25
Πεμ, Φεβ
Tο διάβασαν 250 άτομα (250 Views)

«Έχω ένα Μυστικό», της Νότας Διαμαντοπούλου

Ο κόσμος το χει τούμπανο και εγώ κρυφό καμάρι.. Όταν ο Πολ Τόμας Άντερσον, διαβάζει την βιογραφία του Κριστομπάλ Μπαλενσιάγκα, εμπνέεται, από τον σχεδιαστή, που έδωσε μία και μοναδική συνέντευξη στη ζωή του, για να τοποθετήσει στη μεγάλη οθόνη τον Ντάνιελ, στο Phantom Thread.

Όχι, όχι δεν θα σας πω για τον Ντάνιελ Μάικλ Μπλέηκ Ντέι Λούις, "γκώσατε " πια, απ τα social media, κατά την επίσκεψη του στην Αθήνα.. Και η κουτσή Μαρία τον 'Ανέβασε" στη σελίδα της.

Θα μιλήσω για την έμπνευση.

Ο Κριστομπάλ Μπαλενσιάγκα, γιος ενός ψαρά και μιας μοδίστρας που γεννήθηκε στη Βασκική πόλη Getaria,  σε ηλικία 13 ετών σχεδιάζει ένα κοστούμι για τη μαρκησία Torres.

Κι εκείνη στα 23 του, τού ανοίγει οίκους ραπτικής σε Μαδρίτη και Βαρκελώνη.

Στη διάρκεια του Ισπανικού Εμφυλίου, φεύγει για το Παρίσι και τον  Αύγουστο του 37, παρουσιάζει την 1η του κολεξιόν με τις καθαρές, ακριβείς γραμμές. Σε έναν οίκο μόδας  που περισσότερο έμοιαζε με χειρουργείο, όπου η σιωπή και η σοβαρότητα επικρατούσαν, όπως θυμούνται οι μαθητευόμενοι του Αντρέ Κουρέζ και Εμανουέλ Ουγκαρώ, χωρίς περιττά χαμόγελα απ τα μοντέλα του, ο Μπαλενσιάγκα σχεδίαζε τα υφάσματα του, που οι προμηθευτές κατασκεύαζαν μόνον γι αυτόν.

Μόνος σχεδίαζε, έκοβε, έραβε, προβάριζε και το τελικό αποτέλεσμα στις επιδείξεις το έβλεπε μέσα απ τη χαραμάδα μιας κουρτίνας, αφού δεν εμφανιζόταν στο "άνοιγμα" της κάθε του κολεξιόν.

Η Κοκό Σανέλ είχε πει, πως ήταν ο μοναδικός couturier ανάμεσά τους.

Ήταν ο πρώτος που άφησε λαιμό και χέρια ελεύθερα, να αναδεικνύουν τα κοσμήματα.

Αργότερα σακάκια στιλ ταυρομάχου, παλτό "κουκούλι", μεγάλα κουμπιά, φορέματα baby doll και φυσικά το φόρεμα "σάκος".

Το Μαίο του 68 πέφτει η αυλαία στο Παρίσι, το μαγαζί κλείνει.

Μα, το 1972 δέχεται να δημιουργήσει το νυφικό της μελλοντικής δούκισσας του Godiz. Δύο μέρες πριν παραδοθεί το φόρεμα, το σκίζει και σε φρενήρεις ρυθμούς παραδίδει το καινούριο.

Στις 21 Μαρτίου του 1972  THE KING IS DEAD.

  ΖΗΤΩ Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ..

«Κύριε Κραουνάκη…» Γράφει η Νότα Διαμαντοπούλου.

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Με την αποδοχή θα έχετε πρόσβαση σε μια υπηρεσία που παρέχεται από τρίτο μέρος εκτός του https://intownpost.com/