσο με την γενναιότητα, τις δυνάμεις και τα γκάτζετ του, που οφείλονται στο εξωγήινο ορυκτό βιμπράνιο, όσο και με την εξωτική, φοβιστική, κατάμαυρη στολή του. Η Marvel, λοιπόν, εκτίμησε πως ο καιρός γαρ εγγύς για τον «Black Panther» να αποκτήσει το δικό του στασίδι στην 7η Τέχνη, κι από το χαρτί να περάσει στην μεγάλη οθόνη, μαθαίνοντας ο κόσμος την καταγωγή, την ιστορία και τους άθλους του. Όπερ και εγένετο!

Ο Τ΄ Τσάλα (Τσάντγουικ Μπόουζμαν καλός), είναι ο γιός του Κυβερνήτη της φανταστικής, αφρικανικής Ουακάντα, που ζει πλούσια και ευημερεί ως χώρα κρυμμένη, σχεδόν αόρατη από τα υπόλοιπα κράτη, σε μια περιοχή της μαύρης ηπείρου που ως γνωστόν η υποσαχάρια Αφρική μαστίζεται από την φτώχεια, τους πολέμους και τις αρρώστιες,  Ο προηγούμενος κυβερνήτης και πατέρας του (σκοτώθηκε, κατά την διάρκεια της ομιλίας του στον ΟΗΕ, από τον Πολεμιστή του Χειμώνα) διοικούσε δίκαια και ειρηνικά την Ουακάντα, κάτι που πρέπει να συνεχίσει στο ίδιο μοτίβο και ο γιός του Τ΄ Τσάλα ή «Black Panther». Όλες οι φυλές της Ουακάντα αποδέχονται τον νέο κυβερνήτη, ώσπου μετά την τελετή και την επιτυχημένη αποστολή να φέρουν πίσω στην χώρα μια σημαντική ποσότητα κλεμμένου βιμπρανίου, μια παλιά ιστορία με τον άγνωστο ξάδελφο του Τ΄ Τσάλα, έρχεται στο προσκήνιο. Μια ιστορία, που δείχνει πως ο δίκαιος τέως κυβερνήτης δεν ήταν και τόσο δίκαιος, καθώς δολοφόνησε τον ίδιο τον αδελφό του. Ο γιος του δολοφονημένου αδελφού, Έρικ (Μάικελ Μπ Τζόρνταν) διεκδικεί την θέση του ηγέτη της Ουακάντα, αμφισβητώντας τον ξάδελφο του Τ΄ Τσάλα ή «Black Panther».


Το σκηνοθετικό τιμόνι του υπερήρωα «Μαύρου Πάνθηρα», το κρατάει γερά, αποφασιστικά και δεξιοτεχνικά ο 32χρονος δημιουργός των ταινιών: «Μια Στάση πριν Το Τέλος» (2013), «Κριντ: Η Γέννηση ενός Θρύλου» (2015), Ράιαν Κούγκλερ. Ο σκηνοθέτης που οδήγησε τον Σιλβέστερ Σταλόουν σε μια υποψηφιότητα για Όσκαρ Β΄ Ανδρικού Ρόλου το 2015. Από μόνος του ο «Black Panther» ως ήρωας είναι διαφορετικός από τους υπόλοιπους ομόσταυλους της Marvel, καθότι, πρώτον, περιβάλλεται περήφανα από τον αφρικανικό εξωτικισμό και την μακράν ιστορία της και δεύτερον η χώρα του, η Ουακάντα είναι ένας επίγειος, κρυμμένος, παράδεισος στην καρδιά της φτωχής και πολυπαθούσης μαύρης ηπείρου. Το ορυκτό βιμπράνιο είναι αυτό που δίνει τις δυνάμεις στο σώμα του για να συμπεριφέρεται ως θεός και προστάτης των αδύναμων Αφρικανών, ενώ η νεότερη αδελφή του και τεχνοφρικιό, Σούρι (Λετίσια Ράιτ) τον βοηθάει με τα διάφορα γκάτζετ, που κατασκευάζει ειδικά για αυτόν. Άφθονη η δράση, πλούσια τα εφέ, άψογα δοσμένη η κρυφή, αόρατη Ουακάντα, καλοκουρδισμένοι και οι κακοί της υπόθεσης (Άντι Σέρκις) και σταθερή η σπονδυλική στήλη που στηρίζει την αμλετική σύγκρουση ανάμεσα στους δυο διεκδικητές του θρόνου. Στην ταινία παρελαύνουν όλοι οι νέοι black stars του Χόλιγουντ, πλαισιωμένοι αισθητικά και ποιοτικά από τις παρουσίες των παλαιοτέρων, όπως αυτής της Άντζελα Μπάσετ, του Τζον Κάνι και του Φόρεστ Γουίτακερ.       

https://youtu.be/JInqpeC36zc

«Η Κόρη της Απρίλ»
«Winchester: Το Σπίτι των Φαντασμάτων»

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Με την αποδοχή θα έχετε πρόσβαση σε μια υπηρεσία που παρέχεται από τρίτο μέρος εκτός του https://intownpost.com/