InTownPost

Ακολουθήστε μας :

16
Κυρ, Μάι
Tο διάβασαν 256 άτομα (256 Views)

«Πινόκιο»

pin6

«Πινόκιο»

(Pinocchio)

Είδος: Φαντασίας, παραμύθι

Παραγωγή: Ιταλία, Γαλλία, Αγγλία (2019)

Σκηνοθεσία: Ματέο Γκαρόνε

Με τους: Ρομπέρτο Μπενίνι, Φεντερίκο Ιελάπι, Ρόκο Παπαλέο, Μάσιμο Κετσερίνι, Μαρίν Βακτ

Διάρκεια: 125΄

Διανομή: Odeon

Ο φτωχός, ξυλοτεχνίτης Τζεπέτο (Ρομπέρτο Μπενίνι) έχοντας στα χέρια του ένα μαγικό κομμάτι ξύλου δημιουργεί τον Πινόκιο, μια μαριονέτα, που αρχίζει να μιλάει και να συμπεριφέρεται σαν άνθρωπος. Η ζωντανή, ξύλινη κούκλα είναι πια ο γιος του Τζεπέτο.

Όταν ο Πινόκιο μπλέκει με ένα θέατρο μαριονετών, χάνεται για να περιπλανηθεί σε μια περιπέτεια γεμάτη μπελάδες. Στο ταξίδι της αναζήτησης του εαυτού του θα έχει για μοναδικό του σύμμαχο ένα γρύλο και μια νεράιδα. Η μεγάλη επιθυμία του Πινόκιο είναι να μοιάσει στα υπόλοιπα αγόρια.

Από τα πιο σημαντικά παραμύθια της παγκόσμιας λογοτεχνίας, γραμμένο το 1883 από τον Ιταλό Κάρλο Λορεντσίνι, γνωστό ως Κάρλο Κολόντι, με τον τίτλο «Οι Περιπέτειες του Πινόκιο». Η ιστορία του ξύλινου αγοριού, που ποθεί να λάβει ανθρώπινη μορφή, πέρασε αρκετές φορές στην μεγάλη οθόνη, ξεκινώντας την πορεία του το 1911, εμφανιζόμενος στο κινηματογραφόφιλο κοινό στην ομότιτλη βωβή, αυστριακή ταινία όχι τόσο επιτυχημένη παραγωγή, σε σκηνοθεσία του Τζούλιο Ανταμόρο. Η μεγάλη επιτυχία του σπουδαίου παραμυθιού του Κολόντι πάνω στο άσπρο πανί ήρθε σε καρτούν από τα στούντιο του Γούολτ Ντίσνεϊ το 1940, αποσπώντας, μάλιστα, δυο βραβεία Όσκαρ στις κατηγορίες της «Μουσικής» και του «Τραγουδιού». Ο Πινόκιο, τέλος πάντων, σε παρελθούσες μετρήσεις ήταν, πιθανώς να είναι μέχρι σήμερα, ο πιο αγαπημένος, χάρτινος ήρωας των μικρών, αλλά και των μεγάλων παιδιών, πριν ακόμα η παιδική και η εφηβική φαντασία καταλυθεί βάναυσα και «δικτατορικά» από τους ρηχούς σινε-ήρωες με τα κολάν, τύπου Σπάιντερμαν και Ντέθπουλ.

Ο Πινόκιο στην συγκεκριμένη, κινηματογραφική παραγωγή του 2019 είναι φτιαγμένος από τον βραβευμένο, Ρωμαίο Ματέο Γκαρόνε, τον σκηνοθέτη των σκληρών ταινιών «Γόμορρα» (2008) και «Dogman» (2018), προσπαθώντας να συνδυάσει έντεχνα και θεατρικά την τρυφερότητα με την βία σε ένα ατμοσφαιρικό, παραμυθένιο live action, που δεν πετυχαίνει πάντα τον σεναριακό του στόχο. Το σκοτεινό περιβάλλον της οδύσσειας του άτακτου και συνάμα καλόκαρδου ξυλόκουκλου, γίνεται η κυρίαρχη σημαία της ταινίας, αποδυναμώνοντας την ευεργετική εσωτερικότητα και το δυνατό συναίσθημα του παραμυθιού.

Από την άλλη πλευρά, η παρουσία του Ρομπέρτο Μπενίνι στον ρόλο του γερο-Τζεπέτο είναι μια άχρωμη, έως άνευρη πινελιά, καθώς ο ίδιος ο ηθοποιός προσπαθεί να κερδίσει τις όποιες εντυπώσεις από την προσωπική παταγώδη κινηματογραφική του απόπειρα, όταν το 2002 μετέφερε το παραμύθι του Κολντόνι στην μεγάλη οθόνη από την καρέκλα του σκηνοθέτη και του ηθοποιού.

Photo Gallery «Πινόκιο»


«Το Σκοτεινό Αντικείμενο του Πόθου»
«Το Βαμμένο Πουλί» (The Painted Bird)

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Με την αποδοχή θα έχετε πρόσβαση σε μια υπηρεσία που παρέχεται από τρίτο μέρος εκτός του https://intownpost.com/