InTownPost

Ακολουθήστε μας :

16
Κυρ, Μάι
Tο διάβασαν 811 άτομα (811 Views)

«Ακόμα μια χαμένη ευκαιρία και ένα δέμα», του Γιώργου Noir Παπαϊωσήφ

e1

Δύσκολη περίοδος, μπερδεμένη, δυσνόητη και άβολη. Άξαφνος ο εγκλεισμός του ελληνικού πληθυσμού, κατεβασμένα τα ρολά σε πάνω από 310.000 επιχειρήσεις σε όλη την επικράτεια. Δυσβάσταχτα, τραγικά θανατικά που κτύπησαν τα σπιτικά μας, άνθρωποι αναγκαστικά περιορισμένοι στις εστίες τους, απαγόρευση της κυκλοφορίας ως μέτρο αντιμετώπισης της εξάπλωσης του ιού και ο απτός ο φόβος λόγω της πανδημίας που έπληξε τον γαλάζιο πλανήτη το έτος 2020, άλλαξαν συθέμελα τον τρόπο ζωής των ανθρώπων.

Εμείς, ως InTownPost, στο πλαίσιο του κοινωνικού πολιτισμού που πρεσβεύουμε και υπηρετούμε, θα καταγράφουμε όλα τα στραβά και τα ανάποδα που θα πέφτουν στην αντίληψη μας και συμβαίνουν τούτες τις τραγικές για τους Έλληνες και τον ελληνισμό ημέρες. Θα αναφέρουμε, όσο μπορούμε τα μικρά, αλλά και τα μεγάλα γεγονότα της καθημερινότητας, θα φανερώνουμε το γυμνό, πληγιασμένο, αποστεωμένο κορμί της Ελλάδας μας, αυτής των μνημονίων, της μπαγαμπόντικης νοοτροπίας, των σκανδάλων, που για χρόνια ολόκληρα ταλανίζουν τον κοινωνικό ιστό με αποτέλεσμα σε μια δύσκολη στιγμή για την πατρίδα μας να αποκαλύπτεται η φτώχεια, η ανημποριά, οι ελλείψεις, ο εμπαιγμός, αλλά και η ανικανότητα να σταθούμε με αξιοπρέπεια στο ύψος των καταστάσεων.

Εντός δυσμενών, κοινωνικών και πολιτισμικών καταστάσεων όλα αρχίζουν να αποκαλύπτονται στο τραχύ, λευκό χαλί μιας θανατηφόρας, όπως λένε, πανδημίας, που άλλαξε 180 μοίρες την συμπεριφορά των ανθρώπων παγκοσμίως. Λεπτομέρειες, αλλά και χοντράδες, αστοχίες, αλλά και κοροϊδίες, όσα υπήρχαν ως εμφανή προβλήματα και δεν αντιδρούσαμε για λόγους απάθειας, τώρα βρισκόμαστε όμηροι τους. Με το γνωστό τέρας της αδιαφορίας, της παραπληροφόρησης και της «δημοσιοϋπαλληλίστικης» νοοτροπίας, ενός οργανισμού ιδιωτικού δικαίου, που φέρει, δυστυχώς, το ακρωνύμιο μιας παλαιάς και αγαπημένης στους Έλληνες δημόσιας υπηρεσίας, πέσαμε και εμείς στην ανάγκη τους για να εξυπηρετηθούμε και, όπως πάντα συμβαίνει σε αυτές τις καταστάσεις, εισπράξαμε αστείες έως γελοίες δικαιολογίες, τις γνωστές που πάντα χρησιμοποιεί ο δημόσιος τομέας για την αποποίηση των ευθυνών του.

Κατανοούμε μετά απολύτου βεβαιότητας, πως οι λειτουργίες των διαφόρων επιχειρήσεων και οργανισμών στον κλάδο της παροχής υπηρεσιών τοποθετήθηκαν αιφνίδια σε άλλο επίπεδο και σε νέες φόρμες εμπορικών συναλλαγών. Στην, πραγματικά, πρωτόγνωρη επιχειρηματική εποχή που ανατέλλει και μη γνωρίζοντας το μενού που θα σερβιριστεί στην συνέχεια, οι περισσότερες εταιρείες προσαρμόζονται στα καινούργια μοντέλα εξυπηρέτησης, για να μπορέσουν να σταθούν με επαγγελματική συνέπεια, αξιοπρέπεια, ζήλο και να συντηρήσουν υπεύθυνα τον θεμιτό ανταγωνισμό στο ευπρεπές πλαίσιο του επιχειρείν. Ο λόγος λοιπόν, για τις εταιρείες ταχυμεταφοράς φακέλων και δεμάτων, που τις εβδομάδες του αποκλεισμού και της απαγόρευσης της κυκλοφορίας είναι ένας κλάδος που γνωρίζει δόξες.

Το χρονικό δυο δεμάτων

Το δημοσιογραφικό επάγγελμα μας, αρκετά χρόνια τώρα, είναι από τους πρώτους χώρους εργασίας που εντάχθηκε γρήγορα στην ψηφιακή εποχή, να διεκπεραιώνει με επιτυχία το 98 τοις εκατό των αναγκών του μέσω της χρήσης του διαδικτύου, ενώ το 100 τοις εκατό των συγγραφικών μας προϊόντων – ρεπορτάζ, αρθογραφία, συνεντεύξεις, έρευνες - εκπορεύονται, αμιγώς, από έναν ηλεκτρονική υπολογιστή ή αντίστοιχες συσκευές. Το δυο τοις εκατό των εργασιών μας, που ακόμα παραμένει ανέπαφο από την τεχνολογία, είναι μικρά αλλά εξ΄ ίσου σημαντικά πράγματα, που συνήθως τα παραδίδουμε ιδιοχείρως ή χρησιμοποιούμε τις ταχυμεταφορές με χρονική διάρκεια το πολύ εντός δυο ημερών να βρίσκεται ο όποιος δημοσιογραφικός φάκελος ή το όποιο δέμα στα χέρια των παραληπτών συναδέλφων μας.

