21
Τετ, Απρ
Tο διάβασαν 173 άτομα (173 Views)

«Ωδή...» στην ποπ και στα πρόσωπα που διαμόρφωσαν την πορεία της. Γράφει η Μαρκέλλα Χρυσοστόμου

PAOM1123--0198

 

Σκεπτόμενη πως θα μπορούσα να ξεκινήσω το σημερινό μας αφιέρωμα, το μόνο που είχα να κάνω είναι να αρχίσω να γράφω το συντομότερο δυνατό! Μπορεί να πει κανείς με βεβαιότητα πως όταν λατρεύεις γενικότερα τη μουσική, είσαι “υποχρεωμένος” να καταπιαστείς και με εκείνα τα μουσικά “μονοπάτια” που δεν ανήκουν τόσο άμεσα σε αυτά που συνηθίζεις να διαβαίνεις. Έτσι, ευκαιρίας δοθείσης, σήμερα θα σας παρασύρουμε σε μια μοναδική περιπλάνηση στον τεράστιο, πλην όμως ιδιαίτερα ενδιαφέρων και αξιοπρόσεκτο κόσμο της ποπ.

Λίγα λόγια για την ποπ μουσική  Ο όρος “pop” προέρχεται από τον αγγλικό όρο “popular”, που σημαίνει “δημοφιλής”.  Αυτό το είδος, εμπορικής θα λέγαμε, μουσικής δημιουργήθηκε για να προσφέρει κυρίως διασκέδαση στον ακροατή, ενώ τα θέματα που πραγματεύεται έχουν να κάνουν επί το πλείστον με τα συναισθήματα, τον έρωτα και την αγάπη.

Τα κυριότερα μουσικά όργανα που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ποπ μουσικής είναι η κλασική και η ηλεκτρική κιθάρα, το αρμόνιο και τα ντραμς. Η ποπ τοποθετείται χρονικά στην βικτωριανή εποχή, όταν οι τότε καλλιτέχνες έψαχναν εκείνο το είδος μουσικής που θα προσελκύσει τη μεγαλύτερη δυνατή μάζα κοινού. Έτσι κι έγινε, καθώς λίγα χρόνια αργότερα και με την έλευση της ηχογράφησης στις αρχές του 20ου αιώνα, η ποπ αναπτύχθηκε ευρέως και αγαπήθηκε όσο τίποτα. Η άνθηση της ποπ πραγματοποιήθηκε αρχικά στην Αμερική, εκεί γύρω στη δεκαετία του 70’ δεν άργησε όμως να επεκταθεί και σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Υποκατηγορίες της ποπ και μουσικοί εκπρόσωποί Οι πιο βασικές κατηγορίες της ποπ είναι οι ακόλουθες:

1) Soul Pop με ονόματα όπως:

Ray Charles, Aretha Franklin, Otis Redding, Marvin Gaye   

Marvin Gaye Aretha Franklin Ray Charles

 

2) Country Pop με ονόματα όπως:

Dolly Parton, Loretta Lynn, John Denver, Lady Antebellum, Taylor Swift   

Dolly Parton John Denver Taylor Swift

 

3) Pop-Rock με ονόματα όπως:

The Beatles, Paul McCartney, Andy Kim, The Bells   

Andy Kim The Beatles The Bells

 

4) Electro Pop με ονόματα όπως:

Madonna, Gary Numan, Soft Cell, Lady Gaga, LMFAO   

Madonna Gary Numan Lady Gaga

 

5) Latin Pop με ονόματα όπως:

Ricky Martin, Shakira, Enrique Inglesias, Marc Anthony, Luis Miguel   

Ricky Martin Shakira Enrique Inglesias

 

6) Dance Pop (η πιο διαδεδομένη) με ονόματα όπως:

Michael Jackson, Madonna (και εδώ), Britney Spears, Janet Jackson, Backstreet Boys, NSYNC, Spice Girls, Destiny’s Child, Justin Bieber, Weeknd, Kylie Minogue, Christina Aguilera, Rihanna, Miley Cyrus, Jennifer Lopez, Taylor Swift (και εδώ), Lady Gaga (και εδώ), Pink, Katy Perry, Selena Gomez, Arianna Grand   

Britney Spears Backstreet Boys Jennifer Lopez

 

7) Contemporary R&B με ονόματα όπως:

Michael Jackson (και εδώ), Mariah Carey (και εδώ), Stevie Wonder, R Kelly, Craig David, Whitney Hiouston (κι όμως!)   

 R Kelly Stevie Wonder Whitney Hiouston

 

Την δεκαετία του 70’ η ποπ μουσική αποκτά τόσο μεγάλη απήχηση, ώστε δημιουργείται σταδιακά η ανάγκη για σύσταση των πρώτων charts, των πρώτων λιστών δηλαδή που θα περιέχουν τα δημοφιλέστερα ποπ τραγούδια.

Συγχρόνως την ίδια εποχή ανθίζουν καλλιτέχνες και γκρουπ που θεωρούνται διαχρονικοί εκπρόσωποι της ποπ μέχρι και σήμερα όπως οι Beatles, ο Michael Jackson αλλά και η Madonna.

Οι μουσικολόγοι “πέφτουν μέσα” στις προβλέψεις τους.

