InTownPost

Ακολουθήστε μας :

19
Σαβ, Ιουν
Tο διάβασαν 410 άτομα (410 Views)

«Η κορυφαία παράσταση του Λουκά Θάνου με τους «Πέρσες» του Αισχύλου έρχεται στο Μαραθώνα», της Σμαράγδας Μιχαλιτσιάνου

Στο θέατρο του Μαραθώνα, στις 31 Αυγούστου 2019 και ώρα 20:30, εκεί που τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο του 490 π.Χ διεξήχθη η Μάχη του Μαραθώνα, θα παιχθεί η παράσταση-αναλόγιο «Αισχύλου Πέρσες», σε μετάφραση-σκηνοθεσία και μουσική Λουκά Θάνου.

Κατά τους σύγχρονους ιστορικούς και μελετητές, όπως αναφέρεται αποτελεί μια από τις σημαντικότερες στιγμές στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Όσο για τους «Πέρσες» συνιστούν ένα από τα σπουδαιότερα και αρχαιότερα σωζόμενα δραματικά έργα του κορυφαίου τραγωδού Αισχύλου, που δεν εκθειάζει μόνο τον πατριωτισμό και την ομοψυχία των Ελλήνων με αριστοτεχνικό τρόπο, αλλά κυρίως πραγματεύεται το θεμελιακό, για τους αρχαίους Έλληνες, ζήτημα της ανθρώπινης μοίρας η οποία εναπόκειται στην θεϊκή εύνοια ή τιμωρία αναζητώντας  τα αίτια που οδήγησαν τους Πέρσες στην ήττα και την καταστροφή.

Λίγο καιρό πριν παρακολουθήσαμε την παράσταση του Λουκά Θάνου σε κλειστό χώρο και στο σημείωμά μας, που ακολουθεί, αναφέρουμε, τι αποκομίσαμε και τι νιώσαμε.Η κριτική του InTownPost.com για το έργο:

«Ω παίδες Ελλήνων ίτε,

Ελευθερούτε Πατρίδα, ελευθερούτε δε παίδας,

Γυναίκας, Θεών τε Πατρώων έδη, θήκας τε προγόνων νυν υπέρ πάντων αγών»

Ο Αισχύλος βάζει στο στόμα του βαρβάρου αγγελιοφόρου Πέρση τον υπέροχο πολεμικό παιάνα, τον οποίο ψάλλανε κατερχόμενοι οι Έλληνες, στη Ναυμαχία της Σαλαμίνας (480 π.Χ.), που ως  παλιός μαραθωνομάχος και ο ίδιος τον  διασώζει και περιγράφει τη νίκη των Ελλήνων, από την πλευρά των ηττηθέντων Περσών υμνώντας την ελευθερία και τη φιλοπατρία.

Δεκάδες ήταν αυτοί που έσπευσαν να παρακολουθήσουν την παράσταση-αναλόγιο «Αισχύλου Πέρσες», σε μετάφραση-σκηνοθεσία και μουσική Λουκά Θάνου».

Ήταν μία εμβληματική παράσταση του σπουδαίου δημιουργού, που τιμά τη χώρα μας διεθνώς,  με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του «Αισχύλου Πέρσες» από τις εκδόσεις «Μετρονόμος», που αποθεώθηκε από το κατάμεστο θέατρο βασισμένη στη μέθοδο του Λουκά Θάνου, ο οποίος ασχολείται  επίμονα με τη μελέτη της αρχαίας τραγωδίας.

Εδώ και 20 χρόνια ο Λουκάς Θάνος εξελίσσει την μέθοδο του, προσπαθώντας να αναδείξει ως κυρίαρχο στοιχείο την ποιητική γλώσσα των μεγάλων τραγικών και δη του Αισχύλου,  με κεντρικό άξονα τον ρυθμό και τη μουσικότητα του ποιητικού του λόγου στη ρυθμική και σωματική αγωγή του τραγικού λόγου, στη έκφραση του χορού, στη ρίζα της συλλογικής εμπειρίας.

Η μέθοδος του Λουκά Θάνου διδάσκεται χρόνια από τον ίδιο στα μεγαλύτερα Πανεπιστήμια του κόσμου στην Αμερική και στην Ευρώπη και οι παραστάσεις του έχουν παιχτεί σε σημαντικά θέατρα στην υφήλιο με τεράστια επιτυχία.

Στην ορχήστρα κάτω από την σκιά βρίσκεται ένα μικρό πατάρι σε δυο επίπεδα, και οκτώ προβολείς, τέσσερις δεξιά και τέσσερις αριστερά , για να δώσουν φως εκεί που η αλαζονεία τυφλώνει.

Η νύχτα γύρω απλώνεται και εμφανίζονται οι ερμηνευτές από την δεξιά πάροδο με επικεφαλής τον Ψαραντώνη τον Α΄ κορυφαίο.  

Αυτή τη  βιβλική μορφή της κρητικής μουσικής, με τη λύρα στα χέρια του , που προαναγγέλλει τη συμφορά των Περσών και απαλύνει τον πόνο της Βασίλισσας Ατόσσας, λέγοντάς τη, ότι ο γιός της ο Ξέρξης ζει.

