InTownPost

Ακολουθήστε μας :

07
Παρ, Μάι
Tο διάβασαν 204 άτομα (204 Views)

«Θεατρικές Πρεμιέρες 3 – 9 Φεβρουαρίου 2020: Σαίξπηρ, Ίψεν, Ουίλιαμς, Μάμετ , Μποστ και η αντιφασιστική Ελλάδα», γράφει ο Κώστας Ζήσης

Μια εβδομάδα γεμάτη θεατρικές συγκινήσεις αυτή που έρχεται. Κορυφαίοι δραματουργοί, σπουδαίοι σκηνοθέτες αλλά και γερές δόσεις σύγχρονων ελληνικών έργων, συνθέτουν το θεατρικό σκηνικό της. Ας τα δούμε πιο αναλυτικά.

O καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Δημήτρης Λιγνάδης παρουσιάζει το κλασικό αριστούργημα του Σαίξπηρ «Μακμπέθ» στην Κεντρική Σκηνή στο κτήριο Τσίλερ, μια παράσταση που αναμένεται να μονοπωλήσει το ενδιαφέρον του κοινού το επόμενο διάστημα. Η επίσης καλλιτεχνική διευθύντρια του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν, Μαριάννα Κάλμπαρη, σκηνοθετεί τον «Έντμοντ» του Ντέιβιντ Μάμετ. Ο Θέμης Μουμουλίδης διασκευάζει και παρουσιάζει τη δική του τολμηρή ματιά στην «Έντα Γκάμπλερ» του Ίψεν στο θέατρο Άλμα της 5ης εποχής και ο Ζαχαρίας Ρόχας στο Διάχρονο σκηνοθετεί την «ναυαρχίδα» του Τένεσι Ουίλιαμς «Λεωφορείο ο Πόθος».

Με πολύ ενδιαφέρον αναμένεται «Το επάγγελμα της μητρός μου» του Μποστ από τον Θανάση Παπαγεωργίου ο οποίος πραγματικά έχει «σπουδάσει» αυτόν τον σπουδαίο (και όχι μόνο) θεατράνθρωπό  μας, παρουσιάζοντας όλα τα έργα του στο ιστορικό θέατρο Στοά στου Ζωγράφου. Μετά από δύο αναβολές, σηκώνει αυλαία η παράσταση του Μιχαήλ Μαρμαρινού «Κομμώτριες-Μεταπολίτευση», ο οποίος επιστρέφει μετά από χρόνια στο θέατρό του Θησείου - Ένα Θέατρο Για Τις Τέχνες.


Μάκμπεθ
Έντμοντ

Ένα κοινό χαρακτηριστικό της θεματολογίας των παραστάσεων που ξεκινάν αυτήν την εβδομάδα, είναι το ιστορικό στίγμα μέσα από βιώματα των ανθρώπων που έζησαν, μέστωσαν και ατσαλώθηκαν στον αντιφασιστικό αγώνα της χώρας μας. Η Ελεάνα Γεωργούλη στο Θέατρο του Νέου Κόσμου, με τα «Κόκκινα Τετράδια» αναβιώνει όσα έζησε η αγωνίστρια γιαγιά της σε μια διαδρομή από το 1940 έως το 1953, ο Δημοκρατικός Στρατός, οι γυναίκες μαχήτριες και ο Τάκης Σάντρας ζωντανεύουν στο Άβατον στον «Τελευταίο Αντάρτη» του Α. Ζαφείρη σε σκηνοθεσία Ιωάννας Νιάχα ενώ ο Μάνος Καρατζογιάννης συγκεντρώνει υλικό και δραματουργεί για τους «Μάρτυρες των Αθηνών» με μια ομάδα ηθοποιών από διαφορετικές γενιές και σχολές και με κοινό οδηγό τη μνήμη.

Στο ίδιο πλαίσιο είναι και το δεύτερο έργο της θεματικής «Αίμα» που παρουσιάζει το Γυάλινο Μουσικό Θέατρο, το «Λευκό Ρόδο» όπου η Δέσποινα-Μαρίνα Σαμαρά παρουσιάζει την ιστορία και τη δράση της ηρωικής παρέας φοιτητών και του καθηγητή τους, οι οποίοι δημιούργησαν την πλέον εμβληματική αντιναζιστική οργάνωση της Γερμανίας. Στη ναζιστική Γερμανία μας μεταφέρει και το «Επιχείρηση Tango» σε μια πρωτότυπη μίξη θεάτρου και χορού που σκηνοθετεί στο θέατρο Σημείο ο Γιάννης Μιχαλόπουλος.

