16
Σαβ, Ιαν
Tο διάβασαν 480 άτομα (480 Views)

«Ένας φόβος και ένα όνειρο είναι η ζωή», της Σμαράγδας Μιχαλιτσιάνου

88899ooikio


«Φόβος είναι η ψυχική ταραχή που προκαλείται από την αναμονή του κακού» (Πλάτων)


Κι ενώ οι ειδικοί λένε ότι θα αυξηθούν τα κρούσματα του Κορωναιού οι νέοι , που δεν έχουν ανοσία στον covid 19 σύμφωνα με τα νέα στοιχεία, δείχνουν να μην φοβούνται. Κινούνται μέσα στο συνωστισμό, δεν τηρούν τις αποστάσεις, διασκεδάζουν σε απόσταση ανάσας ο ένας από τον άλλον και κάνουν ξέφρενη ζωή. Δεν είναι δύσκολο να εξηγήσει κανείς τη στάση τους.

Ίσως μόνο ο μέγας Κρήτας διανοητής Νίκος Καζαντζάκης που υποστηρίζει στο έργο του «Αναφορά στον Γκρέκο»: «Αν μπορείς κοίταξε τον φόβο κατάματα και ο φόβος θα φοβηθεί και θα φύγει».

Αυτό κάνουν οι νέοι και αδιαφορούν για τη «συμβουλή»: «Πρέπει να φοβάσαι, παιδί μου. Έτσι θα γίνεις νομοταγής πολίτης» ,όπως την εκφράζει ο Γάλλος φιλόσοφος Ζαν –Πωλ Σαρτρ. Ωστόσο «Μόνο ένας δειλός τολμάει να υπερηφανεύεται ότι δεν έχει νοιώσει ποτέ του φόβο» όπως εύστοχα σχολιάζει ο Βρετανός φιλόσοφος Μπέρτραντ Ράσελ. Όπως και να ΄χειο φόβος για τον ιό όπως εξελίσσεται σε αυτό το δεύτερο κύμα, κρίνεται απειλητικός με τους επιστήμονες να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

Είναι γεγονός ότι η πανδημία μας αναστατώνει και βγάζει στην επιφάνεια την αγωνία της βαριάς ασθένειας. Κι φόβος μας κάνει ανασφαλείς και όπως λένε οι ψυχολόγοι: «στην παρούσα φάση η αίσθηση απώλειας του ελέγχου της καθημερινότητάς μας αυξάνει την ανασφάλεια και γεννά συναισθήματα δυσφορίας, ακόμα και υπαρξιακής απειλής». Μιας απειλής, που φθάνει στην υποχονδρίαση που είναι μια ψυχολογική κατάσταση κατά την οποία εμφανίζονται σωματικές ενοχλήσεις και αίσθημα φόβου για την υγεία, σε υψηλό βαθμό.

Αυτή η κατάσταση λοιπόν είναι πιθανό να εμφανιστεί σε αυτήν την περίοδο που διανύουμε. Παρόλα αυτά, πρέπει να θυμόμαστε να παρατηρούμε τι είναι πραγματικό και σε ποιο βαθμό, γιατί οι πραγματικές δυσκολίες μπορούν να ξεπεραστούν, είναι μόνο οι φανταστικές αυτές που είναι ανίκητες.

Εν τέλει «Ο φόβος νικάει περισσότερους ανθρώπους από οτιδήποτε άλλο πράγμα στον κόσμο» όπως αναφέρει ο Αμερικανός Φιλόσοφος Ralph Waldo Emerson. Κι αν ποντάρουν στο φόβο μας μέχρι να βγει το πολυπόθητο εμβόλιο ας χαλαρώσουμε ζώντας την κάθε μας μέρα ξεχωριστάγιατί , όπως και να το κάνουμε η ζωή να είναι μόνο αυτό: «ένας φόβος και ένα όνειρο» κατά τον Βρετανοπολωνό συγγραφέα Joseph Conrad . Και για να ζήσουμε το όνειρο πρέπει να υπερνικήσουμε τους φόβους μας.
Ξεκίνησε πρόβες η νέα παραγωγή του Κρατικού Θεάτρο...
Ο Βασίλης Λούκας, συνέντευξη στην Τίνα Πανώριου (σ...

Με την αποδοχή θα έχετε πρόσβαση σε μια υπηρεσία που παρέχεται από τρίτο μέρος εκτός του https://intownpost.com/