Η εύλογη, αυξημένη κίνηση των μικρών και μεγάλων φακέλων και δεμάτων, αυτές τις ημέρες, λόγω των απαγορευτικών μέτρων κυκλοφορίας, οδήγησε και εμάς να επιλέξουμε για μικροαποστολές εντός Αττικής, διάφορες εταιρείες που αναλαμβάνουν, ασφαλώς, τις ταχυμεταφορές, γνωστές και ως κούριερ. Αμέσως, κινηθήκαμε προς τα ελληνικά ταχυδρομεία, που πριν τα ογκώδη, οικονομικά σκάνδαλα των ΕΛ.ΤΑ. της δεκαετίας 2000-2010, ήταν, θαρρώ από τις πλέον αγαπημένες δημόσιες ελληνικές υπηρεσίες, μαζί με την Ολυμπιακή Αεροπορία, όλων των Ελλήνων για χίλιους πρακτικούς λόγους και άλλους χίλιους ρομαντικούς, νοσταλγικούς και εθνικούς λόγους που δεν περιγράφονται αυτήν την στιγμή.

Όταν τα μέτρα της απαγόρευσης κυκλοφορίας είχαν μόλις ενεργοποιηθεί, ένα μικρό, σημαντικό δέμα διαστάσεων 15Χ20 και βάρους, πάνω κάτω 65-70 γραμμαρίων τοποθετήθηκε στον γκισέ του καταστήματος των «ΕΛ.ΤΑ. courier» (εταιρεία ιδιωτικού δικαίου) στο κέντρο της Αθήνας, από συνάδελφο δημοσιογράφο με σκοπό να αποσταλεί στο σπίτι μου, εντός του νομού Αττικής, όπου εργάζομαι, πια, κατ΄ οίκον. Η συνάδελφος μου, το πρώτο που ρώτησε τον υπάλληλο των ΕΛ.ΤΑ. couriers ήταν το πότε θα διανεμηθεί το μικρό δέμα και η αποφασιστική απάντηση που έλαβε από τον ευγενικό κατά τα άλλα, υπεύθυνο του καταστήματος ήταν: «το αργότερο εντός δυο ημερών». Αμέσως τηλεφωνεί σε μένα, μεταφέροντας τα λεγόμενα τού υπαλλήλου για να συνεννοηθώ με την σειρά μου ως προς την προθεσμία, που ορίζουν τα πλάνα των εργασιών μας, έχοντας πάντα κατά νου το διήμερο της ταχυμεταφοράς έως ότου έρθει στα χέρια μας το μικρό δέμα.

Όταν άρχισε να ξοδεύεται η δεύτερη ημέρα και η παραλαβή δεν έδειχνε σημεία επαφής, προς το απόγευμα τηλεφώνησα στον αριθμό 11120, του κέντρου των ΕΛ.ΤΑ couriers και μίλησα με τον ευγενικό κύριο Κ.Κ., για να πληροφορηθώ την τύχη του δέματος. Ήρεμα και απόλυτα συγκεντρωμένα ο κύριος Κ.Κ., αφού πήρε τον αριθμό της ταχυμεταφοράς (voucher) με ενημέρωσε ότι το δέμα βρίσκεται ακόμα στο κέντρο διανομής του Πειραιά και δεν έχει δοθεί σε μεταφορέα για διανομή. Διαπληκτίστηκα, ελαφρώς με τον κύριο Κ.Κ., ό οποίος δεν έφταιγε σε τίποτα, καθώς ήταν αποκλειστικά επικεντρωμένος στην παραπληροφόρηση του καταστήματος των «ΕΛ.ΤΑ couriers» προς την συνάδελφό μου, ότι: «σε δυο ημέρες το αργότερο το δέμα θα παραδοθεί». Οι ημέρες τελικά από δυο έγιναν τρεις. Την επομένη το μεσημέρι ο κούριερ, έφερε έως την εξώπορτα του σπιτιού μου δυο δέματα μαζί: το δημοσιογραφικό μικρό δέμα και ένα μεγαλύτερο από την Κοσμοτέ, που ήταν προγραμματισμένο, τηρώντας άψογα ο άνθρωπος όλες τις νέες προδιαγραφές υγιεινής παράδοσης παραλαβής δεμάτων από εταιρείες κούριερ, λόγω της πανδημίας.Όμως η έννοια της "Ταχυμεταφοράς" βούτηξε σε άλλη σε άλλη διάσταση, ακυρώνοντας το πρώτο συνθετικό της λέξης «Ταχύ» για να καταλήξει στο κενό ως μια μεταφορά άνευ χρόνου περί άμεσης παράδοσης.

Ξαφνικά στο site μας διακρίναμε, ότι τέτοιου είδους αλισβερίσια, αυτή την εποχή, με ελληνικές εταιρείες ταχυμεταφορών θα είναι μια εντελώς χαμένη υπόθεση όσο αφορά την συνέπεια, καθώς το επιχειρηματικό, κράτος του δημοσίου στην Ελλάδα βρέθηκε ξανά ανέτοιμο και παγωμένο σαν παγωτό κασάτο, ώστε να αντιμετωπίσει κρίσεις με τις δημόσιες εταιρείες, που έγιναν ιδιωτικού δικαίου και δίχως προσωπικό. Το αποτέλεσμα στο φινάλε θα είναι να χαλάμε συνεχώς τις καρδιές μας, να στεναχωριόμαστε πως τίποτα δεν δουλεύει σωστά και να δημιουργούμε μαύρες οροσειρές στα πολύτιμα νευρικά μας συστήματα, που τα έχουμε ανάγκη αυτή την άβολη περίοδο. Αποφασίσαμε λοιπόν, να αποφύγουμε την διακίνηση αντικειμένων και φακέλων, περιορίζοντας τις επαγγελματικές μας ανάγκες, όσο μπορούμε, στην τεχνολογία, στα σκαναρίσματα, στα e-mails και τα εταιρικά μας dropbox για να κάνουμε την δουλειά μας.

