InTownPost

Ακολουθήστε μας :

16
Κυρ, Μάι
Tο διάβασαν 331 άτομα (331 Views)

«Οι Εραστές της Γέφυρας»

4-vert


«Οι Εραστές της Γέφυρας»

(Les Amants du Pont-Neuf)
Είδος: Ερωτικό δράμα

Παραγωγή: Γαλλία (1991) - Έγχρωμο, σε επανέκδοση, με πλήρως αποκατεστημένες ψηφιακές κόπιες

Σκηνοθεσία : Λεό Καράξ

Με τους: Ντενίς Λαβάν, Ζιλιέτ Μπινός

Διάρκεια: 125'

Αίθουσες Προβολής της ταινίας: «Αθηναία» (Χάρητος 50, Κολωνάκι) – «Λαίς» (Ταινιοθήκη της Ελλάδος, Ιερά Οδός 48 & Μεγ. Αλεξάνδρου, (Μετρό Κεραμεικός)) – «Όασις» (Πρατίνου 7, Παγκράτι) – «Ζέφυρος» (Τρώων 36, Πετράλωνα) – «Αίγλη» (Λεωφ. Πεντέλης 98, Χαλάνδρι) – «Αίγλη Σαρωνίδα (Λεωφ. Σαρωνίδας 32) – «Αστέρι Ίλιον» (Νέστωρος & Φιλοκτήτου 86, Εμπορικό κέντρο Ίλιον)

Διανομή: Bibliotheque

Ο απελπισμένος έρωτας της Μισέλ (Ζιλιέτ Μπινός – πολύ καλή), μιας άστεγης ζωγράφου που κινδυνεύει να τυφλωθεί κι ενός νεαρού κλοσάρ, του Άλεξ (Ντενίς Λαβάν – υπέροχος) που βρίσκει καταφύγιο στην υπό ανακαίνιση γέφυρα Ποντ Νεφ του Παρισιού.

«Αν αγαπάς κάποιον του λες πως ο ουρανός είναι λευκός. Κι αν εγώ απαντήσω, μα τα σύννεφα είναι μαύρα, τότε ξέρουμε ότι αγαπιόμαστε.»

Ακριβώς μια πενταετία από την «Δική μας Νύχτα» (1986) με την Ζιλιέτ Μπινός και τον Ντενίς Λαβάν, ο ποιητικός και συνάμα «βασανιστικός» Γάλλος κινηματογραφιστής Λεό Καράξ, προσκαλεί ξανά το κινηματογραφικό ζευγάρι για να προσδώσουν την ψυχή και τον ρυθμό που αναζητάει στους «Εραστές της Γέφυρας». Η Μπινός και ο Λαβάν γράφουν ιστορία με την δυνατή αγάπη τους και ο Καράξ με το ιδιαίτερο οπτικό ύφος του ερωτοτροπεί εικονοκλαστικά, κυριολεκτικώς, στο ερειπωμένο κορμί της νουβέλ βαγκ, με πρωταγωνιστές δυο φτωχούς και καταφρονημένους νέους, τινάζοντας δυναμιτιστικά την σκόνη από την πάλαι ποτέ αίγλη του γαλλικού σινεμά.

Ωμός, ρεαλιστής, σκοτεινός, σκληρός και ταυτόχρονα τρυφερός, ο Λεό Καράξ, στην αυγή των νάιντις, ως η νέα πνοή στην τέχνη της κινούμενης εικόνας και πειραματιζόμενος με τις εικόνες που παράγουν έντονο συναίσθημα, αποδεικνύει πως η δυναμική του έρωτα ενυπάρχει παντού, ακόμα και στους κοινωνικά απόβλητους ανθρώπους που βρίσκονται σε απόγνωση. Με τον μόνιμο συνεργάτη του στην διεύθυνση της φωτογραφίας, τον ευφάνταστο και πραγματικό ζωγράφο της ταινίας, Ζαν Ιβ Εσκοφιέ, που έφυγε από την ζωή το 2003 σε ηλικία μόλις 53 χρόνων από καρδιακή προσβολή, αλλά και τις μουσικές του Ντείβιντ Μπάουι, του Ίγκι Ποπ, των Public Enemy, ο Λεό Καράξ καταφέρνει να μας αιχμαλωτίσει και να αγαπήσουμε την ταινία του για να την θυμόμαστε μέχρι σήμερα σαν μια αέρινη, άφωτη ζωγραφιά, απόλυτα γειωμένη, κάτω όμως από το ρομαντικό, νυχτερινό φως των φανών της παλιάς, παριζιάνικης γέφυρας.

Η Ζιλιέτ Μπινός καθιερώνεται ως η φρέσκια sweetheart της φραγκίας και ο σπουδαίος Ντενίς Λαβάν κοκκινίζει το υποκριτικό κοντέρ ως το αεικίνητο, ερωτοχτυπημένο ξωτικό της Ποντ Νεφ, που δεν θέλει να χάσει από την ζωή του την νεράιδα του, αυτή που ζωγραφίζει ανθρώπινα πρόσωπα.

Ακριβή παραγωγή για τα δεδομένα της εποχής και την νοσούσα κατάσταση που βίωνε, τότε, ο γαλλικός κινηματογράφος στην δεκαετία του ενενήντα. Για την ιστορία να αναφέρουμε, όπως άλλωστε έχει καταγραφεί και στα κινηματογραφικά κιτάπια, πως η άδεια που είχε πάρει ο Λεό Καράξ για να χρησιμοποιήσει την αρχαιότερη γέφυρα του Παρισιού, την Pont-Neuf, έληξε γρήγορα καθώς είχε αρκετές καθυστερήσεις στα γυρίσματα. Έτσι κατασκεύασε ένα ομοίωμα της γέφυρας και των γύρω παριζιάνικων κτιρίων σε μια λίμνη, καθιστώντας το έργο ένα από τα πιο ακριβά στη Γαλλία.

Photo Gallery «Οι Εραστές της Γέφυρας»
«Στο Καθρέφτη Είδα το Δολοφόνο»
«Το Σαββατοκύριακο των Μυστικών»

Με την αποδοχή θα έχετε πρόσβαση σε μια υπηρεσία που παρέχεται από τρίτο μέρος εκτός του https://intownpost.com/