Η Βασίλισσα στρέφεται προς το κοινό και λέει μια φράση που το ταρακουνά και φαντάζομαι θα την κρατήσει γερά:«Το χρήμα δεν αρκεί, αν χάσεις τους ανθρώπους».

Τον Ψαραντώνη ακολουθούν ο Σταύρος Σιόλας (Β΄κορυφαίος) ένας εκπληκτικός τραγουδιστής, η Ειρήνη Λαμπράκη  (Άτοσσα), ο Κωνσταντίνος Μάρκελλος (Αγγελιαφόρος – Ξέρξης), η Βάσω Μορφιαδάκη  (Α΄ κορυφαία χορού), η Χαρά Γεωργάτου (Β΄ κορυφαία χορού), που παίρνουν τις θέσεις τους και δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό μέσα στο πλαίσιο ενός δημόσιου μαθήματος θα έλεγα, εντός του οποίου ανιχνεύεται το θέμα, η ανάπτυξη του μύθου, οι χαρακτήρες και κυρίως τα κρίσιμα ζητήματα που διακυβεύονται μέσα στο έργο της αρχαίας δραματικής μας κληρονομιάς. Κρίσιμα ζητήματα όπως είναι μια αντιπολεμική κραυγή, η οποία  βασίζεται στη μουσικότητα των κειμένων και την αισχύλεια νομοτελειακή δομή.

Από τις κερκίδες δεν ακούγεται κιχ.

Το κοινό είναι προσκολλημένο στα δρώμενα. Η μετάφραση του Λουκά Θάνου είναι συγκλονιστική! Μεταφέρει το πνεύμα της τραγωδίας το λυρισμό και τη μουσικότητα του κειμένου, που είναι το όχημα της παράστασης  και αποκαλύπτει τη μουσική υφή της τραγωδίας.

Ο  Χορός καλεί σε βοήθεια το πνεύμα του πεθαμένου βασιλιά. Τον ρόλο ενσαρκώνει  o ταλαντούχος Χρήστος Θάνος που ανταμώνει με τον γεννήτορά του. Εμφανίζεται στη σκιά των βράχων με την πλάτη γυρισμένη ο υπαίτιος της ήττας, ο ίδιος ο Ξέρξης, ο επιζών της τραγωδίας  και σε ό, τι λέει βρίσκεται  το ζουμί, ίσως και η παρακαταθήκη που αφήνει στο γιό του και σε όλους τους επιζώντες από τον πόλεμο αλλά και σε εμάς τους σύγχρονους:

«Να θυμάστε πάντα την Ελλάδα. Τη δίχως μέτρο έπαρση ξεσκίζει ο Δίας»  και προτρέπει τους πάντες σε μια καλή και όμορφη ζωή:

«τότε που ζούσαμε δίπλα στα δένδρα, στη θάλασσα, στη γαλήνη».

Ο Ξέρξης χτυπά το στήθος του και η γη δονείται, όπως σείεται και το μέσα μας από τη ζωηρή συγκίνηση που ασκούν επάνω του τα λόγια του ποιητή.
Τετραθλητής της τέχνης ο Λουκάς Θάνος συνθέτης, ηθοποιός, σκηνοθέτης, χορογράφος, ο δημιουργός της «Μπαλάντας του κυρ Μέντου» που  σε ηλικία 16 χρονών έκανε τον Κώστα Βάρναλη να δακρύσεις, εκθειάζεται από τον κόσμο. Τα χέρια δεν σταματούν να χειροκροτούν. Οι μαθητές του τον καλούν στη σκηνή, αλλά εκείνος δεν κατεβαίνει.

Κάθεται στην κονσόλα.

Δεν είναι από έπαρση, αλλά από σεμνότητα, που επιβεβαιώνεται από τη στάση ζωής ενός μεγάλου καλλιτέχνη, που το κοινό τον τοποθέτησε, ενώ είναι στη ζωή, στο βάθρο των θεών.


Υ/γ:
Η διανομή στην παράσταση ανοιχτού χώρου έχει ως εξής:

Ειρήνη Λαμπράκη, Ανδρέας Γιαννακούλας, Χαρά Γεωργάτου, Χρήστος Θάνος, Μαγδαληνή Τασούλα, Μαρία Γκράτσια Βατικιώτη, Χαρούλα Παναγοπούλου, Κλεάνθης Βαρσαμούλης

Υ/γ:
Η διανομή στην παράσταση ανοιχτού χώρου έχει ως εξής:

Ειρήνη Λαμπράκη, Ανδρέας Γιαννακούλας, Χαρά Γεωργάτου, Χρήστος Θάνος, Μαγδαληνή Τασούλα, Μαρία Γκράτσια Βατικιώτη, Χαρούλα Παναγοπούλου, Κλεάνθης Βαρσαμούλης

«Το όραμα του Λουκά Θάνου πήρε σάρκα και οστά στο ...
«Πήγαμε στον Τεχνοχώρο Cartel, που ήρθε ο «Άρης» κ...

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Με την αποδοχή θα έχετε πρόσβαση σε μια υπηρεσία που παρέχεται από τρίτο μέρος εκτός του https://intownpost.com/