Οι παλαιοί έλεγαν με τρανή σοφία πως: «μεγάλο λόγο πες, μικρή μπουκιά φάε!» και έτσι στις 31 Μαρτίου 2020, έταιρος, αγαπητός συνάδελφος αναγκάζεται να διαβιβάσει στο site μας, μέσω ταχυμεταφοράς, ένα παρόμοιων μικρών, διαστάσεων δέμα, ίδιο με εκείνο της προ-προηγούμενης εβδομάδας, πάλι δημοσιογραφικού ενδιαφέροντος, με υλικά που είναι απαραίτητα για την συνεργασία μας με δημοσιογραφικό site της Θεσσαλονίκης. Δίχως να ενημερωθώ και από ζήλο, ως άμεση και λογική αντίδραση, ο συνάδελφος επισκέφθηκε εντός της Αττικής ένα κατάστημα των «ΕΛ.ΤΑ courier», με την ίδια χαζο-ρομαντική, υποσυνείδητη διάθεση για τα ελληνικά ταχυδρομεία, όπως όλοι μας άλλωστε, για να παραδώσει το δέμα προς μεταφορά, θέτοντας, βέβαια, την καίρια ερώτηση για το πότε θα βρίσκεται στα χέρια μας. Η υπάλληλος του καταστήματος, επίσης ευγενική κυρία, απάντησε επ΄ ακριβώς και με παρρησία: «Σε τρεις, το πολύ τέσσερις ημέρες το αργότερο, εκτός απροόπτου, λόγω αυξημένης κίνησης των ημερών».

Συμφώνησε ο συνάδελφος με τα λεγόμενα της υπεύθυνης υπαλλήλου τού καταστήματος «ΕΛ.ΤΑ. courier» (κάθε εργαζόμενος στην θέση που βρίσκεται είναι υπεύθυνος για τα λεγόμενα και τις πράξεις του, όπως υπεύθυνη είναι και η κάθε εταιρεία ή ο οργανισμός δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου για τους συνεργάτες που επιλέγει να επανδρώνουν θέσεις), κατέβαλε το αντίτιμο των πέντε ευρώ, ενώ αμέσως μετά επικοινωνήσαμε τηλεφωνικώς για να είμαι ενήμερος ως προς την παραλαβή του μικρού δέματος. Απάντησα, βέβαια, στον αγαπημένο μου συνάδελφο, πως ήταν μέγιστο λάθος να εμπιστευτούμε ξανά τα «ΕΛ.ΤΑ courier», δηλαδή μπλέξαμε άσχημα, όπως και καμιά ελληνική εταιρεία ταχυμεταφορών, αυτή την περίοδο, δεν είναι σε θέση να δαφνοστολίσει την έννοια της «ταχύτητας», που εκπροσωπούν, δηλαδή, την παράδοση φακέλου ή δέματος εντός μιας ή δυο ημερών το πολύ, εντός του Νομού, γιατί από το ρεπορτάζ που γεννήθηκε αποκαλύφθηκαν δυσάρεστα, εξωφρενικά και θλιβερά αποτελέσματα, τα οποία θα διαβάσετε παρακάτω.

Ο συνάδελφος αποκρίθηκε, πως δεν είχε γνώση για το προηγούμενο, ατυχές συμβάν της συνεργασίας μας και στην συνέχεια της ασυνέπειας των «ΕΛ.ΤΑ courier» και δίκιο είχε. Αμελήσαμε να τον ενημερώσουμε διότι δεν θεωρήσαμε πως θα χρησιμοποιούσαμε ξανά τέτοιου είδους βοήθημα. Η επιλογή πάρθηκε στα γρήγορα από τον ίδιο, να χρησιμοποιήσει την «ΕΛ.ΤΑ. courier» και τέλος πάντων «ρουφήξαμε το αυγό μας», κυριολεκτικώς, όπως λέει και ο κύριος Αντωνάκης στην ελληνική ταινία, χρησιμοποιώντας τα «ΕΛ.ΤΑ. courier» για να συνεργαστούμε και να εξυπηρετηθούμε.

Ο Ερμής δεν ζει πια εδώ

Προσπαθήσαμε να ανακαλύψουμε την μοίρα που επιλέχθηκε για το δεματάκι μας από την εν λόγω εταιρεία (ΕΛ.ΤΑ. courier) και έπειτα από την εκπνοή του πενταημέρου αναμονής, όπως ενημερωθήκαμε από την υπάλληλο, αρχίσαμε τα τηλέφωνα και τα mails στην ηλεκτρονική διεύθυνση της «ΕΛ.ΤΑ. courier» : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., όπου στο συγκεκριμένο mail μας, αναγράφαμε τα στοιχεία της αποστολής, ημερομηνίες και όλα τα πρέποντα, αναζητώντας, τί άλλο (;) μιαν ευλογημένη απάντηση για το πότε, επιτέλους, θα παραλάβουμε αυτή την «ταχυμεταφορά».

Η απάντηση, αγαπητοί μου, ήρθε σε μηδενικούς χρόνους στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, λες και όλοι ήταν σκυμμένοι πάνω από τις οθόνες των υπολογιστών τους. Η απάντηση όμως δεν ήταν επί της ουσίας των γραφομένων μας, δηλαδή μια «συγγνώμη» ας πούμε, ένα «λυπόμαστε αλλά ένεκα καταστάσεων…», βρε αδελφέ ή το επίμαχο: πότε θα παραλάβουμε το δέμα μας, την πιο απλή απάντηση που περιμένεις να διαβάσεις σε ένα τέτοιου είδους mail. Τίποτα από αυτά δεν περιείχε το απαντητικό mail, αλλά μια επισήμανση για να διορθώσουμε την σύνταξη των γραμμάτων και των αριθμών του voucher του δέματος μας.

