05
Παρ, Μαρ
Tο διάβασαν 156 άτομα (156 Views)

«Ο Παράδεισος Έπεσε στη Γη»

ItMustBeHeaven_03

 

Οι χειμερινές κινηματογραφικές αίθουσες έως την 12η Οκτωβρίου 2020 θα παραμείνουν κλειστές.


«Ο Παράδεισος Έπεσε στη Γη»

(It Must Be Heaven)

Είδος: Κοινωνική σάτιρα

Παραγωγή: Παλαιστίνη, Γαλλία, Κατάρ, Γερμανία, Καναδάς, Τουρκία (2019)

Σκηνοθεσία : Ελία Σουλεϊμάν

Με τους: Ελία Σουλεϊμάν, Ταρίκ Κόπτι, Τζορτζ Κλέιφι, Γκαέλ Γκαρσία Μπερνάλ, Ναέλ Κανγ, Γκρεγκουάρ Κόλιν,

Διάρκεια: 102'

Διακρίσεις: Ειδική Μνεία της Κριτικής Επιτροπής στο Φεστιβάλ Καννών, Βραβείο Fipresci

Διανομή: Rosebud.21


Ο ΕΣ εγκαταλείπει την Παλαιστίνη σε αναζήτηση εναλλακτικής πατρίδας, ανακαλύπτει, όμως, ότι η Παλαιστίνη τον ακολουθεί όπου κι αν πάει. Μια εκκλησία στη Ναζαρέτ με μια πόρτα που δε λέει να ανοίξει, ένα έρημο από κόσμο Παρίσι, ένα σουπερμάρκετ στη Νέα Υόρκη, όπου τα προϊόντα είναι όσα και τα όπλα που έχουν πάνω τους οι πελάτες: η υπόσχεση για μια νέα ζωή μετατρέπεται σε κωμωδία παρεξηγήσεων.

O ΕΣ θα καταλάβει ότι, όσο μακριά κι αν ταξιδέψει, από το Παρίσι στη Νέα Υόρκη, πάντα κάτι του θυμίζει την πατρίδα.


O αγαπητός και πάντα καλοδεχούμενος των απανταχού ευρωπαϊκών φεστιβάλ κινηματογράφου, ο Παλαιστίνιος, βραβευμένος σκηνοθέτης, σεναριογράφος και ηθοποιός Ελία Σουλεϊμάν («Ο Χρόνος που Απομένει» – 2009), έπειτα από την δεκαετή του απουσία επανακάμπτει στην μεγάλη οθόνη, πάλι σαν ήρωας πρωταγωνιστής ΕΣ (Ελία Σουλεϊμάν), με το σχεδόν άλαλο και απαθές ύφος του, μια υβριδική παρουσία, ας πούμε κάτι σε στιλ Μπάστερ Κίτον και περισσότερο σε Ζακ Τατί, καυτηριάζοντας «σουρεαλιστικά», υποτίθεται «αναρχικά», τα κακώς κείμενα του σύγχρονου αραβικού, αλλά και του δυτικού κόσμου. Όπως εκεί, δηλαδή στην Παλαιστίνη, τα ίδια και εδώ, δηλαδή στην Ευρώπη (στο Παρίσι) και στο Μανχάταν και αντιστρόφως.

Ταινία δίχως σεναριακή δομή και πλοκής, αλλά με ιδέες, εμπλουτισμένη στα 102 λεπτά προβολής της από λογής σκετσάκια καλλιτεχνίζουσας,σατιρικής οπτικής, σαν να είναι αδρανείς εικόνες, αφημένες στο διάφανο τσιγαρόχαρτο της πρώτης του ταινίας, αυτής του 2002 με τον τίτλο «Θεϊκή Παρέμβαση».

Ξεπερασμένο πια αυτό το επιθεωρησιακό στιλ, τουλάχιστον, για τα σημερινά, κινηματογραφικά δεδομένα, δηλαδή το σκληρό και το βίαιο που υπερνικούν κάθε ηθική αξία, είτε στο κοινωνικό, είτε στο θρησκευτικό, είτε στο πολιτικό επίπεδο και να εικονογραφούνται στο άσπρο πανί με αστειάκια και γκαγκς εν είδει σουρεαλιστικής άποψης, ο αμερικανοσπουδασμένος σκηνοθέτης Ελία Σουλεϊμάν με τις χριστιανοορθόδοξες καταβολές, επιμένει να το φροντίζει και να το υποστηρίζει με παρρησία και σθένος. Ξανά το τραγούδι «I Put A Spell on You», όπως στην ταινία του «Θεϊκή Παρέμβαση», αυτή την φορά όμως σε διασκευή με την φωνή της Νίνα Σιμόν.

Ο Άραβας κύριος Ιλό, παρακαλώ, να επιστρέψει σπίτι του, καθώς ξέμεινε από έμπνευση.


Photo Gallery «Ο Παράδεισος Έπεσε στη Γη»
«Έκρηξη Θυμού»
«Το Γεράκι του Φυστικοβούτυρου»

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Με την αποδοχή θα έχετε πρόσβαση σε μια υπηρεσία που παρέχεται από τρίτο μέρος εκτός του https://intownpost.com/