02
Τρι, Μαρ
Tο διάβασαν 144 άτομα (144 Views)

«Ο Joker έβαλε «μπουρλότο» στον κινηματογραφικό Οκτώβριο», γράφει ο Γιώργος Noir Παπαϊωσήφ

Το παράλογο θα ήταν να γινόταν το αντίστροφο, δηλαδή η ταινία «Joker» του Τοντ Φίλιπς με πρωταγωνιστή τον Χοακίν Φίνιξ στον ομώνυμο ρόλο να έπιανε τον βυθό της αποτυχίας.

Το αισιόδοξο είναι, πως τα ένστικτα των κινηματογραφόφιλων λειτουργούν ακόμα άριστα, παρά του σινε-σκουπιδαριού που σερβίρεται τα τελευταία χρόνια.

Το δυσάρεστο είναι, ότι τέτοια ταινία θα δούμε ξανά στα «πράσινα φεγγάρια».

Το σούπερ αισιόδοξο είναι, μην τυχόν συνειδητοποιήσουν, ότι οι ποιοτικές, εμπορικές ταινίες είναι ο νέος διάδρομος απογείωσης της 7ης Τέχνης και αρχίσει ο ανταγωνισμός, προς όφελος πάντα του θεατή. «Όνειρο θερινής νυκτός», αυτό ε;
Ο αγαπητός «Joker», έκανε πιένες, για να χρησιμοποιήσω έναν θεατρικό ορισμό ως προς την επιτυχία της ταινίας και όπου παίχτηκε, κυριολεκτικώς σάρωσε.

Να ξεκινήσω από την χώρας μας και την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2019 που άρχισε να προβάλλεται στις σκοτεινές αίθουσες, τον υπέροχο Χοακίν Φίνιξ είδαν σχεδόν 160.000 θεατές, νούμερο απίθανο για τα ελληνικά δεδομένα των τελευταίων χρόνων. Όλοι βέβαια ενθουσιασμένοι. Οι περισσότεροι των θεατών εντυπωσιασμένοι και ενθουσιασμένοι, γιατί ως γνωστόν υπάρχουν και αυτοί που λένε και γράφουν τα «δικά τους», άλλωστε!

Στην χώρα της βαθιάς Εσπερίας ο «Joker» και στο γνωστό σε όλους μας, αμέρικαν Box office έγραψε «σαράντα κάσες μαζί με τους άσσους», πετυχαίνοντας τέσσερα πράγματα μαζί:

1ο μεγαλύτερο άνοιγμα χολιγουτιανής ταινίας για το μήνα Οκτώβρη (93 εκατομμύρια δολάρια το Σαββατοκύριακο).

Άνοιγμα - ρεκόρ σε διαβαθμισμένη «R» ταινία (Κ18), δηλαδή, κινηματογραφικό θέαμα για ενήλικο κοινό, αν και ο χαρακτήρας είναι comic hero, όπου το έφηβο και νεαρότερο κοινό έμεινε εκτός κινηματογραφικής αίθουσας.

1ο μεγαλύτερο άνοιγμα ταινίας κεντρικού κόμικ χαρακτήρα και μάλιστα «κακού».

1ο μεγαλύτερο άνοιγμα ταινίας της Warner Bros για το έτος 2019.

Οι θεατές που παρακολούθησαν την ταινία εκτονώθηκαν τα μέγιστα στα μέσα κοινωνικής διαδικτύωσης, γράφοντας διθυράμβους, «διαβάζοντας» την παραγωγή σε όλα τα επίπεδα. Το συναίσθημα ενεργοποίησε την συνείδηση και τα κείμενα τους έσταζαν πικρή ζάχαρη.  Ο «Joker» είναι, τελικά, αυτό που σημειώνουν τα διάφορα άρθρα της αλλοδαπής και της ημεδαπής: «ταινία φαινόμενο»;

Προσωπικά δεν θα τοποθετηθώ, ούτε θα υιοθετήσω παρόμοιους χαρακτηρισμούς. Το σίγουρο είναι, ότι μια ταινία που αφορά το mainstream κοινό ταρακούνησε αρκετά το συναίσθημα των κινηματογραφόφιλων, τόσο από την πλευρά της ερμηνείας του Χοακίν Φίνιξ που είναι αφοπλιστική, όσο και για το πολιτισμικό, κοινωνικό περιβάλλον που πραγματεύεται η πλοκή με όχημα την φιγούρα ενός διάσημου, άκρως «κακού», χάρτινου ήρωα, ενώ στο παρελθόν ο Joker έχει ξαναπέρασει από τις γειτονιές της μεγάλης οθόνης, δίχως να προκαλεί τέτοιου είδους τριγμούς.

Σε σημείο τέτοιο είναι το συναισθηματικό «τράνταγμα», που ο «Dark Knight» και διώκτης του Joker, ο γνωστός Μπάτμαν, να διάγει σοβαρή κρίση υποστήριξης από τους φανς του για το πόσο ευθυγραμμισμένος είναι με το κοινό καλό των ανθρώπων και την ελευθερία τους.

Το καίριο ερώτημα που έπεσε με θόρυβο στο τραπέζι της αμφισβήτησης είναι: Ο «Μαύρος Ιππότης» ενεργεί στρατολογημένος στο πλευρό των «καλών» ή των «κακών»; Είναι ο «σωτήρας» των αδύναμων και κατατρεγμένων ανθρώπων ή το απόλυτο εκτελεστικό όργανο της άρχουσας τάξης και της νέας τάξης πραγμάτων, που εξαφανίζει από το πρόσωπο της Γης κάθε τι που προκαλεί το χάος και την αναρχία, εξυπηρετώντας έτσι την λειτουργία του συστήματος ως προς την σκλαβοποίηση της ανθρωπότητας;     

Οι Αμερικάνοι, μάλιστα, για να αποφύγουν παρατράγουδα και άλλες ταραχές από τους θεατές που θα παρακολουθούσαν την ταινία, τοποθέτησαν αστυνομικές δυνάμεις πέριξ των κινηματογράφων, ενώ οι αστυνομικοί σταθμοί είχαν το νου τους να επέμβουν άμεσα. Απαγόρευσαν, επίσης την εμπορική εκμετάλλευση της μάσκας κλόουν και άλλα κατασταλτικά που «μοσχοβολούν» U.S.A..

Η ταινία δημιούργησε δυο στρατόπεδα στις Η.Π.Α.. Ένα αυτό το γνωστό που ταυτίστηκε με τις αντιδράσεις του Άρθουρ «Joker» Φλεκ και ένα στρατόπεδο από ανθρώπους που υποφέρουν ως θύματα ένοπλης βίας. Ο ηθοποιός Χοακίν Φίνιξ στην ηλεκτρονική έκδοση του Vanity Fair, έγραψε: «Δεν φαντάστηκα ότι ο «Joker» θα έχει μια ήρεμη πορεία. Είναι μία δύσκολη ταινία. Με κάποιον τρόπο, μπορούμε να πούμε, πως είναι καλό, ότι οι άνθρωποι αντιδρούν έντονα».   Ο σκηνοθέτης Τοντ Φίλιπς και ο ηθοποιός Χοακίν Φίνιξ στην βράβευση της ταινίας "Joker" στο Φεστιβάλ Βενετίας

«Ευτυχία»: Κυκλοφόρησε τo teaser μαζί με λεπτομέρε...
«Η επόμενη ταινία για τον Freddie Mercury (Μέρος 1...

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Με την αποδοχή θα έχετε πρόσβαση σε μια υπηρεσία που παρέχεται από τρίτο μέρος εκτός του https://intownpost.com/