Το απαντητικό mail από τα «ΕΛ.ΤΑ. courier» έγραφε: «Ο αριθμός αποτελείται από δύο λατινικούς χαρακτήρες, 9 ψηφία και δύο λατινικούς χαρακτήρες στο τέλος επίσης (ΣΥΔΕΤΑ)», με την επίσημη υπογραφή, μάλιστα, της κας Κ. Μ. (Supervisor Call Center). Διορθώσαμε αμέσως και ξαναστείλαμε mail, με μικρά εσωτερικά χειροκροτήματα, πως κάποιος τελικά ασχολείται μαζί μας. Από εκεί και έπειτα σιωπή, βουβαμάρα, έρημος, μαύρος βυθός, ασάλευτα ξανά όλα. Ούτε δεύτερο mail η κα Κ. Μ. η supervisor του call center των «ΕΛ.ΤΑ. courier», ούτε γράμμα, ούτε μια κάρτα όπως λέει και το ανέκδοτο, λάβαμε. Καταλάβαμε, βέβαια, πως το απαντητικό πρώτο mail της κας Κ. Μ. για την διόρθωση του voucher ήταν κι αυτό αποτέλεσμα ρομποτικής, αυτόματης αντίδρασης και όχι ανθρώπινης, όπως κάνουν τελευταίως στα mails των εταιριών, που τα διαβάζουν αλγόριθμοι και απαντούν μηχανές με μηνύματα moda όταν δεν καταλαβαίνουν κάτι που έχει γραφτεί. Ναυάγησε και αυτή η προσέγγιση με τα «ΕΛ.ΤΑ. courier» για να μάθουμε τι γίνεται το δεματάκι μας.

Η τηλεφωνική επικοινωνία έχει σειρά. Τηλεφωνήσαμε ακριβώς, μετρημένες (έτσι για το γαμώτο της υπόθεσης μετρήσαμε τις κλήσεις δυο άνθρωποι, που προσπαθούσαμε) 142 φορές επί τρεις ημέρες στους αριθμούς των τηλεφώνων: 210 4111146 και 47, των γραφείων ΕΛ.ΤΑ. courier του Πειραιά, που μας έδωσε η κυρία Κ. από το τηλεφωνικό πόστο εξυπηρέτησης του 11120 των «ΕΛ.ΤΑ. courier». Εκεί, λέει, θα μαθαίναμε λεπτομερώς για την τύχη του δέματος. Προφανώς κάποιο κέντρο διακομιδής είναι το εν λόγω κατάστημα του Πειραιά των «ΕΛ.ΤΑ. courier», όπου συγκεντρώνονται τα δέματα και οι φάκελοι συγκεκριμένων τομέων για την διανομής ταχυμεταφοράς. Εκεί τα ταξινομούν, υποθέτω, για να τα παραλάβουν οι μεταφορείς και να διανεμηθούν στους παραλήπτες τους.

Το καταλαβαίνετε; 142 φορές τηλεφωνήσαμε. 142 φορές περιμέναμε στην αναμονή. Το βάλαμε δημοσιογραφικό πείσμα, από ένα σημείο και έπειτα, να πιάσουμε κάποιον και να απαντήσει στην τηλεφωνική γραμμή του Πειραιά. 142 φορές, αφού περιμέναμε από ένα δίλεπτο την φορά, ακούσαμε τα ψυχρά, καλλίφωνα, ρομποτικά μηνύματα,: «Αυτή την στιγμή όλοι οι συνεργάτες μας είναι απασχολημένοι, παρακαλώ καλέστε αργότερα». Και καλέσαμε ξάνα αργότερα όχι μια ή δυο φορές, αλλά 142 και δεν πήραμε καμιά απάντηση από το τηλεφωνικό κέντρο του «ΕΛ.ΤΑ. courier» στον Πειραιά. Κ-α-μ-ι-ά απολύτως! Ούτε ένας από το κέντρο εξυπηρέτησης των «ΕΛ.ΤΑ. courier» του καταστήματος στον Πειραιά και στους συγκεκριμένους, τηλεφωνικούς αριθμούς δεν αξίωσε να απαντήσει, να δώσει σημείο ζωής και ενδιαφέροντος στις 142 τηλεφωνικές μας κλήσεις, Γραμμένοι είμαστε κανονικά στα παλαιότερα των υποδημάτων τους. Δεν απάντησε ούτε ένας, διάολε!!

Είναι σαν ακούω την εύκολη δικαιολογία, επαναλαμβάνω: στις 142 τηλεφωνικές μας προσπάθειες, να κάθεται σαν ταραγμένο μαυροπούλι στις βεράντες των αυτιών μου και να τιτιβίζει: «Αυξημένη κίνηση λόγω των γεγονότων και όλες οι τηλεφωνικές μας γραμμές είναι φορτωμένες!»

Τι με κόφτει προσωπικά, εάν διαθέτεις ανεπαρκές τηλεφωνικό κέντρο, αγαπητό «ΕΛ.ΤΑ. courier», όταν σε μια «φορτωμένη», δύσκολη περίοδο δεν μπορείς να ανταπεξέλθεις στις πελατειακές σου ανάγκες, που σε πληρώνουν για αυτές; Ότι χρήματα ζήτησες για τις υπηρεσίες σας τα κατέβαλαν αμέσως, «εν τη παλάμη και ούτω βοήσωμεν» όπως είναι το μότο σου και υπακούσαμε ευθύς. Αντικαταστήστε, ταχύτατα, το τηλεφωνικό σας κέντρο για να είστε συνεπείς - έλα βρε, δίνω και διαταγές στους καρεκλοκένταυρους, είμαστε για γέλια εδώ που φτάσαμε - και συνεχίζω ο αθεόφοβος δημοσιογράφος να μοιράζω εντολές και υποδείξεις: ή κλείστε το μαγαζί, που οι Έλληνες το έχουν χρυσοπληρώσει και ασχοληθείτε με άλλα, που θα τα καταφέρετε, σίγουρα, καλύτερα ή αλλάξτε νοοτροπία και σκεπτικό (ωχ τι γράφω ο άνθρωπος(!) ξεπέρασα κάθε όριο), κύριε Θεοφάνη Αναγνωστόπουλε του Αθανασίου (Πρόεδρος ΔΣ των ΕΛ.ΤΑ. courier), κύριε Παπαγεωργίου Δημήτριε του Φωτίου (Αντιπρόεδρος ΔΣ των ΕΛ.ΤΑ. courier), κύριε Μάριε-Ερρίκε Τζαβάρα του Βασιλείου (Διευθύνων Σύμβουλος των ΕΛ.ΤΑ. courier). Οι τίτλοι, οι καλοί μισθοί και οι θέσεις δεν ορθώνουν ανθρώπινο ανάστημα και έργο, αλλά μόνο οι πράξεις. Ούτε σταλιά ιδρώτα στα ώτα τους, καθώς είναι μαθημένοι να παρουσιάζουν ολύμπια συμπεριφορά στον αγανακτισμένο κοσμάκη.