Χορό από τους Κωνσταντίνα Ευθυμιάδου και Παναγιώτη Μανουηλίδη, θα παρακολουθήσουμε για 6 παραστάσεις και στις Ροές, μια χορευτική performance με τον χαρακτηριστικό τίτλο «evil unicorns*, βασισμένο σε ψευδή γεγονότα»

Ισπανικό Θέατρο στο Skrow από τον Θανάση Δόβρη στον «Πειρασμό», οι Παπαλάνγκι παρουσιάζουν στο 104  για πρώτη φορά στην Ελλάδα το «Sex» της Μεξικανής Justine Del Corte, προβληματισμοί και αγωνίες των νέων από το «Hyperspace ή αλλιώς…» της Δανάης Λιοδάκη στο Studio Μαυρομιχάλη ενώ οι Μάριος Ιορδάνου και Σοφία Καζατζιάν υπόσχονται γέλιο και συγκίνηση με την παράσταση «Στο μυαλό του Φραντς Κάφκα», περιπλανώμενοι στον κόσμο του Τσέχου συγγραφέα στο Altera Pars.

Tip και πρόταση της Εβδομάδας:

Τις είδαμε στο περασμένο Bob Festival, ενθουσίασαν το κοινό, πήραν την πρωτιά στο φεστιβάλ και τώρα επανέρχονται στο Θέατρο του Νέου Κόσμου με την παράσταση που αγαπήθηκε: Η ομάδα Fem Tettix ή κατά κόσμον Κατερίνα Αγγελίτσα, Αγγελική Γρηγοροπούλου και Ίρις Κατσούλα, με αφορμή και ρίζα την αρχαία τραγωδία και τις ηρωίδες της, σχολιάζουν τις ηθικές αξίες του σήμερα μέσα σε μια σπαρταριστή ατμόσφαιρα, δίνοντας οδηγίες για την «Αφρική ή Πώς να φυτέψετε τον νεκρό αδελφό σας»!


«Τελευταίος αντάρτης»
Sex

Συγκεκριμένα: 

Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2020

 1. «Αφρική ή πώς να φυτέψετε τον νεκρό αδελφό σας» από τις Κατερίνα Αγγελίτσα, Αγγελική Γρηγοροπούλου και Ίριδα Κατσούλα στο Θέατρο του Νέου Κόσμου
 2. «Πειρασμός» του Κάρλος Μπάτλιε από τον Θανάση Δόβρη στο Skrow Theater
 3. «Sex» της Xουστίνε ντελ Κόρτε από τους Παντελή Βασιλόπουλο και Χρήστο Τσαβλίδη στο Θέατρο 104
 4. «Evil unicorns» από το ντουέτο kóka and panú στο Θέατρο Ροές

Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2020

 1. «Hyperspace ή αλλιώς…» από την Δανάη Λιοδάκη και την ομάδα b.p.m. theater group στο Studio Μαυρομιχάλη
 2. «Κομμώτριες / ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗ» από τον Μιχαήλ Μαρμαρινό στο θησείον-ΕΝΑ ΘΕΑΤΡΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΕΧΝΕΣ
 3. «Ο Τελευταίος Αντάρτης» του Α. Ζαφείρη από την Ιωάννα Νιάχα στο Θέατρο Άβατον

Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2020

 1. «Έντα Γκάμπλερ» του Χένρικ Ίψεν από τον Θέμη Μουμουλίδη στο Θέατρο Άλμα
 2. «Έντμοντ» του Ντέιβιντ Μάμετ από την Μαριάννα Κάλμπαρη στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν
 3. «Οι μάρτυρες των Αθηνών» από τον Μάνο Καρατζογιάννη στο Θέατρο Σταθμός

Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2020

 1. «Το επάγγελμα της μητρός μου» του Μποστ από τον Θανάση Παπαγεωργίου στο Θέατρο Στοά
 2. «Τα κόκκινα τετράδια» από την Ελεάνα Γεωργούλη στο Θέατρο του Νέου Κόσμου
 3. «Αίμα-Λευκό Ρόδο» από την Δέσποινα-Μαρίνα Σαμαρά στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο
 4. «Μακμπέθ» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ από τον Δημήτρη Λιγνάδη στην Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου
 5. «Ανάσα ζωής» του Ντείβιντ Χέαρ από τον Κώστα Αρζόγλου στο Θέατρο Αλεξάνδρεια

Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2020

 1. «Στο μυαλό του Φρανς Κάφκα» από τους Μάριο Ιορδάνου και Σοφία Καζατζιάν στο θέατρο Altera Pars
 2. «Λεωφορείον ο πόθος» του Τένεσι Ουίλιαμς από τον Ζαχαρία Ρόχα στο Διάχρονο Θέατρο

Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2020

 1. «Επιχείρηση Tango»της Βίκυς Δαμιανού από τον Γιάννη Μιχαλόπουλο στο Θέατρο Σημείο

Σημείωση:

Για τυχόν αλλαγές, αναβολές, μεταθέσεις ο συντάκτης δεν φέρει καμία ευθύνη.

«Θεατρικές Πρεμιέρες από 10 έως 16 Φεβρουαρίου 202...
«Θεατρικές Πρεμιέρες 27-1/2-2: Μαθήματα Πολέμου, Δ...

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Με την αποδοχή θα έχετε πρόσβαση σε μια υπηρεσία που παρέχεται από τρίτο μέρος εκτός του https://intownpost.com/