02
Τρι, Μαρ
Tο διάβασαν 951 άτομα (951 Views)

«Amid»: H Multimedia Dance Performance της Χρυσάνθης Μπαδέκα

«Ψάχνουμε για βεβαιότητες μέσα σε μία θάλασσα συνεχώς μεταβαλλόμενων δεδομένων» (Ωκεανός του ήχου - David Toop)

«Amid» είναι ο τίτλος της multimedia dance performance της Χρυσάνθης Μπαδέκα που θα παρουσιαστεί για 4 μόνο παραστάσεις, 1-2 και 8-9 Απριλίου, στο θέατρο Ροές. Το «Amid» εξελίσσεται μέσα σε μία εικαστική εγκατάσταση, όπου το κοστούμι-μάσκα, ο ήχος, το φως και η ψηφιακή εικόνα, προσφέρουν αισθητηριακά ερεθίσματα, αναδεικνύοντας ποικίλες πτυχές του εικαστικού τοπίου - στιγμές και λειτουργίες που ζητούν να αναδυθούν μέσω του σώματος. Οι λειτουργίες αυτές υφαίνουν ένα δίκτυο ανάμεσα στο σώμα και στον χώρο, διαμορφώνοντας την μεταβαλλόμενη δομή τους. Ένα ζωντανό υφαντό που κινείται εν μέσω και ταυτόχρονα περιβάλλει το σώμα και τον χώρο αντανακλώντας σαν καθρέφτης τις μορφές τους στην ύφανσή του. Το έργο δομείται μέσα από ένα σύνολο επεισοδίων, όπου η ηρεμία και η σιωπή, η ευδαιμονία ή η ανησυχία, μία τροπική ή παγωμένη ατμόσφαιρα μπορεί να αποκαλυφθεί. Είναι μία αντανάκλαση και μελέτη της ανταλλαγής των δύο κόσμων: του εσωτερικού με του εξωτερικού, του εικονικού με του αληθινού, του παρελθόντος με του μέλλοντος. Μία απόπειρα οπτικού και ηχητικού συγκερασμού νόησης και ποίησης, όπου η λειτουργία και το άφατο συναντιούνται στον αιθέρα*.
  • από το aithēr, που στα Ομηρικά Ελληνικά σημαίνει "καθαρός ουρανός”. Η ύπαρξη του αιθέρα διατυπώθηκε ποικιλοτρόπως από την αρχαιότητα έως και τον 19ο αιώνα και επαναδιατυπώθηκε στον 20ο, ως το υποθετικό "πεδίο των πάντων”.

Το Σημείο Εκκίνησης Το «Amid» αποτελεί το δεύτερο έργο της χορογραφικής μελέτης της Χρυσάνθης Μπαδέκα επάνω στην προβληματική what remains?. Ο τίτλος του έργου προέρχεται από τον όρο amidst (εν μέσω).

Ο όρος αυτός λειτουργεί ως δομικό στοιχείο υλοποίησης της ιδέας, καθώς το «Amid» γεννήθηκε μέσα στο πρώτο έργο της θεματικής (2016) κι αναπτύχθηκε διαμεσικά μέσα από πολλές δράσεις, για να φτάσει να παρουσιαστεί σε μορφή πολυμεσικής παράστασης χορού σήμερα - σε συνεργασία με μία ομάδα ανεξάρτητων δημιουργών-συντελεστών.

H διερεύνηση επικεντρώθηκε στην έννοια των ορίων του Μέσα και του Έξω και της λειτουργίας της αντανάκλασης, με την οποία αντιλαμβανόμαστε κατά κάποιον τρόπο την ανταλλαγή του εσωτερικού με το εξωτερικό κόσμο.

Για την Δημιουργική ομάδα ο «Amid», η έννοια εν μέσω κλήθηκε να εφαρμοστεί και ως προσωπική πρακτική μετακίνησης του ενός δημιουργικού συνεργάτη προς τις περιοχές του άλλου. Ως πολυμεσική παραγωγή, η ανάγκη δημιουργίας ενός καινούριου δικτύου επικοινωνίας μεταξύ των συνεργατών από τα διαφορετικά καλλιτεχνικά πεδία ήταν απαραίτητη για την γόνιμη συνδιαλλαγή.

Με άξονα τον διαμεσικό (transmedia) τρόπο σκέψης, προσκλήθηκαν σε συνεργασία ανεξάρτητοι καλλιτέχνες, με κοινό χαρακτηριστικό τo ενδιαφέρον και την επαφή τους με το ανθρώπινο σώμα και την κίνηση.

Η Συνεργασία με την Mette Sterre (sculptural costume designer) Η συνεργασία προέκυψε από την κοινή ανάγκη, μεταξύ της Mette Sterre και της Χρυσάνθης Μπαδέκα, να διερευνηθεί το πώς ένα γλυπτικό κοστούμι-μάσκα μπορεί να δημιουργήσει νέους τρόπους κίνησης στο ανθρώπινο σώμα, προσδίδοντας στο κοστούμι-μάσκα βασικό ρόλο στη δραματουργία και την ανάπτυξη ενός χορογραφικού έργου.

Και οι δύο δημιουργοί διερεύνησαν τον όρο amidst τόσο σε επίπεδο περιεχομένου όσο και σε επίπεδο υλοποίησης της ιδέας. Με δεδομένο τις απαιτήσεις μιας πολυμεσικής παραγωγής και την αναγνώριση των λειτουργιών ανατροφοδότησης (feedback) και αντανάκλασης (reflection) ως βασικοί μηχανισμοί συνεργασίας, επιχειρήθηκε η δημιουργία ενός αρθρωτού τρόπου εργασίας εξ αποστάσεως.