Κάθε φορά, που εμείς οι Έλληνας ανταμώνουμε το τέρας που ονομάζεται ελληνικό δημόσιο και τους ανθρώπους του, η βελόνα της πυξίδας μας, αυτή που κρατάει σταθερά την μορφή μας στην πορεία της ορθότητας, ξαφνικά απομαγνητίζεται σαν να αρπάζει κατακέφαλα αρχαίο ξόρκι αθλιότητας. Χάνει ο άνθρωπος το ανθρώπινο, πέφτει στο έρεβος του κτήνους και αποκαλύπτεται ο κύριος Χάιντ για έναν αγώνα ίσο προς ίσο με το τέρας, που ακούει στο όνομα «Δημόσιες Υπηρεσίες». Μια σπουδαία γυναίκα, που γνώρισα στο διάβα της ζωής μου είχε πει το εξαιρετικό: «Με τους αγγέλους θα είσαι άγγελος και με τους δαίμονες, δαίμονας».

Σκλαβοποίηση, αισχροκέρδεια και εμπαιγμός

Μια αποστολή ταχυμεταφοράς από «περισπούδαστη», πολυδιαφημισμένη με «εμπειρία», «οργάνωση» και «συνέπεια» εταιρεία, ο όρος «εκτός απροόπτου» που την συνοδεύει, όπως εκφώνησε η υπάλληλος του καταστήματος των «ΕΛ.ΤΑ. courier», για να καθυστερήσει να φτάσει στον προορισμό του ένα δέμα ή ένας φάκελος ποιος μπορεί να είναι; Για να μην το αναλύσουμε και κουράσουμε τα μυαλουδάκια μας, προφανώς, θα υπάρχουν κάποιοι λόγοι για κάθε εταιρεία, που εντάσσονται στην σφαίρα του απρόοπτου. Συμβάντα εκτός φυσιολογικής ροής υφίστανται, που όμως η κάθε εταιρεία έχει την δυνατότητα να γνωρίζει λόγω εμπειρίας, άρα και να καλύπτει άμεσα σε περίπτωση που θα προκύψουν, ώστε να μην τσαλακώσει το καλό της προφίλ και πρεστίζ ως μια από τους leader στον χώρο των ελληνικών ταχυμεταφορών, όπως αυτοδιαφημίζεται.

Εδώ, να προσθέσω, ότι κατόπιν της καΐλας που πάθαμε και σήμερα που διαβάζετε το άρθρο μας, η χρονική διάρκεια της παραλαβής έχει ήδη πατήσει την 8η ημέρα, που δεν έχουμε λάβει ακόμα το μικρό δέμα από τα «ΕΛ.ΤΑ. courier», σε μια χιλιομετρική απόσταση, περίπου τα 30 με 35 χιλιόμετρα, του ενός σημείου από του άλλου. Απαράδεκτος χρόνος έως εξοργιστικός είναι ο συγκεκριμένος χρόνος για οποιαδήποτε εταιρεία στον κόσμο που ασχολείται με τον κλάδο και, φυσικά, σέβεται τον εαυτό της για να φέρει τους τίτλους: «Ταχυμεταφορά», «Express», «courier», ακόμα και το moto που χρησιμοποιούν οι περισσότερες με ευκολία: «Υψηλό Αίσθημα Ευθύνης».

Για αυτόν τον σεβασμό, την αξιοπρέπεια και το «υψηλό αίσθημα ευθύνης» στον Έλληνα καταναλωτή, σε τούτες τις πραγματικά σημαντικές, καθ΄ όλα παράξενες ημέρες για όλους μας, ξεκινήσαμε ένα ρεπορτάζ για να πληροφορηθούμε πως στο καλό κινείται ο ανταγωνισμός, τώρα, που άπαντες καταναλώνουμε μέσω διαδικτύου και οι εταιρείες ταχυμεταφορών είναι στους επτά ουρανούς μεταφέροντας τα καλούδια και τα αγαθά στα σπίτια μας. Οι άνθρωποι συναλλάσσονται επαγγελματικά πάλι μέσω διαδικτύου, οπότε πάλι οι εταιρείες ταχυμεταφορών έχουν δουλειές με φούντες εντός και εκτός των τειχών μας. Είμαστε αμπαρωμένοι στα σπίτια μας, λόγω των κυβερνητικών απαγορεύσεων υγιεινού ύφους και για γρήγορες συναλλαγές χρησιμοποιούμε – για τους Έλληνες θα αναφερθώ, αλλά εικάζω πως και στον υπόλοιπο κόσμο τα ίδια θα είναι -διάφορες υπηρεσίες ταχυμεταφορών για τον Νομό αλλά και για τις αποστολές μας στην επαρχία.

