InTownPost

Ακολουθήστε μας :

16
Κυρ, Μάι
Tο διάβασαν 590 άτομα (590 Views)

«Στη Γη του Άγριου Μελιού»

---

(Honeyland)

  • Είδος: Doc-fiction
  • Παραγωγή: Βόρεια Μακεδονία (2019)
  • Σκηνοθεσία των: Ταμάρα Κοτέβσκα και Λούμπομιρ Στεφάνοφ
  • Διάρκεια: 87’
  • Διανομή: Cinobo
  • Διακρίσεις: Μεγάλο Βραβείο Επιτροπής, Βραβείο Καλύτερης Φωτογραφίας Διεθνούς Ντοκιμαντέρ, Ειδικό Βραβείο Επιτροπής Impact for Change στο Φεστιβάλ Σάντανς - Καλύτερη Ταινία στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τελ Αβίβ - Καλύτερη Φωτογραφία & Βραβείο «Πάρε Λόρεντς» της Διεθνούς Ενώσεως Ντοκιμαντέρ – Βραβείο Καλύτερου της Ένωσης Αμερικανών Κριτικών Κινηματογράφου - Καλύτερο Ντοκιμαντέρ στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας

Σε απομονωμένη, ορεινή περιοχή των Σκοπίων ζει η καταγόμενη εκ Τουρκίας Χατίτζε Μουράτοβα με την ηλικιωμένη μισότυφλη και κλινήρη μάνα της, η οποία δεν μπορεί καν να βγει από την ετοιμόρροπη καλύβα τους, σε ένα χωριό χωρίς δρόμους, ηλεκτρικό ρεύμα ή τρεχούμενο νερό. Είναι η τελευταία μιας σειράς γενεών μελισσοκόμων άγριου μελιού και μονάχη στην έρημη περιοχή, η Χατίτζε βγάζει μικρές παρτίδες, αγνού προϊόντος, το οποίο και πουλάει στην κεντρική αγορά των Σκοπίων.

Η ήρεμη ζωή της Χατίτζε διαταράσσεται με την άφιξη μιας οικογένειας που στήνει τεράστιο τροχόσπιτο και νοικοκυριό δίπλα της, με τις θορυβώδεις μηχανές τους, τα επτά ανυπάκουα παιδιά τους και ένα κοπάδι από αγελάδες και άλλα ζώα. Αρχικά η Χατίτζε αντιμετωπίζει την αλλαγή με ανοιχτό μυαλό και θετική διάθεση, αλλά γρήγορα δημιουργείται μια κόντρα που εκθέτει την θεμελιώδη σύγκρουση ανάμεσα στη φύση και τους ανθρώπους, την αρμονία και την ασυμφωνία, την εκμετάλλευση και τη βιωσιμότητα.

https://youtu.be/B27ORUHlp6E

Το ντεμπούτο των σκηνοθετών Λιούμπομιρ Στεφάνοφ και Τάμαρα Κοτέφσκα, σημειώνει μια πρωτιά, καθώς είναι η πρώτη ταινία μυθοπλασίας-ντοκιμαντέρ (doc-fiction) στην ιστορία, που βρέθηκε υποψήφια για Όσκαρ στις κατηγορίες «Ντοκιμαντέρ» και «Ξενόγλωσσης Ταινίας». Παρά τα άφθονα βραβεία που γενναία κοσμήθηκε από τα διάφορα φεστιβάλ, όπου κι αν προβλήθηκε, η σκοπιανή ταινία δεν κατάφερε να κερδίσει κάποιο Όσκαρ.

«Μισό μισό» και αυτό είναι νόημα του ντοκιμαντέρ. Δηλαδή, το μισό μέλι ανήκει στην παραγωγό προς χρήση και εκμετάλλευση και το άλλο μισό επιστρέφεται στις μέλισσες για να υφίσταται η ισορροπία και να ταΐζονται τα παραγωγικά έντομα με αγνή τροφή και όχι ζάχαρη που καταστρέφει τα μελίσσια. Ώσπου η ανατροπή έρχεται με την άφιξη της πολύτεκνης, φασαριόζικης οικογένειας του Τούρκου Χουσείν, που μαθαίνει την τέχνη της μελισσοκομίας από την γυναίκα, αλλά δεν τηρείται καμία από τις άγραφες προδιαγραφές, δημιουργώντας αναστάτωση στο μικρό και οργανωμένο οικοσύστημα της μοναχικής μελισσοκόμου.

Πέραν της καλής φωτογραφίας που «αιχμαλωτίζει» μοναδικά σε διάφορες ώρες και εποχές την φύση, το ντοκιμαντέρ μυθοπλασίας των Σκοπιανών κινηματογραφιστών Στεφάνοφ και Κοτέφσκα δεν προσφέρει τίποτα άλλο. «Νάδα», που λένε και οι Ισπανοί. Είναι φλύαρο, παρά τον μικρό χρόνο των 87 λεπτών προβολής του, εσωτερικά του βασιλεύει ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο και τέλος ψάχνεις, που στο καλό βρίσκονται αυτά τα τρία χρόνια φιλμαρίσματος και οι 400 ώρες υλικού, όπως αναφέρουν οι δημιουργοί του;

Κάλλιστα, «Στη Γη του Άγριου Μελιού»  θα μπορούσε να είναι ένα απλό ντοκιμαντέρ για το National Geographic με αφορμή το πρωτόκολλο της Ναγκόγια, την σύμβαση των Η.Ε. (παντού χωμένος ο κατά τα άλλα «ειρηνικός» Ο.Η.Ε), για τη βιοποικιλότητα που τέθηκε σε ισχύ το 1993 και καθόρισε τις παγκόσμιες κατευθυντήριες γραμμές για την πρόσβαση στους φυσικούς πόρους, διατηρώντας την βιωσιμότητα των πόρων. Μέχρι εκεί όλα καλά και εύγε στους δυο κινηματογραφιστές. Όλος αυτός ο ντόρος περί αριστουργήματος, βραβείων και λοιπών τιμών δεν τον ανακάλυψα πουθενά, αν και το αναζήτησα επιμόνως σε κάθε γωνιά και άκρη της ταινίας, καθότι το μικρό σε παραγωγή σινεμά των Σκοπίων τα τελευταία χρόνια έχει ένα ενδιαφέρον, όπως η πρόσφατη ταινία: «Υπάρχει Θεός, Το Όνομά της Είναι Πετρούνια», της Τεόνα Στρούγκαρ Μιτέφσκα, που πραγματικά αυτή ναι, είναι μια έκπληξη.  

Αξιολόγηση Ταiνιας* * * * *  Αριστούργημα * * * * Εξαιρετική * * * Ενδιαφέρουσα * * Προβληματική * Αδιάφορη @ Κάκιστη

«Έμα»
«Το Κάλεσμα της Άγριας Φύσης»

Με την αποδοχή θα έχετε πρόσβαση σε μια υπηρεσία που παρέχεται από τρίτο μέρος εκτός του https://intownpost.com/