InTownPost

Ακολουθήστε μας :

16
Κυρ, Μάι
Tο διάβασαν 218 άτομα (218 Views)

«Γυμνοί στον Ήλιο»

PleinSoleil-2-web

«Γυμνοί στον Ήλιο»

(Plein Soleil)

Είδος: Δραματικό θρίλερ

Παραγωγή: Γαλλία, Ιταλία (1960) - Έγχρωμο σε επανέκδοση, με πλήρως αποκατεστημένες ψηφιακές κόπιες (η κόπια αποκαταστάθηκε ψηφιακά από το εργαστήριο «Immagine Ritrovata laboratory» στην Ιταλία)

Σκηνοθεσία : Ρενέ Κλεμάν

Με τους: Αλέν Ντελόν, Μαρί Λαφορέτ, Μορίς Ρονέ, Ρόμι Σνάιντερ

Διάρκεια: 112'

Διανομή: Neo Films

Ο πάμπλουτος πατέρας του Φίλιπ Γκρίνλιφ (Μορίς Ρονέ – καλός), ενός καλομαθημένου πλέιμπoϊ, προτείνει στον Τομ Ρίπλεϊ (Αλέν Ντελόν – υπέροχος), να πάει στην Ιταλία όπου παραθερίζει ο γιος του με την αρραβωνιαστικιά του και να προσπαθήσει να τον φέρει πίσω με αμοιβή 5.000 δολάρια.

Ο Τομ Ρίπλεϊ, γοητευτικός και ταλαντούχος σε πολλά, αλλά χωρίς την κατάλληλη κοινωνική καταγωγή και την οικονομική ισχύ του Φίλιπ, καταστρώνει ένα σχέδιο για να οικειοποιηθεί όχι μόνο την ταυτότητα του τελευταίου, αλλά και την ζωή του.

Από το 1960, χρονιά που προβλήθηκε η ταινία του Ρενέ Κλεμάν, έως σήμερα έχει χυθεί άφθονο μελάνι στο ψυχογράφημα του αμοραλιστή δολοφόνου Ρίπλεϊ, της συγγραφέως Πατρίτσια Χάισμιθ. Ήρωας ορόσημο στα εκδοτικά και κινηματογραφικά στάδια, βγαλμένος από την αιματοβαμμένη νουβέλα της Χάισμιθ, γραμμένη το 1955 με τον πρωτότυπο τίτλο: «The Talented Mr. Ripley» (Ο Ταλαντούχος Κύριος Ρίπλεϊ).

Ο Ρενέ Κλεμάν πίσω από τον φακό ακολουθεί στοιχειωμένα και περίτεχνα τον ψυχοπαθή Ρίπλεϊ στον διεστραμμένο μετασχηματισμό του, από απλό άνθρωπο σε μαύρο κύκνο θανάτου, φτιάχνοντας μια ταινία που σχοινοβατεί δεξιοτεχνικά στο δράμα, την αλλαγή ταυτότητας και ρόλων, στο έγκλημα, την αγωνία, κυρίαρχα συστατικά ενός αυθεντικού νουάρ με φόντο τις ηλιόλουστες, μεσογειακές θάλασσες. Η μουσική του Νίνο Ρότα περιστοιχίζει μελωδικά το περιβάλλον του κοσμοπολίτικου, φυσικού σκηνικού, ενώ στα μουσικά του μέτρα εγκλωβίζει ασφυκτικά την διαστροφή και τον παραλογισμό του ήρωα. Ο Αλέν Ντελόν, η Μαρί Λαφορέτ και η Ρόμι Σνάιντερ αστράφτουν σαν πολύτιμα σμαράγδια στον ήλιο, εκτεθειμένοι στην γήινη, θερμών χρωμάτων, φωτογραφία του μάστορα Ανρί Ντεκά.

Ταινία, που μετακύλησε έπειτα από τριάντα εννέα χρόνια στο επίσης επιτυχημένο ριμέικ του Άντονι Μινγκέλα, σφραγίζοντας τα «χρυσά» διαβατήρια, τόσο του Ματ Ντέιμον, όσο και του Τζουντ Λο. Το ίδιο ακριβώς συνέβη και με τον Αλέν Ντελόν, αφού οι «Γυμνοί στον Ήλιο» του Κλεμάν είναι η έκτη κατά σειρά συμμετοχή του ηθοποιού στην μεγάλη οθόνη, ανοίγοντας διάπλατα την μεγάλη ολόφωτη λεωφόρο της καριέρας του στην 7η Τέχνη. Ο Ντελόν είναι μόλις 25 χρόνων και ο φακός, κυριολεκτικώς, υποκλίνεται στο ταλέντο του, ενώ συγχρόνως ζεματίζεται σκανδαλιάρικα από την εικόνα του. Κυρίες μου, απολαύστε τον!

Photo Gallery «Γυμνοί στον Ήλιο»
«Ληστεία αλά Ιταλικά»
«Επικίνδυνη Ομορφιά»

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Με την αποδοχή θα έχετε πρόσβαση σε μια υπηρεσία που παρέχεται από τρίτο μέρος εκτός του https://intownpost.com/