Οι άνθρωποι που εργάζονται σε αυτές τις εταιρείες προσφέρουν τον καλύτερο εαυτό τους, είτε εξυπηρετώντας τηλεφωνικά τους πελάτες, είτε δια ζώσης οι μεταφορείς το κοινό, είτε στα γραφεία και στα σημεία συλλογής των δεμάτων και των φακέλων, με πενιχρούς μισθούς και εξαντλητικά ωράρια. Πληροφορηθήκαμε, πως ελάχιστες είναι οι ελληνικές εταιρείες, αυτές που βρίσκονται στην πρώτη «γραμμή πυρός» και οι εργαζόμενοι τους σε καθημερινή, εξαντλητική, πιθανώς και επικίνδυνη επαφή με τους καταναλωτές, τονώθηκαν, τουλάχιστον οικονομικά, λαμβάνοντας μπόνους, πριμ και έναν καλό λόγο υποστήριξης από τα αφεντικά τους. Δυστυχώς, ελάχιστες, ελληνικές εταιρείες υπέδειξαν μια κάποια κατανόηση στο μείζον θέμα των ανθρώπων τους, που δεν εγκατέλειψαν τα πόστα τους και πέρα του οκταώρου τους εργάζονται αδιαμαρτύρητα για να εξυπηρετούν την κατάσταση, ώστε εμείς οι «έγκλειστοι» να μπορούμε, ακόμα, να προμηθευόμαστε τα απαραίτητα. Ένα μεγάλο μπράβο αξίζει σε αυτούς τους εργαζόμενους για το αυτονόητο, που η μεγαλύτερη μερίδα των εργοδοτών δεν το βλέπουν και συνεχώς απαιτούν λες και συμπεριφέρονται σε σκλάβους.

Κατά την διάρκεια του ρεπορτάζ για τις ταχυμεταφορές, ευχηθήκαμε σε όλους που επικοινωνήσαμε τηλεφωνικώς, ανεξαιρέτως ηλικίας και φύλου, να έχουν δύναμη και να είναι υγιείς άπαντες. Οι εργαζόμενοι των εταιρειών ταχυμεταφορών δεν φταίνε σε τίποτα για το πρόγραμμα, το ύφος και τις εντολές που κατέρχονται, απευθείας, από τα υψηλότερα κλιμάκια διοίκησης ως προς τον τρόπο λειτουργίας και εξυπηρέτησης. Καθ΄ όλα ευγενικοί είναι όλοι τους, πίσω από τις τηλεφωνικές γραμμές, τα γκισέ να διεκπεραιώνουν εντολές και τίποτα παραπάνω. Για αυτόν τον λόγο και μόνο, μην θυμώνετε στους ανθρώπους που επικοινωνείτε μαζί τους για τυχόν παράπονα και ασυνέπεια των εταιριών. Εξηγήστε το μαράζι σας, γιατί κάπου πρέπει να το εκτονώσετε ανθρώπινα, αλλά μην πιαστείτε μουστάκι με μουστάκι και μαλλί με μαλλί. Οι πραγματικοί υπεύθυνοι για αυτή την κατάντια, είναι αθέατοι. Οι αληθινοί, ολοζώντανοι ήρωες, είναι αυτοί που ανταποκρίνονται στους αγανακτισμένους πολίτες, απλά, μεταφέροντας εντολές. Πολλές φορές αυτές οι εντολές, δυστυχώς, περιδινίζονται σαν ηλεκτρόνια στην σφαίρα του ψεύδους. Δεν φταίνε όμως αυτοί οι άνθρωποι, την δουλειά τους κάνουν, όπως έχουν εκπαιδευτεί από το ανάλγητο, σύγχρονο, εργοδοτικό σύστημα της απόλυτης εκμετάλλευσης. Επίσης, κάποιες εταιρείες ταχυμεταφορών, εκμεταλλευόμενες την παρούσα ανάγκη που γεννήθηκε ξαφνικά, αλλά και την απότομη αύξηση των εργασιών τους προσπάθησαν να αισχροκερδίσουν, προσθέτοντας δήθεν, «έξτρα χρεώσεις» λόγω πανδημίας, κάτι όμως που αποσύρθηκε επιτυχώς άμεσα από τις έντονες αντιδράσεις του κόσμου.

Αυτά τα περί προτεραιοτήτων είναι περισπούδαστα ψεύδη των εργοδοσιών για κατανάλωση όταν είναι ασυνεπείς στις παροχές τους και δεν θέλουν να αυξήσουν το εργατικό τους δυναμικό, αλλά και να επενδύσουν σε υποδομές και χρήσιμα εργαλεία που θα προσδώσουν πιστότητα, αξιοπρέπεια και λόγο ύπαρξης στον ανταγωνισμό. Έχουν υποχρέωση, επαγγελματικό καθήκον να εντάσσονται εντός της γραμμής της ευταξίας και της συνέπειας των υπηρεσιών που προσφέρουν. Λιώνουν τους ανθρώπους τους με υπερεργασία και κερδοσκοπούν διαφορετικά, καθυστερώντας τις αποστολές, αφού έχουν αμειφθεί για αυτές αρκετά παραπάνω από τον τιμοκατάλογο μιας απλής, ταχυδρομικής αποστολής. Όπως πληρώνουν οι φαρμακαποθήκες το αντίτιμο της ταχυμεταφοράς τους, έτσι και εμείς καταβάλουμε το αντίτιμο για να αποσταλεί το δέμα ή ο φάκελος μας στην ώρα του, εκεί που επιθυμούμε, άνευ προτεραιοτήτων και ιδιαίτερων επιλογών. 

