InTownPost

Ακολουθήστε μας :

07
Παρ, Μάι
Tο διάβασαν 496 άτομα (496 Views)

«Βάγια Κον Ντιος Ανγκέλα», της Νότας Διαμοντοπούλου

Όταν στην «Εισαγωγή στον Ναρκισσισμό» ο Φρόιντ έγραφε, ότι οι γυναίκες αφοσιώνονται στην ομορφιά για να αποζημιωθούν για την καταπίεση τους, η Άνγκελα θα διάβαζε το καταστατικό του κόμματος της. Με την επίσκεψη της στην Αθήνα, φορώντας τη στολή της καγκελαρίας μου θύμισε κλητήρα. Καγκελαρία! Τι λέξη κι αυτή! Λατινογενής, αμέ το έψαξα. Από το cancellarious. Κλητήρας ή γραμματέας των Ρωμαϊκών δικαστηρίων που στεκόταν πίσω απ τα κάγκελα. Είδατε λοιπόν;

Γιατί αυτό δεν θυμίζουν τα πράσινα, τα κόκκινα, τα μπλε, τα θαλασσιά σακάκια της Μέρκελ; Κλητήρα! Στην επίσκεψη της στο προεδρικό μέγαρο στην Αθήνα, φορούσε το βαθύ πράσινο, το χρώμα του χρήματος και της φιλοδοξίας, της σταθερότητας και της υπομονής. Και μήπως αυτά δεν ήθελε να ενστερνιστεί ο Πανούλης;

Κυριακή μεσημέρι, να τον έχει κόψει λόρδα, να κάθεται μες στο ασφυκτικό κολάρο, με τη μούρη φράπα να «φτύνει» στους γραφείς του εφήμερου, πως αφήνει το έτερον του ήμισυ που το ‘χει σε εκτίμηση, μέσα σε ομοβροντία γέλιων και αστεϊσμών. Μα είναι τόσο large που δεν στερεί ψήφο εμπιστοσύνης, ώστε ακόμα και το Ζουράρι να είναι ευχαριστημένο και ψηφιστερό!

Γλυκιά μου Άνγκελα, ξέρω τι έχεις μέσα στη ντουλάπα σου. Το ίδιο κουστουμάκι, υπογραφής Bettina Schoenbach, σε εκατοντάδες αποχρώσεις. Στο μπουντουάρ σου δεν μπορώ να υποθέσω. Μάλλον μπορώ. Αφτερσέιβ.

Είμαι ένα πολιτικό ζώο που δεν έχει ασχοληθεί ποτέ ενεργά με την ίδια την πολιτική. Δεν ήθελα να συμμετάσχω σε βαρετές συνεδριάσεις, να φαντάζω σοβαρή και να είμαι κλεισμένη σε σιδερόφραχτα ταγιέρ. Αυτό θα το φορέσω σαν μου κάνει κέφι.

Η δική μου ντουλάπα έχει ρούχα από μαντάμ – μαντάμ, αναντάμ παπαντάμ μέχρι «τσόλι». Σαφέστατα δεν είμαι το αντιπροσωπευτικό δείγμα γυναίκας καριέρας. Ακριβώς το αντίθετο. Βαριέμαι εύκολα, μου αρέσουν οι μεταμορφώσεις.

Κοιτάζοντας τη λίστα Forbes των πιο ισχυρών γυναικών του 2018, την πρωτιά την έχει πάλι  η Άνγκελα. Για 8η συνεχή χρονιά. Μετά η Τερέζα Μέι και τρίτη η Κριστίν Λαγκάρντ. Γυναίκες δηλαδή από τον χώρο της πολιτικής, της οικονομίας, των επιχειρήσεων.

Μπορεί όμως να τους χρεωθεί ο όρος γυναίκα;

Από τα τέλη της ευδαιμονίας της Κρητομινωικής εποχής μέχρι τις αντοχές της θείας Κλυταιμνήστρας, σαν οι Αχαιοί φέρνουν την πατριαρχεία ως καθεστώς, οι γυναίκες υποτάσσονται. «Ψιμυθιάζονται» για να είναι όμορφες, αρεστές και ποθητές. Δίνουν γη και ύδωρ για την εικόνα της καλής κόρης, συζύγου, μητέρας.

Σήμερα μετά από τόσα χρόνια καταπίεσης η εικόνα της αρχαίας κόρης πρέπει να αντιγράψει το κυρίαρχο αρσενικό για να μπει στα χωράφια του. Κόμη αυστηρή, σχεδόν κοντή ομοιάζουσα του αρχετυπικού άνδρα, παπούτσι φλατ, ολυμπιονίκη της ορθοστασίας.

Γυναίκες αποκαίδια της ίδιας τους της ζωής, θυσία στο βωμό μιας καριέρας στο ανδρικό πλαίσιο. Η ηλικία της συμμόρφωσης πρέπει κάποτε να τελειώσει. Η εποχή της ταυτότητας ας γράφει και ας είναι γυναίκα.

«Ο Γιάννης Μπέζος Ανέστησε τον Μαυρογιαλούρο», γρά...
«Μια «Ορφανή» Μακαρονάδα για τις Γιορτές», της Νότ...

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Με την αποδοχή θα έχετε πρόσβαση σε μια υπηρεσία που παρέχεται από τρίτο μέρος εκτός του https://intownpost.com/