InTownPost

Ακολουθήστε μας :

27
Σαβ, Νοε
Tο διάβασαν 3676 άτομα (3676 Views)

«Αλέκος Σακελλάριος: Το Ξύλο Βγήκε ..Για τους Δοσίλογους», γράφει η Νότα Διαμαντοπούλου

100--


«Εγώ εκείνη την ώρα μιλούσα με την Γιαδικιάρογλου….».

Νομίζω τους διαλόγους των μαθητριών με τον κύριο Φλωρά τους θυμόμαστε όλοι. Ο παμπόνηρος όμως κυρ Αλέκος, τον οποίο «ξίγκλαγε» πολύ συχνά η Μελίνα Μερκούρη, βρήκε τρόπο να της το ανταποδώσει.

Πως; Χρησιμοποιώντας το όνομα ενός εραστή της, την περίοδο που ήταν παντρεμένη με τον Πάνο Χαροκόπο ( την Τράπεζα της Αγγλίας, όπως τον αποκαλούσε η μητέρα της), του γνωστού δοσίλογου της κατοχής Φειδία Γιαδικιάρογλου.

Αλέκος Σακελλάριος


Τα μαύρα εκείνα χρόνια, όλοι στην μικρή τότε πρωτεύουσα, γνωρίζονταν λίγο αν όχι πολύ περισσότερο. Ο Αλέξης, όπως τον αποκαλεί η Μελίνα στο βιβλίο της «Γεννήθηκα Ελληνίδα», ήταν συνεργάτης των Γερμανών και διευθυντής στα λιπάσματα. Πως όμως τα κατάφερε ο Φειδίας και μπήκε στο μάτι του δοσίλογου πρωθυπουργού Τσολάκογλου. Μπροστά στον κόσμο τον χαστουκίζει και διατάζει την σύλληψη του και την κατάσχεση των προϊόντων που είχε ο Γιαδικιάρογλου στην κατοχή του, έτσι ώστε ο πρωθυπουργός να βελτιώσει το προφίλ της κατοχικής κυβέρνησης.

Μεταξύ άλλων η Μελίνα στο βιβλίο της γράφει: «Ήμουν συντηρητική και δεξιά. Ήξερα πως δεν εμπιστευόμουν τους κομμουνιστές χωρίς να ξέρω ακριβώς το γιατί».

Στο κεφάλαιο 6 του ίδιου βιβλίου τονίζει για τον Αλέξη- Φειδία: «Πάντα κουβαλούσε ένα γεμάτο όπλο. Αυτός ο άνθρωπος με ερωτεύθηκε και ο θεός να με βοηθήσει τον βρήκα ακαταμάχητο»

Και πιο κάτω: «Σε όλο το διάστημα της κατοχής, όταν η Ελλάδα λιμοκτονούσε, σπάνια πείνασα. Ένα βράδυ βρήκα το κρεβάτι μου σκεπασμένο με κοσμήματα μιας οικογένειας που λεγόταν Νταβιντώφ, προσφύγων απ την μπολσεβικική Ρωσία. Ο Αλέξης τα είχε φέρει για να με εντυπωσιάσει».

Για τον Χαροκόπο στο ίδιο κεφάλαιο αφηγείται: «Ο Πάνος παραιτήθηκε από όλα. Μισούσε τους Γερμανούς αλλά για κείνον η αντίσταση ήταν κομμουνιστική κι οι κομμουνιστές είχαν κέρατα και ουρές».

Μελίνα Μερκούρη


Αλλά τώρα ας βάλουμε στο προσκήνιο και την Άννα Συνοδινού και το πώς εκείνη αφηγείται την περίεργη συμπεριφορά της Μελίνας, απέναντι στον μετέπειτα σύζυγο της πρώτης Γιώργο Μαρινάκη, στο βιβλίο της «Πρόσωπα και Προσωπεία».

«Ο Γιώργος εργάζεται στο Ταμείο Ασφαλίσεως Αρτεργατών και κάνει παρέα με νέους που τον θαυμάζουν, τον Ίγκορ Πεζά, τον Σπύρο Μερκούρη, τον Γιάννη Καλφόπουλο, τον Λάλα Μεσολωρά, την Ζακλίν Τακβοριάν, την Ζινέτ Λακάζ, την Άσπα Μιχαλακοπούλου, με στέκι το ζαχαροπλαστείο του Μπόκολα. Ένα απόβραδο, ανέβαινε με τον Καλφόπουλο την Ακαδημίας. Μπήκαν στο ισόγειο μπαρ «Παν», που σύχναζαν οι πλούσιοι και οι κοσμικοί της Κατοχής. Πάνω από το μπαρ στον 4ο όροφο της Ακαδημίας 4, ήταν το σπίτι του Χαροκόπου που είχε παντρευτεί την πολύ νέα τότε Μελίνα Μερκούρη. Στο μπαρ καθόταν η Μελίνα ανάμεσα στον άντρα της και τον βιομήχανο Γιαδικιάρογλου, δοσίλογο και συνεργάτη των Γερμανών, που εκτελέστηκε ως προδότης από τον Ε.Λ.Α.Σ.

Η Μελίνα, μόλις είδε τον Γιώργο με τον Καλφόπουλο ξεφώνισε: «Πιάστε τους κομμουνιστές». Ήταν η εποχή που ο αδερφός του πατέρα της, Γ. Μερκούρης, είχε ιδρύσει το Εθνοσοσιαλιστικό Κόμμα Ελλάδος. Η αψυχολόγητη αυτή παρέμβαση δεν μείωσε την αγάπη του για την κακομαθημένη και όμορφη επαναστάτρια της «καλής κοινωνίας του Κολωνακίου».

Είμαι περίεργη αν η Αλίκη Βουγιουκλάκη ήξερε, όταν έκανε την τελευταία της εισαγωγή στο νοσοκομείο, λίγο πριν το θάνατο της, με το όνομα Λίζα Παπασταύρου, πως και αυτό το όνομα φιγουράρει μαζί με άλλα 161 ονόματα μεγαλοδοσιλόγων της κατοχής, καθώς και με εκείνο της μαθητρίας Ξανθοπούλου.

Ο μαέστρος Αλέκος Σακελλάριος μας έδωσε υπόγεια μια δεύτερη ανάγνωση της ταινίας «Το ξύλο βγήκε απ τον παράδεισο», πέρα από ένα απλό ρομάντζο μεταξύ μαθήτριας και καθηγητή ή θυμίζοντας μας ανάλαφρα μαθητικά χρόνια.

Μια παρατήρηση βρε κυρ Αλέκο μου. Αν με ακούς από κει πάνω: μια μαθήτρια έπρεπε να προσθέσεις ακόμα με το επώνυμο Χριστοφοράκου. Ίσως κάποια σκάνδαλα να είχαμε μυριστεί νωρίτερα και εμείς οι νεώτεροι.

Βεβαίως βεβαίως…


photo gallery άρθρου

«Διχόνοια Για Μια Κορώνα», γράφει η Νότα Διαμαντοπ...
«Η Φάρμα των Ζώων: Πως θα το Μαζέψετε Τώρα;», γράφ...

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Με την αποδοχή θα έχετε πρόσβαση σε μια υπηρεσία που παρέχεται από τρίτο μέρος εκτός του https://intownpost.com/