Το ρεπορτάζ

Το ζητούμενο για να επιλέξουμε, εμείς οι απλοί άνθρωποι, μια εταιρεία σωστά προσαρμοσμένη στις προδιαγραφές των διεθνών ταχυμεταφορών - επισημαίνω την ένδειξη «ταχυμεταφορά» - επιλέγουμε πρώτα απ΄ όλα τον γρήγορο χρόνο ως προς την παράδοση αυτών που αποστέλλουμε ή παραλαμβάνουμε. Δεύτερον: την υπευθυνότητα της εταιρείας στην ασφαλή ταχυμεταφορά, ώστε να μην χάνονται ή να μην διαλύονται και να καταλήγουν ακέραια και σώα στα χέρια μας τα δέματα και οι φάκελοι. Τρίτον: την συνέπεια της εταιρείας στους χρόνους παράδοσης που προτείνει και τέταρτον: το οικονομικό κόστος της αποστολής. Νομίζω πως αυτές οι τέσσερις κατηγορίες είναι και οι σημαντικότερες, εφόσον έχουμε καταβάλλει το ανάλογο ποσό που απαιτείται από την εκάστοτε εταιρεία της επιλογής μας, βάσει του τιμοκαταλόγου της.

Το ρεπορτάζ του InTownPost στις τέσσερις γνωστές, ελληνικές εταιρείες ταχυμεταφορών κατέδειξε την κάτωθι, οδυνηρή εικόνα, για αυτές που έχουν το μεγαλύτερο κομμάτι της πίτας στην ελληνική επικράτεια. Επιλέξαμε όμως και δυο γνωστές, διεθνούς εμβέλειας εταιρείες ταχυμεταφορών, που δρουν στον ελλαδικό χώρο επί σειρά ετών και εκεί εσείς θα κάνετε την σύγκριση.

Χρησιμοποιήσαμε στο ρεπορτάζ μας, ως αντικείμενο μεταφοράς, έναν φάκελο Α4 με έγγραφα, βάρους περίπου των 35 – 40 γραμμαρίων και πήραμε προσφορές από τις γνωστές εταιρείας, που κινούνται και δραστηριοποιούνται στον τομέα των ταχυμεταφορών στην χώρα μας την περίοδο της πανδημίας, όπου υπάρχει αναγνωρισμένα, τεράστιος όγκος και φόρτος εργασιών λόγω απαγόρευσης της κυκλοφορίας.

Το σενάριο είναι απλούστατο και αφορά την μεταφορά του φακέλου εντός του Νομού Αττικής και με χιλιομετρική απόσταση των δυο σημείων τα 30 με 40 χιλιόμετρα το ένα από το άλλο. Ασχοληθήκαμε με τον χρόνο της παράδοσης του φακέλου, το κόστος της αποστολής και την τηλεφωνική, πελατειακή υποστήριξη (το γνωστό call center service), σε περίπτωση που δεν τηρούνται οι προδιαγραφές μιας ταχυμεταφοράς και το πιο απλό, τους χρόνους επικοινωνίας με την εταιρεία και των καταστήματά τους σε ενεργοποίηση ενδεχόμενης αποστολής. Διαβάστε τι ακριβώς έβγαλε το ρεπορτάζ μας, στην Ελλάδα του 2020, εν μέσω σοβαρής κρίσης για την διασφάλιση της παγκόσμιας υγείας. Σε μια χώρα του δυτικού προοδευμένου κόσμου, στον επιχειρηματικό χώρο των ελληνικών ταχυμεταφορών, βασιλεύει το απόλυτο σκότος Το InTownPost κρατά αδημοσίευτα τα ονόματα των ανθρώπων, που εκπροσώπησαν τηλεφωνικώς τις εταιρείες για τους ευνόητους λόγους, που όλοι μας κατανοούμε:


«ACS Courier»

Χρόνος τηλεφωνικής αναμονής για προγραμματισμό αποστολής ταχυμεταφοράς φακέλου από κοντινό κατάστημα εξυπηρέτησης της εταιρείας:

Ο τηλεφωνητής της εταιρείας ανακοινώνει πως η εκτιμώμενη τηλεφωνική αναμονή είναι τα 10 λεπτά. Έπειτα από τέσσερις (4) ανεπιτυχείς, τηλεφωνικές κλήσεις του δεκαλέπτου, στην πέμπτη προσπάθεια καταφέραμε να επικοινωνήσουμε με το κατάστημα.

Χρόνος αποστολής φακέλου:

Μια (1) εβδομάδα, ίσως και λίγο παραπάνω, διότι υπάρχει αυξημένη κίνηση. Ζητήσαμε να μας πληροφορήσουν ακριβώς τον χρόνο παράδοσης και η ευγενική υπάλληλος απάντησε: «Δεν μπορούμε να σας πούμε ακριβώς».

Σημ: Στον αέρα, εντελώς, ο εγγυημένος, σταθερός και γρήγορος χρόνος της παράδοσης, που είναι και το ζητούμενο. Ξεκινάμε, δηλαδή, με αφετηρία το επταήμερο και ανεβαίνουμε στις οκτώ (8), ίσως στις εννιά (9), πιθανώς και στις δέκα (10) ημέρες παράδοσης μιας ταχυμεταφοράς, που αδυνατεί η εταιρεία να προσδιορίσει τον ακριβή χρόνο, προσθέτοντας πέραν της εβδομάδας το κάτι παραπάνω σε ημέρες.

Χρηματικό κόστος αποστολής:

5,70€


«Γενική Ταχυδρομική»

Χρόνος τηλεφωνικής αναμονής για προγραμματισμό αποστολής ταχυμεταφοράς φακέλου από κοντινό κατάστημα εξυπηρέτησης της εταιρείας:

Με μία κλήση, έπειτα από τα 4 λεπτά αναμονής απάντησαν.

Χρόνος αποστολής φακέλου:

Μέσος όρος τις πέντε (5) εργάσιμες ημέρες, διότι υπάρχει αυξημένη κίνηση.

