InTownPost

Ακολουθήστε μας :

07
Παρ, Μάι
Tο διάβασαν 239 άτομα (239 Views)

«Απόστολος Χαντζαράς: Ο Έλληνας ζωγράφος που μαγεύει τη Νέα Υόρκη», γράφει η Μαρκέλλα Χρυσοστόμου

Είναι σίγουρα πολύ ενδιαφέρον το να βλέπεις ανθρώπους να κυνηγούν τα όνειρά τους και να τα καταφέρνουν. Ένα στοίχημα που βάζεις με τον εαυτό σου άλλωστε, δεν είναι ποτέ χαμένο. Αντιπροσωπευτικό παράδειγμα του λεγόμενου «total success» φαίνεται να είναι και ο Έλληνας εικαστικός Απόστολος Χαντζαράς, του οποίου έργα φιλοξενούνται εδώ και λίγες μέρες στον ολοκαίνουργιο χώρο του «1stdibs» στο Μανχάταν. Στον χώρο αυτό, ο οποίος στεγάζεται στο 45.000 τετραγωνικών μέτρων τούβλινο κτίριο του 19ου αιώνα στην 11th Avenue και αποτελεί το μεγαλύτερο δημιουργικό hub στην πιο ζωντανή περιοχή της Νέας Υόρκης, οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με έργα 50 εκθετών, ένας εκ των οποίων και η γκαλερί Decorazon των ΜΚ Semos και HugoGarciaUrrutia, με την οποία πλέον ο γνωστός Έλληνας ζωγράφος διατηρεί σταθερή συνεργασία.

Αξίζει να σημειωθεί πώς η Νέα Υόρκη είναι μόνο μια από τις στάσεις του σπουδαίου Έλληνα καλλιτέχνη, ενώ σε συνεργασία με την Decorazon Gallery, ποικίλα έργα του Απόστολου Χαντζαρά έχουν ταξιδέψει, επίσης, στο Λονδίνο, τη Στοκχόλμη, τη Σεούλ, τη Σιγκαπούρη, το Λος Άντζελες, καθώς και το Χονγκ Κονγκ. «Το ακροατήριό του διαρκώς μεγαλώνει. Το κοινό εμπνέεται όταν βιώνει τα έργα του, επειδή οι ιστορίες του έχουν καθολική απήχηση και η μαγεία της απεικόνισής του απλά αιχμαλωτίζει», αναφέρει χαρακτηριστικά για τον Έλληνα δημιουργό η MKSemos.

Μεταξύ άλλων, πολλές ακόμη έγκριτες προσωπικότητες τιμούν τον Έλληνα εικαστικό. Η μουσειολόγος Αλεξάνδρα Τράντα γράφει: «Οι φιγούρες που κοσμούν το έργο του Απόστολου Χαντζαρά μας γνέφουν, σαν γνώριμες από παλιά. Μορφές τους έχουμε συναντήσει σε γνωστά έργα της αρχαίας ελληνικής τέχνης, τα οποία κοσμούν μουσεία σε όλον τον κόσμο. Μοτίβα όπως η πεταλούδα, που για τους Έλληνες συμβολίζει διαχρονικά την ψυχή, το άφθαρτο ακόμη και μετά θάνατον πνεύμα του ανθρώπου ή οι Σειρήνες, γνωστές από την Οδύσσεια για την πλανεύτρα φωνή τους, καθώς και η κουκουβάγια, σύμβολο σοφίας,  μεταμορφώνονται στον χρωστήρα του Χαντζαρά σε μία σύγχρονη –ποπ, και γι ́ αυτό κατανοητή και αναγνώσιμη από το Δυτικό κόσμο-εκδοχή αρχαίων συμβόλων». Ο Απόστολος Χαντζαράς εμπνέεται από την Ελλάδα, όμως το έργο του ξεπερνά τα σύνορά της, γίνεται καθολικό και αγγίζει τους πάντες.

Όπως έχει πει και ο γνωστός εικαστικός Γιώργος Σταθόπουλος αναφερόμενος στη δουλειά του: «Με φυσικά χαρίσματα, ασυμβίβαστος, στην πορεία του φτιάχνει την δική του μυθολογία, που γίνεται και δική μας. Ο Χαντζαράς  αναδύεται και ανυψώνεται με σχέδια και χρώματα. Η ζωγραφική του είναι πληθωρική απόλαυση σε ένα σύμπαν δικό του, που το τυχαίο γίνεται αναγκαίο και τότε φέρνει φουρτούνες, φέρνει ταξίδια, φέρνει μνήμες. Ο Χαντζαράς παραμένει αληθινός ζωγράφος, οικείος και άγρυπνος». Λίγα λόγια για τον Έλληνα ζωγράφο Ο Απόστολος Χαντζαράς γεννήθηκε στο Αγρίνιο το 1977. Από την παιδική του ακόμη ηλικία μαθήτευσε στο εργαστήριο Βυζαντινής Ζωγραφικής του πατέρα του Ελευθέριου Χαντζαρά.

Ακολούθησαν οι σπουδές ζωγραφικής στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας με καθηγητή τον Χρόνη Μπότσογλου. Το 2004-2005 φοίτησε στο Πανεπιστήμιο Paris 8 στο Παρίσι, ενώ παρακολούθησε το εργαστήριο Φωτογραφίας και Νωπογραφίας στην ΑΣΚΤ. Το 2008 ζωγράφισε για τα Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛΤΑ) την αναμνηστική σειρά γραμματοσήμων «Ελληνικά Παραδοσιακά Προϊόντα». Το 2011 φιλοτέχνησε το εξώφυλλο του μυθιστορήματος του Μένη Κουμανταρέα: «Βιοτεχνία Υαλικών» για τη σειρά του Βήματος: «Έλληνες Πεζογράφοι»,  το εξώφυλλο του μυθιστορήματος του Αλέξανδρου Κοτζιά: «Φανταστική Περιπέτεια» (εκδόσεις Κέδρος), το 2013 το εξώφυλλο του μυθιστορήματος της Λητώς Πιτυρή: «Όλγα ή τίποτα» (Κέδρος)και το 2016 το εξώφυλλο του μυθιστορήματος του Μένη Κουμανταρέα: «Βιοτεχνία Υαλικών» (εκδόσεις Πατάκη).

Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές και ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.Ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Έργα του ανήκουν σε ιδιωτικές συλλογές καθώς και σε μουσεία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, όπως το Παιδικό Μουσείο στην Ινδιανάπολη των ΗΠΑ, και το Μουσείο Μετάξης στο Σουφλί του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τράπεζας Πειραιώς. Στο δικό του ζωγραφικό κόσμο χρησιμοποιεί έντονα χρώματα και αδρά περιγράμματα.

Ο προσωπικός τρόπος έκφρασής του αποκαλύπτει επιρροές από το θέατρο σκιών, την αρχαία ελληνική ζωγραφική, καθώς και τη βυζαντινή εικονογραφία, τις οποίες συνδυάζει με μια πληθώρα ελληνικών συμβόλων, όπως ο ήλιος, η θάλασσα, τα νησιά, οι κολυμβητές και τα ψάρια.

Το 5ο Thessaloniki Animation Festival (TAF) 2019 π...
Εγκαινιάστηκε η έκθεση «Bonnie & Clyde» στην Aqua ...

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Με την αποδοχή θα έχετε πρόσβαση σε μια υπηρεσία που παρέχεται από τρίτο μέρος εκτός του https://intownpost.com/