Στόχος της ποπ δεν είναι να προσελκύσει κουλτούρες ή ιδεολογίες αλλά ολοένα και αυξανόμενο ευρύ φάσμα κοινού.

Και τα καταφέρνει.

Η επιτυχημένη πορεία της ποπ μουσικής στα πέρατα του κόσμου συνεχίζεται, με ολοένα και περισσότερους “fans” να την ακολουθούν πιστά.

Ο κόσμος ζητάει πολλά περισσότερα.

Έτσι, τη δεκαετία του 90’ τα πρώτα boy bands και girls bands κάνουν την εμφάνισή τους (μουσικά γκρουπ αγοριών και κοριτσιών αντίστοιχα) τα οποία σημειώνουν τεράστιες πωλήσεις στη βιομηχανία της μουσικής.

Από τα πιο γνωστά γυναικεία και ανδρικά γκρουπ της εποχής ήταν μεταξύ άλλων οι Backstreet Boys και οι Spice Girls.

Την ίδια δεκαετία μεμονωμένοι καλλιτέχνες που καταξιώθηκαν ήταν και η Mariah Carey, η Britney Spears αλλά και ο George Michael.

Είναι γεγονός όμως πως από τη δεκαετία των 00’s ως και τις μέρες μας η απήχηση της ποπ μουσικής έχει σημειώσει αισθητή κάμψη, πράγμα που επιβεβαιώνεται αν εξετάσει κανείς τις πωλήσεις του σήμερα με τις πωλήσεις του τότε.

Παρόλα αυτά, υπάρχουν ηχηρά ονόματα που κυριαρχούν στον χώρο της ποπ τα τελευταία χρόνια όπως αυτό του Justin Bieber και της Lady Gaga, ενώ την τελευταία πενταετία αίσθηση έχει κάνει στον χώρο της ποπ μουσικής και ο Weeknd.

 

Οι κυριότεροι εκφραστές της ποπ μουσικής θεωρούνται μέχρι και τις μέρες μας δύο, αν και νομίζω πως δεν χρειάζονται συστάσεις... Ο ...“Βασιλιάς” της Ποπ  

Τραγουδιστής, χορευτής, συνθέτης και παραγωγός.

Ο Michael Jackson θεωρείται μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της μουσικής και του θεάματος, ο οποίος έμεινε στην ιστορία περισσότερο με τον χαρακτηρισμό “Βασιλιάς της Ποπ” (θα αναλύσουμε περί Jackson διεξοδικότερα σε επόμενο αφιέρωμα!)

Έχοντας στο ενεργητικό του αναρίθμητες μεγάλες δισκογραφικές επιτυχίες, έχει μείνει χαραγμένος στις μνήμες όλων ακόμα και μετά το θάνατό του. Συγκεκριμένα, αξίζει να αναφερθεί πως ο δίσκος του “Thriller” που κυκλοφόρησε το 1982 παραμένει ως και σήμερα ο πρώτος σε πωλήσεις, έχοντας πουλήσει πάνω από 105 εκατομμύρια αντίτυπα σε όλο τον κόσμο ενώ παρέμεινε στο Billboard Album Chart για 37 (!) εβδομάδες και απέσπασε 8 βραβεία Grammy.

 

Η ...”Βασίλισσα” της Ποπ

Ίσως όσοι της απέδωσαν τον χαρακτηρισμό ήταν άμεσα επηρεασμένοι από το “φαινόμενο” Michael Jackson, δεν την ονόμασαν όμως με αυτόν τον τρόπο αδίκως...

Τραγουδίστρια, χορεύτρια, συνθέτρια, παραγωγός, συγγραφέας αλλά και σκηνοθέτιδα , θεωρείται η “Βασίλισσα της ποπ” καθώς πάνω από 30 χρόνια πρωταγωνιστεί στη δισκογραφία με άκρως μεγάλη επιτυχία. Έχοντας στο ενεργητικό της 12 άλμπουμ και 26 cd singles,

η Madonna τραγουδήθηκε (και τραγουδιέται) στους “ποπ κύκλους” όσο καμία άλλη pop star. Έχει πραγματοποιήσει 9 περιοδείες σε όλο τον κόσμο, από το 1985 μέχρι σήμερα, συμπεριλαμβανόμενης και μιας συναυλίας της στην Αθήνα ενώ έχει μπει και στο ρεκόρ Guiness έχοντας την πιο κερδοφόρα περιοδεία, με κέρδη που ξεπερνούν τα 407 εκατομμύρια δολάρια.

Είναι γεγονός άλλωστε πως η Madonna αποτελεί την πιο ακριβοπληρωμένη τραγουδίστρια όλων των εποχών, με τις συνολικές της πωλήσεις να ξεπερνούν τα 200 εκατομμύρια δίσκους.

 

Φιλιά, Μαρκέλλα

 

20 γυναικείες φιγούρες που...άλλαξαν την ιστορία τ...
10 υπέροχα soundtracks που άφησαν εποχή: Της Μαρκέ...

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Με την αποδοχή θα έχετε πρόσβαση σε μια υπηρεσία που παρέχεται από τρίτο μέρος εκτός του https://intownpost.com/