Σημ: Δηλαδή, μαζί με την Κυριακή έξι (6) ημέρες ο «μέσος όρος», εάν και εφόσον η εταιρεία παραδίδει το Σάββατο, που προφανώς παραδίδει. Η αναφορά, όμως από την υπάλληλο της εταιρείας περί «μέσου όρου» εργάσιμων ημερών είναι και η μεγάλη παγίδα. Το πενταήμερο ως μέσος όρος της αποστολής σε εργάσιμες ημέρες απορρέει, ότι μπορεί οι ημέρες της ταχυμεταφοράς να είναι από 6 ημέρες έως 8 εργάσιμες ημέρες. Έξυπνο αυτό το τρικ του «Μέσου Όρου», που ξεγελάει εύκολα, καθώς δεν δίνει σταθερό και εγγυημένο χρόνο παράδοσης, οπότε και εδώ δεν υφίσταται ακριβής χρόνος παράδοσης της ταχυμεταφοράς.

Χρηματικό κόστος αποστολής:

4,84€


«Spedeex»

Χρόνος τηλεφωνικής αναμονής για προγραμματισμό αποστολής ταχυμεταφοράς φακέλου από κοντινό κατάστημα εξυπηρέτησης της εταιρείας:

Προσπαθήσαμε τέσσερις (4) φορές στα κεντρικά της εταιρείας και στον αριθμό: 8011100011 και αφού ακούσαμε τις ηχογραφημένες διαφημίσεις και επιλέξαμε τους κατάλληλους αριθμούς για να συνομιλήσουμε με το αρμόδιο γραφείο των «νέων αποστολών» και στις τέσσερις προσπάθειες μας εγκαταλείψαμε, έπειτα από αναμονή 12 λεπτών στην κάθε προσπάθεια. Τηλεφωνήσαμε στις 06:10, ώρα απογευματινή σε δυο καταστήματα της εταιρείας και ο αυτόματος τηλεφωνητής ενημέρωνε πως είναι εκτός ωραρίου εργασίας.

Χρόνος αποστολής φακέλου:

Άγνωστος γιατί δεν καταφέραμε να επικοινωνήσουμε.

Σημ: Στις 16:15 τηλεφωνήσαμε ξανά σε όλες τις εταιρείες για να διαπιστώσουμε εάν είναι εκτός ωραρίου και όλες εργαζόντουσαν κανονικώς. Δηλαδή, εάν ένα γραφείο στις 18:30, θελήσει να οργανώσει επείγουσα αποστολή ταχυμεταφοράς, έστω να μεταφερθεί άνθρωπος στο πλησιέστερο κατάστημα για να παραδώσει τον φάκελο - σε ωράριο εργασίας διόλου απαγορευτικό για τις επιχειρήσεις -, η συγκεκριμένη εταιρεία θα έχει κατεβάσει τα ρολά.

Χρηματικό κόστος αποστολής:

Άγνωστο


«ΕΛ.ΤΑ. Courier»

Χρόνος τηλεφωνικής αναμονής για προγραμματισμό αποστολής ταχυμεταφοράς φακέλου από κοντινό κατάστημα εξυπηρέτησης της εταιρείας:

Τα διαβάσατε άνωθεν, που η συγκεκριμένη εταιρεία δημιούργησε την ανάγκη αυτού του ρεπορτάζ

Χρόνος αποστολής φακέλου:

Πέραν των επτά (7) ημερών. Τα διαβάσατε άνωθεν, που η συγκεκριμένη εταιρεία δημιούργησε την ανάγκη αυτού του ρεπορτάζ.

Χρηματικό κόστος αποστολής:

5 €


Ακολουθούν οι δυο εταιρείες της αλλοδαπής που δραστηριοποιούνται, αρκετά χρόνια στην Ελλάδα.


«DHL Express»

Χρόνος τηλεφωνικής αναμονής για προγραμματισμό αποστολής ταχυμεταφοράς φακέλου από κοντινό κατάστημα εξυπηρέτησης της εταιρείας:

Έπειτα από την τηλεφωνική αναμονή 48 δευτερολέπτων απάντησαν.

Χρόνος αποστολής φακέλου:

Από την παραλαβή του φακέλου, εάν είναι πριν την 12η μεσημβρινή σε μια (1) ημέρα, εάν είναι μετά την 12η μεσημβρινή, σε κάτι λιγότερο από 30 ώρες.

Χρηματικό κόστος αποστολής:

11,71 €


«UPS»

Χρόνος τηλεφωνικής αναμονής για προγραμματισμό αποστολής ταχυμεταφοράς φακέλου από κοντινό κατάστημα εξυπηρέτησης της εταιρείας:

Έπειτα από την τηλεφωνική αναμονή των 21 δευτερολέπτων απάντησαν.

Χρόνος αποστολής φακέλου:

Από την παραλαβή του φακέλου, εάν είναι πριν την 12η μεσημβρινή σε μια (1) ημέρα, εάν είναι μετά την 12η μεσημβρινή, κάτι λιγότερο από 30 ώρες.

Χρηματικό κόστος αποστολής:

20,34 €

Στις εταιρείες της αλλοδαπής που δραστηριοποιούνται στην χώρα μας, όπως διαβάσατε καλά το αντίτιμο για την μεταφορά ενός απλού φακέλου είναι βαρύ και ασήκωτο, οπότε μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα και στο ενδιάμεσο κενό ο Έλληνας πολίτης.

Με αυτά και άλλα, στην χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας θυμάμαι τα λόγια του αείμνηστου ομότιμου καθηγητή του Τμήματος Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Δρ. Γεωργίου Αυλωνίτη, που πριν εγκαταλείψει τα γήινα, είχα την τύχη να τον συναντήσω με αφορμή ένα παρόμοιο ρεπορτάζ. Τότε, ο καθηγητής είχε εκφραστεί με σοφία: «Το marketing των ελληνικών επιχειρήσεων είναι μισό αιώνα πίσω». 


Καλή δύναμη εύχομαι φίλοι μου.

Η ΕΡΤ δημιούργησε το «Ertflix» και είναι δωρεάν γι...
"Μέτρα ενίσχυσης του Σύγχρονου Πολιτισμού λόγω των...

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Με την αποδοχή θα έχετε πρόσβαση σε μια υπηρεσία που παρέχεται από τρίτο μέρος εκτός του https://intownpost.com/