InTownPost

Ακολουθήστε μας :

16
Κυρ, Μάι
Tο διάβασαν 444 άτομα (444 Views)

«Διχόνοια Για Μια Κορώνα», γράφει η Νότα Διαμαντοπούλου

111334451


«Η Διχόνοια που βαστάει

ένα σκήπτρο η δολερή

καθενός χαμογελάει

"πάρ' το" λέγοντας "και σύ".

Κειό το σκήπτρο που σας δείχνει

έχει αλήθεια ωραία θωριά,

μην το πιάστε γιατί ρίχνει

εισέ δάκρυα θλιβερά».


Ο Διονύσιος Σολωμός αποτύπωσε με αυτούς τους στίχους το «κλειδί» που αντιπροσωπεύει το λαό μας, στον εθνικό μας ύμνο. Από πού να μας πιάσει κανείς! Τζάμπα ονομάσαμε την πλατεία που κάθε Δήμαρχος, στην θητεία του θέλει να την αναπροσαρμόσει, Ομόνοια. Μέγα λάθος. Ακριβώς το αντίθετο θα έπρεπε να λέγεται.

Πρώτο και κυριότερο η εσωτερική διχόνοια. Τόσο δύσκολο να τα βρούμε με τον εαυτό μας, πως άραγε θα μπορούσαμε να ταυτιστούμε με κάποιες απόψεις άλλων. Και δεν σου λέω να ταυτιστείς, απλά άκουσε τον, δώσε λίγο χώρο να εκθέσει την δική του αρμονία σκέψης.

Δεν θέλω να πω πολλά. Μα κάθε τόσο και λιγάκι βλέπω στα κοινωνικάδίκτυα μεγαλο- δημοσιογράφους να αποπέμπουν τους «φίλους» τους αν έχουν αντίθετη γνώμη από εκείνους. Στο πρόσφατο παρελθόν του 2015, με το δημοψήφισμα εκείνο, πάλι τα ίδια είχαμε.

Μα να ήταν μόνο τώρα, την εποχή του διαδικτύου; Όχι. Το σαράκι αυτό πυροδότησε τα μεγάλα αδελφοκτόνα μίση του λαού μας. Δεν θα γυρίσω στην αρχαία Ελλάδα και στα Ομηρικά έπη, όπου Αγαμέμνονας και Αχιλλέας «τρώγονταν» μεταξύ τους ή στις προδοσίες μεταξύ των Ελληνικών φύλων για την ευμένεια των Περσών.

Ας περιοριστούμε στον αγώνα για την απελευθέρωση από τον Τουρκικό ζυγό, να δούμε ότι μόλις δύο χρόνια μετά την κήρυξη της επανάστασης του 1821, οπλαρχηγοί και πολιτικοί αλληλοσκοτώνονταν, αφήνοντας τις ξένες δυνάμεις να διαφεντεύουν από τότε την μικρή μας χώρα, δίνοντας τους την επικράτηση για τα όσα ζούμε ως το σήμερα.

Σήμερα που ζούμε κοσμογονικές αλλαγές, διεθνούς επιπέδου γεγονότα που ο κόσμος μας δεν τα έχει ξαναδεί, εμείς εκεί. Η φαγωμάρα μας. Όχι μόνο στο δημόσιο βίο, μα και στον στενό μας κύκλο, τον συγγενικό, τον φιλικό.

Άσβεστο σαράκι στην εποχή του κορονοιού. Ο καθένας μας έχει το αλάθητο του Πάπα! Απ' τη μια οι «ψεκασμένοι», απ την άλλη οι «ορθολογιστές». Και οι δύο φατρίες αμετακίνητες, εξακοντίζουν τον φόβο για αυτό το κάτι που η διεθνής κοινότητα μπουσουλάει στα τυφλά, ψάχνοντας μια λύση.

Ο Άλμπερτ Άινστάιν είχε πει: « Η ζωή είναι σαν ποδήλατο. Για να κρατήσεις την ισορροπία σου πρέπει να συνεχίσεις το δρόμο σου».

Εμείς συνεχώς λοξοκοιτάμε.

  

Η φωτό στο εξώφυλλο του άρθρου είναι του Mathew MacQuarrie

«Το Καστελόριζο στα Μάτια μου», γράφει η Νότα Διαμ...
«Αλέκος Σακελλάριος: Το Ξύλο Βγήκε ..Για τους Δοσί...

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Με την αποδοχή θα έχετε πρόσβαση σε μια υπηρεσία που παρέχεται από τρίτο μέρος εκτός του https://intownpost.com/