27
Σαβ, Φεβ
Tο διάβασαν 177 άτομα (177 Views)

«Επίδαυρος, Τοιχογραφίες», Αποκλειστικό απόσπασμα και παρουσίαση από τον Βασίλη Καββαθά.

Από τις εκδόσεις «Βιβλιοθήκη - Πινακοθήκη Επιδαύρου» σε συνεργασία με το Δήμο Επιδαύρου κυκλοφορεί αυτές τις μέρες ο τόμος «Επίδαυρος, Τοιχογραφίες», του Βασίλη Καββαθά. Η επιμέλεια της έκδοσης είναι του Νάσου Καββαθά, όπως και στους άλλους τίτλους των εκδόσεων, στα βιβλία του Βασίλη Καββαθά: «Ειρήνη» (για την Ειρήνη Παπά), «Μόραλης» (για τον ζωγράφο Γιάννη Μόραλη), και λίαν προσεχώς σε ένα νέο τίτλο για την «Αλίκη Βουγιουκλάκη στην Επίδαυρο».

Αποκλειστικό απόσπασμα, ειδικά διαμορφωμένο για το IntownPost.com:

«Παις» (πες), στο κατώφλι της εφηβείας, ένιωσα κάποια στιγμή την έννοια του Ιερού, για το οποίο μιλούσανε πολλοί, αλλά πολύ δύσκολα μου δίνανε να καταλάβω περί τίνος πρόκειται. Έτσι, κάτω από την πίεση των αποριών που μου προέκυψαν – οι «Απορίες ενός μικρού Επιδαύριου» - βάλθηκα να βρω την άκρη μόνος μου: ήταν οι απαρχές του ρεπορτάζ, σε μια εποχή που δε μου είχε καν περάσει από το μυαλό η δημοσιογραφία.

«Μετεβλήθη εντός μου ο ρυθμός του κόσμου», που έλεγε ο Γ.Βιζυηνός.

Άρχισα να απορρίπτω οτιδήποτε ποδοσφαιρικό και να ψάχνω ό,τι Επιδαύριον, οτιδήποτε έφερε την επιγραφή: «Επίδαυρος».

Ήθελα καταρχήν να διερευνήσω την αφετηρία των λέξεων που φτάνανε στ’ αυτιά μου σωστές, με νόημα, ως λεζάντες επεξηγηματικές εκείνων των εκπληκτικών εικόνων που στην «αυλή των ονείρων και των θαυμάτων», (σ.σ.: στο Θέατρο Επιδαύρου, σε παράσταση), λειτουργούσαν ως πνευματικές «ονειρώξεις» και παρακαταθήκες.

Εξ’ου και το Ρίγος της πίστης του προσκυνητή - ασθενή, με το οποίο ξεκινούσε η θεραπευτική του αγωγή στο Ασκληπιείο – από το οποίο αποχωρούσε μετά από ένα χρονικό διάστημα Υγιής.

Η πρώτη γραφιστική αποτύπωση του κοινού

Ο Βασίλης Καββαθάς με τον Γιώργο Βακιρτζή

Οι «Τοιχογραφίες» ανθολογούν την τέχνη του δρόμου των τελευταίων 20 ετών για την Επίδαυρο, τις αφίσες και την εικαστική παρέμβαση που αποτελούν, κοινοποιώντας τις παραστάσεις στο αρχετυπικό αρχαίο θέατρό της.

Είναι σε συνέχεια ενός 1ου τόμου που κυκλοφόρησε το 2003 (εκδ. Κάκτος) και που ανθολογούσε και αξιολογούσε τις αφίσες από τις αρχές του σύγχρονου Φεστιβάλ Επιδαύρου από το 1954 ως τότε.

Στον νέο τόμο, που διαδράμει-καταγράφει την τελευταία 20ετία, εκτός από το πλούσιο οπτικό υλικό, έχουμε ειδικές αναφορές σε σπεσιαλίστες της τέχνης της αφίσας, όπως ο γραφίστας Δημήτρης Αρβανίτης και ο σπουδαίος κινηματογραφικός ζωγράφος Γιώργος Βακιρτζής.

Ο Δήμος Επιδαύρου και ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Γκάτζιος σημείωσαν (απόσπασμα) :

«Ο Δήμος Επιδαύρου σε συνεργασία με τον εμπνευσμένο Επιδαύριο δημοσιογράφο-συγγραφέα κ. Βασίλη Καββαθά, εκτιμώντας την διαχρονική αυτή προσπάθεια του συλλέκτη αλλά και την αξία του αποτελέσματος, δεν μπορούσε να μείνει αδρανής απέναντι σ’ αυτόν το θησαυρό αλλά θεώρησε χρέος του να το αναδείξει συμβάλλοντας στην έκδοσή του με την ελπίδα ότι αυτή η πρώτη κίνηση θα αποτελέσει δρομοδείκτη ώστε στο μέλλον να αξιοποιηθεί και να προβληθεί περαιτέρω αυτό το υλικό που αποτελεί, άλλωστε, ανεκτίμητη περιουσία του Δήμου Επιδαύρου. Η σπουδαιότητα αυτού του δίτομου έργου έγκειται στο γεγονός ότι οι αφίσες αποτελούν την πρώτη γραφιστική αποτύπωση του ποιητικού συμβολισμού αλλά και την πρωτη σκηνοθετική άποψη που προετοιμάζει το θεατή πριν περάσει την Πύλη του Αρχαίου Χώρου». Βιβλιοθήκη-Πινακοθήκη Επιδαύρου Αρχαία Επίδαυρος

Επικοινωνία: 6974367544

Η «Γλυκιά Πενικιλίνη» της Μαρίνας Παπαγεωργίου, πα...
Το Μεταίχμιο καινοτομεί και προσφέρει δωρεάν Αudio...

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Με την αποδοχή θα έχετε πρόσβαση σε μια υπηρεσία που παρέχεται από τρίτο μέρος εκτός του https://intownpost.com/