InTownPost

Ακολουθήστε μας :

07
Παρ, Μάι
Tο διάβασαν 167 άτομα (167 Views)

«Θα 'ρθει η Φωτιά»

3-FIR4440-1


«Θα 'ρθει η Φωτιά»

(Fire Will Come)

Είδος: Δράμα

Παραγωγή: Γαλλία, Ισπανία, Λουξεμβούργο (2019)

Σκηνοθεσία: Όλιβερ Λάσε

Με τους: Αμαδόρ Αρίας, Μπενεντίκτα Σάντσεζ, Iνάτσιο Αμπράο

Διάρκεια: 86'

Διακρίσεις: Βραβείο Καλύτερης Ταινίας «Χρυσός Αλέξανδρος - Θόδωρος Αγγελόπουλος» και Βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας (Αμαδόρ Άριας) στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 2019

Βραβείο Επιτροπής «Ένα Κάποιο Βλέμμα» στο Φεστιβάλ Κανών 2019

Διανομή: Neo Films


Όταν ο Αμαδόρ (Αμαδόρ Αρίας – ερασιτέχνης ηθοποιός καλός) βγαίνει από τη φυλακή, έχοντας εκτίσει ποινή για εμπρησμό, κανείς δεν είναι εκεί για να τον προϋπαντήσει. Θα επιστρέψει στο πατρικό του, σε ένα μικρό χωριό στα βουνά της Γαλικίας, όπου η καθημερινή ζωή με την ηλικιωμένη μητέρα του είναι γεμάτη δυσκολίες και στερήσεις.

Κάποια στιγμή μια φωτιά στο δάσος θα έρθει, σαν σκοτεινή αυτοεκπληρούμενη προφητεία, για να πυροδοτήσει την αναπόδραστη τραγωδία.


Είναι η τρίτη κατά σειρά ταινία του 38χρονου, βραβευμένου Γάλλου σκηνοθέτη Όλιβερ Λάσε, με καταγωγή από την πανέμορφη ισπανική Γαλικία. Από την δεύτερη ταινία του το 2016 με τον τίτλο «Mimosas», ο Λάσε έχει δεθεί με τον καταπληκτικό, επίσης βραβευμένο Ισπανό φωτογράφο, Μάουρο Χέρσε. Ο Χέρσε είναι ο πραγματικά εμπνευσμένος καλλιτέχνης του έργου, καθώς κάθε πλάνο με θέμα την ορεινή φύση της Γαλικίας είναι ένα ξεχωριστό, ζωγραφικό έργο.

Ομίχλη, ανήλιαγα, βροχερά, δασώδη τοπία, φύση αξημέρωτη, φωτογραφίες που θα ζήλευε και ο συγχωρεμένος Θόδωρος Αγγελόπουλος. Και ήρθαμε στο δια ταύτα. Απαλή ταινία, ολιγόλογη, φειδωλή στους διαλόγους, δοσμένοι στην γαλικιακή διάλεκτο, με έναν νωχελικό ήρωα μπλαζέ ύφους, που φαίνεται να είναι καλόπαιδο, καταδικασμένο για εμπρησμό και αποφυλακισμένο, κάτι που δεν μαθαίνουμε ποτέ εάν όντως ήταν ο υπαίτιος εκείνης της φωτιάς και τι έγινε για να πάρουμε μια αρχή. Προφανώς δεν μας αφορά. Το χωριό τον αντιμετωπίζει κάπως, αλλά όταν ξεσπά μια καινούργια, μεγάλη φωτιά φίλοι και γνωστοί χωρικοί, out of the blue, ξεσπούν επάνω του, δίχως να φταίει, άγνωστο το γιατί. Προφανώς δεν μας αφορά.

Μια γηραιά μάνα, που ανεβοκατεβαίνει πλαγιές, ραχούλες σαν αγριοκάτσικο και φέρνει μόνη της βόλτα το σπίτι και τα ζωντανά συμπεριφέρεται άλλοτε με αγάπη και άλλοτε φοβικά στον αποφυλακισμένο γιό της. Μια κτηνίατρος που παίζει φλερτ, αλλά μόλις μαθαίνει πως υπάρχει παρελθόν με φυλακή στο αρσενικό, απομακρύνεται. Ανεκδήλωτα ορεσίβια συναισθήματα που δεν ανοίγουν τα χαρτιά τους. Προφανώς δεν μας αφορά. Υπάρχουν και οι φίλοι του χωριού που ανακαινίζουν διαλυμένα αγροτόσπιτα για να προσελκύσουν τουρίστες στα όρη και τα βουνά. Συγκρουσιακό σημείο της ιστορίας του παλαιού και του νέου μοντέλου εξοικονόμησης χρήματος στα ξεχασμένα από τον Θεό ορεινά χωριά, που ξοδεύεται σε μια σεκάνς δευτερολέπτων.

Ο Όλιβερ Λάσε από την ταινία ««Mimosas» άρχισε να δημιουργεί μια εντελώς δική του κινηματογραφική διαλεκτική με τις ιδέες και τα θέματα που πραγματεύεται, θυμίζοντας έντεχνο, καλλιτεχνικό σινεμά άλλων εποχών. Το σινεμά που θέλει επεξήγηση δηλαδή. Πέρα από την ευφάνταστη φωτογραφία και τις αρτίστικες ταχυδακτυλουργίες το σενάριο που στο καλό βρίσκεται;

Photo Gallery «Θα 'ρθει η Φωτιά»
«Το Θαύμα του Άγνωστου Αγίου»
«Το Μυστικό μας»

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Με την αποδοχή θα έχετε πρόσβαση σε μια υπηρεσία που παρέχεται από τρίτο μέρος εκτός του https://intownpost.com/