02
Τρι, Μαρ
Tο διάβασαν 162 άτομα (162 Views)

«Έφυγε ο Γιάννης Σπανός», γράφει η Σμαράγδα Μιχαλιτσιάνου

Aυτή την βροχερή φθινοπωρινή ημέρα έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 85 χρονών ο Γιάννης Σπανός, ο πιο πολυτραγουδισμένος συνθέτης. Πήρε μαζί του τα νιάτα μας, αφήνοντας όμως σπουδαία παρακαταθήκη τα υπέροχα τραγούδια του και φτωχότερη την τέχνη που με πάθος και αγάπη υπηρέτησε.

Ο Γιάννης Σπανός ήταν σπουδαίος συνθέτης και άνθρωπος.

Είχα την τύχη να τον γνωρίσω, κι εκείνο που με εντυπωσίασε ήταν η ταπεινότητά του, που δεν ταίριαζε με αυτό το λαμπερό ταλέντο. Σε κάποιες τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχαμε, μιλούσε με μεγάλο καμάρι για τον κήπο του στο σπίτι του λίγο έξω από το Κιάτο. Περιελάμβανε 600 είδη φυτών και δένδρων που κάλυπταν τα τέσσερα στρέμματα που τα φρόντιζε ο ίδιος.

Κοντά στη φύση εμπνεόταν και μέσα στα χρώματα, τα λουλούδια, τις μυρωδιές ανακάλυπτε την αρμονία. Αυτός ο δρόμος ήταν κοντά στη ψυχή του.

Την θλιβερή είδηση του θανάτου έκανε γνωστή μέσα από το Fb η αγαπημένη του συνεργάτης του και εκλεκτή ερμηνεύτρια, Πένυ Ξενάκη.
Ο Γιάννης Σπανός γεννήθηκε στο Κιάτο, Κορινθίας. Ο πατέρας του ήταν οδοντίατρος και η μητέρα του ασχολείτο με τα οικιακά. Είχε μια αδερφή κι έναν αδερφό μεγαλύτερους από εκείνον.

Στο σπίτι τους είχαν ένα πιάνο και ο ίδιος όπως έλεγε ό,τι άκουγε το έπαιζε. «Ήμουν από τα τυχερά παιδιά. Μεγάλωνα σε μια αγαπημένη οικογένεια, χωρίς καβγάδες. Τα παιδικά μου χρόνια μοιάζουν με τους στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου στην Οδό Αριστοτέλους. Παίζαν οι μικρότεροι κλέφτες κι αστυνόμους κι ήταν αρχηγός ένα αγοροκόριτσο, μόνο που δεν την έλεγαν Αργυρώ. Μέσα από το συγκεκριμένο τραγούδι που έγραψα τη μουσική, περιγράφονται όχι μόνο τα δικά μου παιδικά χρόνια, αλλά αρκετών ανθρώπων της εποχής μου. Άγγιξε τον κόσμο γιατί αποτελεί μέρος της ζωής της επαρχίας στην Ελλάδα», έλεγε ο ίδιος.Σε ηλικία 20 χρονών πήγε στο Παρίσι κι εκεί αναγνωρίστηκε το ταλέντο του. Στην πόλη του Φωτός συνδέθηκε φιλικά με τον Κώστα Γαβρά, συνόδευσε με το πιάνο του τον Σερζ Γκενσμπούργκ, την Μπαρμπαρά, έγραψε τραγούδια για τη Μπριζίτ Μπαρντό, ενώ  η Ζιλιέτ Γκρεκό ηχογράφησε 18 δικά του τραγούδια. Αλλά πάντα στο νου είχε την επιστροφή του στην Ελλάδα.

Αφήνοντας μια μεγάλη καριέρα στη γαλλική πρωτεύουσα  επιστρέψει μετά από τέσσερα χρόνια και συγκριμένα το 1963  στην πατρίδα και κυκλοφορεί το  πρώτο του τραγούδι, «Μια αγάπη για το καλοκαίρι», σε στίχους Γιώργου Παπαστεφάνου, που τόσο όμορφα ερμήνευσε η Καίτη Χωματά, χρίζοντας τον Γιάννη Σπανό ως τον πατέρα του Νέου Κύματος, που αποτέλεσε μια ολόκληρη μουσική εποχή.

Ο Γιάννης Σπανός επρόκειτο να συνευρεθεί προσεχώς στην ίδια μουσική σκηνή με το Μίμη Πλέσσα και τον Γιώργο Κατσαρό, αλλά ήρθε ο θάνατος.

Καλό ταξίδι να έχει και τον ευχαριστούμε για τους μουσικούς αδάμαντες που μας χάρισε.

Η Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών σε μεγαλειώδη περιοδε...
Ένα πάρκο αφιερωμένο στον Μανώλη Ρασούλη από τον Ο...

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Με την αποδοχή θα έχετε πρόσβαση σε μια υπηρεσία που παρέχεται από τρίτο μέρος εκτός του https://intownpost.com/