InTownPost

Ακολουθήστε μας :

19
Σαβ, Ιουν
Tο διάβασαν 197 άτομα (197 Views)

«Η θεατρική ματιά μιας ιστορίας αγάπης: Η Ιόλη Ανδρεάδη σκηνοθετεί την «Περηφάνια και Προκατάληψη» στο θέατρο Αλκυονίς»

Το θέατρο «Αλκυονίς» ετοιμάζεται να υποδεχτεί τη δεύτερη θεατρική παραγωγή για την τρέχουσα περίοδο, κατόπιν της φιλόδοξης μετατροπής του από αίθουσα κινηματογράφου, από τις Θεατρικές Σκηνές των Κατσαρίδη-Κεντ. Και αυτή η παραγωγή είναι εξίσου φιλόδοξη μιας και πρόκειται για τη θεατρική μεταφορά ενός bestseller της παγκόσμιας λογοτεχνίας, το περίφημο «Περηφάνια και Προκατάληψη» της Τζέιν Όστεν. Το όλο εγχείρημα αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον μιας και τη διασκευή του μυθιστορήματος το έχουν αναλάβει από κοινού η Ιόλη Ανδρεάδη και ο Άρης Ασπρούλης, με την πρώτη να κρατάει και τη σκηνοθετική μπαγκέτα, δύο παιδιά που παρόλο το νεαρό της της ηλικίας τους, έχουν ήδη δώσει εξαιρετικά δείγματα δουλειάς στα θεατρικά μας πεπραγμένα από το 2015 και μετά όπου ζουν και εργάζονται μαζί. 

Οι φωτογραφίες είναι της Βίβιαν Μητσάκου

 

Δύο παιδιά που έχουν βρει κοινή πορεία μέσα στη θεατρική πράξη και διαδικασία, συμβάλλοντας στην οικοδόμηση ενός θεάτρου που χτίζεται και αναπνέει στο σήμερα. Το «Πόλεμος και Ειρήνη» του Τολστόι, αυτό το δύσκολο εγχείρημα τους να μεταφέρουν το Μυθιστόρημα των Μυθιστορημάτων όπως έχει χαρακτηριστεί στη θεατρική σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά εξακολουθεί να συναρπάζει το κοινό.

Η Ιόλη Ανδρεάδη μιλώντας στους δημοσιογράφους στην συνέντευξη τύπου που παρέθεσαν οι συντελεστές της παράστασης, έδωσε το στίγμα των σκηνοθετικών προθέσεων και της αντίληψης. «Σε ένα σκηνικό που παραπέμπει σε Αγγλική επαρχία, δημιουργούμε μια site specific παράσταση για τους 5 (ή μήπως 6;) κεντρικούς ήρωες του μυθιστορήματος, σε έναν ιστορικό χώρο που λειτουργούσε κάποτε ως κινηματογράφος, κάποτε είχε λευκό πανί προβολής και τώρα μια σκηνή. Θα θέλαμε και αυτό επιδιώκουμε, το μάτι του θεατή να επικεντρωθεί στη θεατρική μας σκηνή με τρόπο όμως κινηματογραφικό. Δημιουργούμε μια παράσταση με αναφορά στο χώρο και την ιστορία του ρίχνοντας μια θεατρική ματιά σε μια ιστορία αγάπης που συναρπάζει εδώ και διακόσια χρόνια». Μαζί της θα συμφωνήσει και ο Άρης Ασπρούλης, ορίζοντας την ιστορικότητα και ιδιαιτερότητα του χώρου ως έναν από τα βασικά στοιχεία αυτής της παραγωγής. «Είναι η δέκατη θεατρική μας συνεργασία με την Ιόλη» θα πει με ενθουσιασμό και θέλοντας να δώσει το πλαίσιο της διασκευής θα ξεκαθαρίσει ότι προσέδωσαν στο έργο μια καθαρά θεατρική ροή και όχι λογοτεχνική, εμβαθύνοντας στους χαρακτήρες των ηρώων. «Πολλές στιγμές»., θα συμπληρώσει «κλείνουμε το μάτι στο κοινό, με αυτούς τους αρχετυπικούς ήρωες, ενώ και το (ερωτικό) χιούμορ είναι κυρίαρχο».

Ιόλη Ανδρεάδη

Ο Άρης Ασπρούλης (δεξιά) και ο Κώστας Φαλελάκης

 

Δίπλα τους ήταν η Μαριλένα Παναγιωτοπούλου, η σύμβουλος δραματολογίας της παράστασης η οποία είχε και τη σύλληψη του όλου εγχειρήματος να ανέβει στο σανίδι το κορυφαίο αυτό μυθιστόρημα, ο ενδυματολόγος Νίκος Χαρλαύτης ο οποίος υπογράφει τα υπέροχα κοστούμια της εποχής και βεβαίως το σπουδαίο επιτελείο των ηθοποιών που θα υποδυθούν του πέντε (ή μήπως έξι;) ρόλους: Ευγενία Δημητροπούλου, Δημήτρης Μοθωναίος, Αγησίλαος Μικελάτος, Ελεάνα Καυκαλά και  ο Κώστας Φαλελάκης. Πρωτότυπη μουσική έχει γράψει ο Γιάννης Χριστοφίδης, ενώ τα σκηνικά υπογράφει η Δήμητρα Λιάκουρα. Η παράσταση έχει πρεμιέρα την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2020, ημερομηνία όχι τυχαία επιλεγμένη μιας και θεωρήθηκε αυτονόητη η επιλογή  να ξεκινήσει μια από τις πιο θυελλώδεις λογοτεχνικές ερωτικές ιστορίες όλων των εποχών την ημέρα των Ερωτευμένων.

Πληροφορίες για την παράσταση (Εδώ)

 

«Φσστ… μπόινγκ!» Όλα καλά για τον αγαπημένο Κώστα ...
«Μια «Όμορφη Πόλη» που χωρά τον αναστεναγμό μας», ...

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Με την αποδοχή θα έχετε πρόσβαση σε μια υπηρεσία που παρέχεται από τρίτο μέρος εκτός του https://intownpost.com/