InTownPost

Ακολουθήστε μας :

12
Τετ, Μάι
Tο διάβασαν 188 άτομα (188 Views)

«Η Παρθένος του Αυγούστου»

Augustvirgin-5


«Η Παρθένος του Αυγούστου»

(La Virgen de Agosto)
Είδος: Κοινωνικό

Παραγωγή: Ισπανία (2019)

Σκηνοθεσία: Χονάς Τρουέμπα

Με τους: Ιτσάσο Αράνα, Βίτο Σαντζ, Ιζαμπέλ Στοφέλ

Διάρκεια: 129'

Διακρίσεις: Βραβείο Fipresci, Ειδική Μνεία στο Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι

Προβολή της ταινίας: Αποκλειστικά στον κινηματογράφο «Λαίς» (Ταινιοθήκη της Ελλάδος, Ιερά Οδός 48 & Μεγ. Αλεξάνδρου, Μετρό Κεραμεικός)

Διανομή: Neo Films

Λίγο προτού κλείσει τα 33 της χρόνια, η μόνη και συναισθηματικά μπερδεμένη Εύα (Ιτσάσο Αράνα), προτιμά να παραμείνει τον Αύγουστο στη Μαδρίτη παρά να επισκεφθεί κάποιο παραθαλάσσιο θέρετρο. Η απόφασή της θα πυροδοτήσει ένα εσωτερικό ταξίδι με αποκαλύψεις και απρόσμενες συναντήσεις, που κινούνται στους ρυθμούς του αστικού τοπίου.

O Ισπανός σκηνοθέτης, σεναριογράφος και σεναριογράφος Χονάς Τρουέμπα (Οι Ρομαντικοί Εξόριστοι), γιος του διάσημου σκηνοθέτη Φερνάντο Τρουέμπα, μας περπατάει στην Μαδρίτη τον μήνα Αύγουστο, που ως γνωστόν είναι ήσυχη και ήρεμη, όπως όλες οι ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις ένεκα των θερινών διακοπών, κάποτε. Δηλαδή, περασμένα μεγαλεία διηγώντας να δακρύζεις σήμερα, αφού λόγω της πανδημίας μηδέ ήρεμες μεγαλουπόλεις, μηδέ διακοπές υπάρχουν.

Ξεναγός σε αυτό το «μοναχικό», γυναικείο οδοιπορικό είναι η νεαρή Εύα, μια γυναίκα συνηθισμένη, καθημερινή, γήινη, όπως οι περισσότερες γυναίκες που συνορεύουν με την πραγματική ηλικία του σκηνοθέτη Χονάς Τρουέμπα και όχι με την κινηματογραφική της ηρωίδας. Πρωινές βόλτες σε μουσεία και κήπους, παγωτάκι, συναυλίες και ποτάκι το βράδυ σε κλαμπάκια, γνωριμίες με καινούργια πρόσωπα, συναντήσεις με φίλους και ανταμώσεις παλαιών ερώτων, διανθισμένα με αμπελοφιλοσοφίες πέριξ των υπαρξιακών δεδομένων, της οικογένειας και της αγάπης, αλλά και μεταφυσικές προσεγγίσεις μέσω εναλλακτικών θεραπειών τύπου ρέικι, at last σεξ . Άνυδροι προβληματισμοί ως ποιητικό κλοτσοσκούφι, άπαντα αμπαλαρισμένα σε ένα επιδερμικό, αυγουστιάτικο εικοσαήμερο με τις χριστιανικές εορτές και τα πανηγύρια να παρελαύνουν σε κάθε γειτονιά της ισπανικής πρωτεύουσας. Κατά τα κοινώς λεγόμενα, η παρθενία της πρωταγωνίστριας είναι αστικός μύθος. Κάτι άλλο ήθελε να προτείνει ο 39χρονος σκηνοθέτης που, συγχωρέστε με, το απώλεσα. Άμωμος η νοητική σύλληψη.

Ταινία άνευ σεναρίου, άνευ αρχής, μέσης και τέλους, στιγμιότυπα, σκέψεις και προβληματισμοί, που συνέβαλαν στην συγγραφή τους, τόσο ο σκηνοθέτης Χονάς Τρουέμπα, όσο και η πρωταγωνίστρια Ιτσάσο Αράνα, απέχει έτη φωτός από τις «Ιστορίες του Καλοκαιριού» (1966) του Ερίκ Ρομέρ . Ανθρώπινα το αναφέρω, πως στα 129 λεπτά της προβολής της δεν κατάφερα να πιάσω καμιά επαφή μαζί τους. Εάν οι προβληματισμοί και οι απορίες των σημερινών thirty something είναι γειωμένα σε παρόμοια, πνευματικά λειβάδια αναζητήσεων όπως της ταινίας, τότε, αγαπητοί μου: έως την κορφή του Γολγοθά είναι μια μακρά πορεία.

Photo Gallery «Η Παρθένος του Αυγούστου»
«Το Τρένο θα Σφυρίξει Τρεις Φορές»
«Οι Δολοφόνοι του Γκόγια»

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Με την αποδοχή θα έχετε πρόσβαση σε μια υπηρεσία που παρέχεται από τρίτο μέρος εκτός του https://intownpost.com/