Συνεχόμενες ανταλλαγές κι ενημερώσεις πραγματοποιήθηκαν μέσα από τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης (fb, skype, what’sapp), η βιντεοσκόπηση χρησιμοποιήθηκε ως εργαλείο καταγραφής και οπτικής επικοινωνίας των σταδίων ανάπτυξης, ενώ πραγματοποιήθηκαν και 4 residencies μεταξύ Αθήνας και Άμστερνταμ. Το αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας παρουσιάζεται μέσα από την πολυμεσική παράσταση χορού AMID, αλλά και από ένα backstage ντοκιμαντέρ χορού.

Μette Sterre
https://youtu.be/vmKvdHF2mmc

Η Χρυσάνθη Μπαδέκα είναι χορεύτρια, χορογράφος, κινηματογραφίστρια, μοντέρ, videodance trainer και Kαλλιτεχνική συν-Διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Χορού - ATHENS VIDEO DANCE PROJECT.

Αποφοίτησε από την Επαγγελματική Σχολή Χορού Ραλλού Μάνου (2004, Αθήνα) και συνέχισε τις μεταπτυχιακές της σπουδές (M.F.A in Dance) στο Tisch School of the Arts - NYU (2005, Νέα Υόρκη) με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών και του New York University και με βασική κατεύθυνση την χορογραφία για την κάμερα (videodance).

Επιστρέφοντας στην Αθήνα το 2009, παρακολουθεί ως ακροάτρια το μεταπτυχιακό πρόγραμμα Ψηφιακές Μορφές Τέχνης (Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών). Εκείνη την περίοδο το ενδιαφέρον της έχει ήδη μετατοπιστεί στην κινηματογράφηση της κίνησης και την δημιουργία πολυμεσικών παραστάσεων.

Την ίδια χρονιά ξεκινάει και την διδασκαλία εργαστηρίων videodance στην Ελλάδα και στο εξωτερικό ως guest videodance trainer. Από το 2012 συνεργάζεται σταθερά ως operater/monter με το Θέατρο Άττις/Θεόδωρος Τερζόπουλος και διάφορες ομάδες θεάτρου και χορού.

Από το 2009 έχει διδάξει πάνω από 30 εργαστήρια videodance στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ έχει κινηματογραφήσει και μοντάρει πάνω από 60 promo trailers και παραστάσεις αρχείου, καθώς και την Επιστροφή του Διόνυσου - Μέθοδος του Θ.Τερζόπουλου (DVD διάρκειας 2,5 ωρών με το βασικό training), που συνοδεύει το βιβλίο σε πάρα πολλές γλώσσες.

Για 2 χρόνια υπήρξε εκπαιδευτής επιμόρφωσης των καθηγητών χορού των καλλιτεχνικών σχολείων στον τομέα Χορός &Μedia (Υπουργείο Παιδείας/Κεντρική Επιστημονική Ομάδας Εργασίας επιμόρφωσης),ενώ έχει υπάρξει και βασική videodancetrainer στην 3-μηνη εκπαιδευτική πλατφόρμαInner Movers (χορηγία τουRobert Bosch Stiftung, GER).

Συντελεστές ΙΔΕΑ – ΧΟΡΟΓΡΑΦΙΑ: Χρυσάνθη Μπαδέκα EΡΜΗΝΕΙΑ: Βάλια Παπαχρήστου ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΓΛΥΠΤΙΚΟΥ ΚΟΣΤΟΥΜΙΟΥ: Μette Sterre ΜΟΥΣΙΚΗ - ΗΧΗΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ: Λάμπρος Πηγούνης ΦΩΤΙΣΜΟΙ: Μιχάλης Κλουκίνας ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΒΙΝΤΕΟ:  Ερατώ Τζαβάρα ΒΟΗΘΟΣ ΧΟΡΟΓΡΑΦΟΥ: Κατερίνα Κατάκη ΒΟΗΘΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΤΗ ΚΟΣΤΟΥΜΙΟΥ:

Χριστίνα Σωτηροπούλου, Ton Stevens, Omar Theodosatos, Mariana Anacleto   ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ: Γκάυ Στεφάνου GRAPHIC DESIGN: Komododesign studio      RPOMO TEASER: Γιάννης Καρούνης       ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Μιχάλης Κλουκίνας ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: Μαριάννα Παπάκη, Νώντας Δουζίνας SOCIAL MEDIA: Ξένια Κουκίου ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ (GR):  Πωλίνα Κρεμαστά / Ρέον ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΟΣΤΟΥΜΙΟΥ (NL):  Kas Pijs   Info:Τοποθεσία: Θέατρο Ροές, Ιάκχου 16 Γκάζι, μετρό-Κεραμεικός Ημερομηνία: 1-2 & 8-9 Απριλίου 2019, ώρα έναρξης: 21:30. Διάρκεια: 45 λεπτά Τιμές εισιτηρίων:  12 ευρώ γενική είσοδος, 8 ευρώ μειωμένο (φοιτητικό, μελών του Σ.Ε.ΧΩ.ΧΟ., ανέργων)

Πληροφορίες-Κρατήσεις: Τηλ.: 6972 374 030. Έναρξη ηλεκτρονικής Προπώλησης (Viva): 18 Μαρτίου

Η παράσταση «Amid» πραγματοποιείται με την οικονομική ενίσχυση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και με την υποστήριξη του Stimulerings Fonds για το κοστούμι και την μάσκα creative industries fund NL

Το Διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού της Αθήνας: «A...
Το Dance Theater Group Simplegma παρουσιάζει την π...

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Με την αποδοχή θα έχετε πρόσβαση σε μια υπηρεσία που παρέχεται από τρίτο μέρος εκτός του https://intownpost.com/