28
Κυρ, Φεβ
Tο διάβασαν 139 άτομα (139 Views)

«Έκρηξη Θυμού»

UH_09167_R


«Έκρηξη Θυμού»

(Unhinged)

Είδος: Θρίλερ

Παραγωγή: Η.Π.Α. (2019)

Σκηνοθεσία: Ντέρικ Μπόρτε

Με τους: Ράσελ Κρόου, Τζίμι Σίμπσον, Γκαμπριέλ Μπέιτμαν, Κάρελ Πιστόριους

Διάρκεια: 90΄

Διανομή: Tanweer


Η κομμώτρια Ρέιτσελ (Κάρεν Πιστόριους) έχει καθυστερήσει να φύγει για την δουλειά της. Είναι ήδη εκνευρισμένη πίσω από το τιμόνι του αυτοκινήτου της, λόγω διάφορων προσωπικών και επαγγελματικών γεγονότων, όταν αρχίζει να συμπεριφέρεται νευρικά σε ένα ακίνητο όχημα, που κλείνει την λωρίδα κυκλοφορίας.Στο σταματημένο αυτοκίνητο βρίσκεται ο Τομ Κούπερ (Ράσελ Κρόου) με τα μύρια ψυχολογικά προβλήματα, που την προηγούμενη νύχτα έβαλε φωτιά στο σπίτι της πρώην γυναίκας του, αφού πρώτα την δολοφόνησε εν ψυχρώ.

Η εγωίστρια Ρέιτσελ δεν ανταποκρίνεται στην αναζήτηση ενός «συγγνώμη», όπως επιμόνως απαιτεί ο Κούπερ, για την λανθασμένη οδηγική της συμπεριφορά, με αποτέλεσμα όλοι οι άνθρωποι που αγαπάει η ανυποψίαστη κομμώτρια να γίνουν στόχοι θανάτου του τρελού που απλά ήθελε μια «συγγνώμη».

Οι σοφοί παλαιοί άνθρωποι, φωτίζοντας κάπως τα σύγχρονα σκοτεινά μονοπάτια μας, αναφέρουν, πως: «Όσα φέρνει η στιγμή, δεν τα φέρνει ο χρόνος όλος». Το πραγματικά σοφότατο, λαϊκό ρητό γίνεται το πλατύσκαλο του Γερμανού σκηνοθέτη Ντέρικ Μπόρτε για να κτίσει, πρώτα πίσω του την πολιτικο-κοινωνική κλίμακα της ανθρώπινης εξόντωσης, αφού η αγενής, μικροαστή κομμώτρια δεν έδωσε τόπο στην οργή και εγωιστικά αρνήθηκε μια συγγνώμη, ενώ μπροστά υψώνεται το αποτέλεσμα όλων των χαρακτηρισμένων «αόρατων» αστών ανθρώπων, που έχουν υποστεί την κακοποίηση από το τσουνάμι των δυσμενών πολιτικών και των οικονομικών καταστάσεων των τελευταίων ετών και αυτός είναι ο εκτός εαυτού και λογικής μικροαστός βιομηχανικός εργάτης.

Στο κρίσιμο, κοινωνικό πεδίο, εκεί δηλαδή που συναθροίζονται σήμερα η φτώχεια, η ανεργία, η πείνα, η κρατική αδιαφορία συναντώνται οι δυο ήρωες, συνηθισμένοι, καθημερινοί άνθρωποι, με τους σχεδόν όμοιους χαρακτήρες. Ο «σαλταρισμένος» Κούπερ στην ακραία μορφή τού «ψυχάκια» με την φαρμακευτική αγωγή, θύμα απόλυσης και ενός δαπανηρού διαζυγίου, αλλά και η χωρισμένη Ρέιτσελ με τις οικονομικές δυσκολίες και την επαγγελματική αβεβαιότητα, που στο πρώτο ζόρι έβαλε άκριτα στην λίστα θανάτου του τρελού μια αθώα πελάτισσα της που δεν χωνεύει.

Και οι δυο ήρωες της ταινίας είναι ίδια ακριβώς προϊόντα του πανικού, της αγένειας, του θυμού, της βίας που κυοφόρησαν στα άνοα καύκαλα των σύγχρονων ανθρώπων, λόγω της φτώχειας, της ανεργίας, της πείνας, της αβεβαιότητας, της κρατικής αδιαφορίας. Ο σεναριογράφος ψυχολογικών θρίλερ Καρλ Έλσγουορθ («Υποψίες», «Νυχτερινή Πτήση»), αφήνει την ευκαιρία να πάει χαμένη και απλά παραδίδει στον σκηνοθέτη Ντέρικ Μπόρτε, ένα σενάριο, που ξεκινάει με τις καλύτερες προϋποθέσεις για να καταλήξει εντελώς προβλέψιμο, κρεμασμένο κι αυτό στα μανταλάκια των κλισέ της παράνοιας και της επιφανειακής δράσης.

Ο Ντέρικ Μπόρτε στο σκηνοθετικό του ντεμπούτο το 2009 με τους «συμπαθέστατους» Τζόνσες στην ταινία με τον κάκιστο ελληνικό τίτλο «Μια οικογένεια... ψώνιο» (The Joneses), εδώ στην «Έκρηξη Οργής» τα πάει μια χαρά, ακολουθώντας το σενάριο του Έλσγουορθ. Το έργο στην σκηνοθετική του διαδρομή δεν έχει βλάβες και ελαττώματα, απλά το σενάριο είναι πυροτέχνημα και έωλο, που ούτε η τρελόφατσα του Ράσελ Κρόου το σώζει (από τον «Νώε» έχει ο Κρόου να κρατήσει μόνος ταινία στους ώμους του), ούτε η ρέπλικα της Αλίσια Βικάντερ, που ονομάζεται Κάρελ Πιστόριους προσφέρει την σπιρτάδα που χρειάζεται.

Φυσικά η ταινία «Έκρηξη Οργής» δεν έχει καμιά σχέση και είναι μη συγκρινόμενη με την «Ξεχωριστή Μέρα» (Falling Down) του 1993 σε σκηνοθεσία του αξέχαστου Τζοέλ Σουμάχερ και πρωταγωνιστή τον Μάικλ Ντάγκλας σε μια εξαιρετική ερμηνεία. Η «Ξεχωριστή Μέρα» του Σουμάχερ είναι οι διορθωτικές, βίαιες αντιδράσεις του «αόρατου», αστού ανθρώπου όταν θολώνει το μυαλό και χάνει τον «ρομποτικό» του προσανατολισμό, ενώ στην «Έκρηξη Οργής» βασιλεύει η σχιζοφρένεια και η αρρωστημένη εκδίκηση και μόνο.


Photo Gallery «Έκρηξη Θυμού»
«Γιάκαρι: Η Ταινία»
«Ο Παράδεισος Έπεσε στη Γη»

Με την αποδοχή θα έχετε πρόσβαση σε μια υπηρεσία που παρέχεται από τρίτο μέρος εκτός του https://intownpost.com/