InTownPost

Ακολουθήστε μας :

16
Κυρ, Μάι
Tο διάβασαν 137 άτομα (137 Views)

«Τα Άγρια Αγόρια»

(Les Garçons Sauvages / Wild Boys)


 

 

 

  • Είδος: Φαντασίας (ασπρόμαυρο και έγχρωμο)
  • Παραγωγή: Γαλλία (2017)
  • Σκηνοθεσία: Μπερτράν Μαντικό
  • Με τους: Πολίν Λοριγιάρ, Βιμάλα Πονς, Ντιάν Ρουξέλ, Αναέλ Σνεκ, Ματίλντ Βαρνιέρ, Σαμ Λουβιτσκ, Ελίνα Λέβενσον, Ναταλί Ρισάρ
  • Διάρκεια: 122΄
  • Διανομή: Carousel Films

Στις αρχές του 20ου αιώνα, σε ένα μικρό νησί του Ινδικού ωκεανού, πέντε έφηβοι καλών οικογενειών γοητευμένοι από τον αποκρυφισμό, διαπράττουν ένα ατόπημα σεξουαλικού περιεχομένου με θύμα μια γυναίκα. Ένας Ολλανδός καπετάνιος αναλαμβάνει τη συμμόρφωσή τους και τους παίρνει ως πλήρωμα στο στοιχειωμένο σαπιοκάραβό του για να γίνουν άνδρες.

Οι μέθοδοι σωφρονισμού του ναυτικού σοκάρουν τα πέντε αγόρια που ετοιμάζονται για ανταρσία. Προορισμός του ταξιδιού είναι ένα μαγικό νησί με οργιώδη βλάστηση και άλλα απρόβλεπτα.

https://youtu.be/hSyBlOBbZYw
Οι πρώτες σκηνές της ταινίας παρουσιάζουν πέντε αγόρια να εκσπερματίζουν πάνω σε μια γυναίκα, την οποία στην συνέχεια την δένουν σε ένα άσπρο άλογο και με τα εφηβικά σπέρματα ολούθε καλπάζει σε χωράφια. Συστήνεται λαϊκό δικαστήριο εκεί που, μάλλον οικοτροφείο είναι με κάτι ερμαφρόδιτους εισηγητές και η πράξη των παιδιών τιμωρείται με τον εξοστρακισμό τους και την ένταξη τους ως πλήρωμα στο εφιαλτικό καράβι ενός φιλήδονου και ψυχανώμαλου καπετάνιου που κυκλοφορεί με το πουλί του αποκεκαλυμμένο φόρα παρτίδα. Το τι ακολουθεί στο σκηνοθετικό ντεμπούτο αυτής της σουρεαλιστικής ονείρωξης του μικρομηκά, Γάλλου, πειραματικού σκηνοθέτη Μπερτράν Μαντικό είναι πέραν της ορατής, κορφής του Έβερεστ και αφού ο θεατής έχει φουμάρει ένα λιβάδι φούντα, ίσως καταφέρει να αναρριχηθεί στην λάγνα και ηδονική ανασφάλεια του Μαντικό.

Η σουρεαλιστική οδός που χρησιμοποιεί ο σκηνοθέτης για να αποδώσει καλλιτεχνικά την πολεμική τής ενηλικίωσης, τόσο στο σεξουαλικό πεδίο της ερωτικής απελευθέρωσης, όσο και σε αυτό του ανδρισμού είναι τόσο στρεβλό και ανόητο, που κάθε είδους αλληγορία και συμβολισμός είναι για τα πανηγύρια. Όλη η δυναμική και η έμπνευση της ταινίας αποταμιεύεται γενναιόδωρα και σπάταλα στο εικαστικό μέρος της παραγωγής, σε σημείο τέτοιο που η εικόνα να κλέβει, με το γαμώτο, την ουσία του θέματος και το δεύτερο να μένει έκπτωτο στο κενό της μεγάλης απορίας.

Ημιμαθής περί αποκρυφισμού και ερωτικού μυστικισμού, αδιάβαστος περί αφροδισιακής μύησης και σεξουαλικού τάντραμ, θλιβερά επιφανειακός και ναρκισσιστής με τα εντυπωσιακά ντεκόρ της παραγωγής του, να μοιάζουν με ανορθόδοξο ζευγάρωμα Ναΐφ τεχνοτροπίας και υπερρεαλισμού, σαν να ξεπήδησαν από συναυλία των Tigger Lilies, ο υπερφίαλος και ελάχιστος Μπερτράν Μαντικό παρουσιάζει έναν ευφάνταστο αχταρμά αδιάκοπου, προσωπικού αυνανισμού βασιλικά εικονοποιημένου. Και όπως αναφέραμε: από ουσία το απόλυτο τίποτα, μηδέν εις το πηλίκον.

Εντός του ρευστού σερμπέτ κατασκευάσματος (art house original) του Γάλλου (τι άλλο θα ήταν άλλωστε!) να και η cult Ρουμάνα περσόνα Ελίνα Λέβενσον (μόνιμη συνεργάτιδα του Μαντικό στο 20+1 προβολές, δηλαδή ταινίες μικρού μήκους σε 21 χρόνια με θεματική το γήρας και την ανθρώπινη επιθυμία), εδώ σε ρόλο στοιχειού, ερωτικής ιέρειας με το όνομα Σεβερίν, όπως και η όμορφη πόλη της Ρουμανίας, έτσι για το αλατοπίπερο της υπόθεσης.

Πάντως ο σκηνοθέτης θα πρέπει να πέρασε του λιναριού τα πάθη ως έφηβος από τους γονείς του για να γυρίσει τέτοια μπαλαφάρα. Όλη η κουλτουροφεύγα κοινωνία της ευρωπαϊκής, «ψαγμένης» παρέας κάνει τεμενάδες σε αυτό το δημιούργημα και απόλυτα γειωμένοι όπως είναι και, φυσικά, βαθιά νυχτωμένοι στα περί μυστικισμού και αποκρυφισμού – γιατί εκεί δένει το βαρκάκι του ο Γάλλος δημιουργός με τοτεμική διάθεση – υποκλίθηκαν ευλαβικά στην φιγουρατζίδικη, αρτιστίκ πρόταση που σέρβιρε. Παραγωγή του 2017 που δεν έβρισκε διανομή αλλά τελικά τα κατάφερε.

Αξιολόγηση Ταiνιας


* * * * *  Αριστούργημα * * * * Εξαιρετική * * * Ενδιαφέρουσα * * Προβληματική * Αδιάφορη @ Κάκιστη


«Η Βασίλισσα της Καρδιάς»
«Παίζοντας με τη Φωτιά»

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Με την αποδοχή θα έχετε πρόσβαση σε μια υπηρεσία που παρέχεται από τρίτο μέρος εκτός του https://intownpost.com/