InTownPost

Ακολουθήστε μας :

16
Κυρ, Μάι
Tο διάβασαν 681 άτομα (681 Views)

«Έμα»

----23

(Ema)

 

  • Είδος: Κοινωνικό δράμα
  • Παραγωγή: Χιλή (2019)
  • Σκηνοθεσία: Πάμπλο Λαραΐν  
  • Με τους: Μαριάνα Ντι Τζιρολάμο, Γκαέλ Γκαρσία Μπερνάλ, Πάολα Τζιανίνι, Σαντιάγκο Καμπρέρα
  • Διάρκεια: 102’
  • Διανομή: Weirdwave

H προβληματική, πυρομανής, χορεύτρια Έμα (Μαριάνα ντι Τζιρόλαμο) και ο σκηνοθέτης σύζυγός της - ο αποκαλούμενος και o «ηλίθιος άνδρας της» από την κοινωνική λειτουργό -  παρέδωσαν το αγοράκι τους, τον 10χρονο Πόλο δεύτερη φορά στην Πρόνοια για υιοθεσία, ανίκανοι να το μεγαλώσουν, καθώς ο πιτσιρικάς έβαλε φωτιά στο σπίτι, προκαλώντας τον τραυματισμός της θείας του.

Έπειτα από αυτά τα τρομερά γεγονότα που θα συγκλονίσουν την οικογενειακή της ζωή, η Έμα, προσπαθεί να ξαναχτίσει τη ζωή της, αναλαμβάνοντας κάθε ρίσκο για να το καταφέρει.

https://youtu.be/7Y-0ZnDlUgI

Εξαιρουμένης της «Μυστικής Λέσχης» του 2015, που κατέδειξε τον Χιλιανό σκηνοθέτη  Πάμπλο Λαραΐν ως πολλά υποσχόμενο, οι υπόλοιπες ταινίες του, ειδικά οι βιογραφίες του, χαρακτηρίζονται, είτε από υπερβολικά λιγωτικό ναρκισσισμό (Νερούδα), είτε από την τάση της αγιοποίησης (Jackie). Εδώ, με την «Έμα» ξεπέρασε τον εαυτό του, αφού ο εικαστικός σφυγμός της ταινίας κτυπά γοργά στο τσόφλι του art-house cinema, ξαφνικά ο Λαραΐν εναγκαλίστηκε θερμά και εγκάρδια με την μεξικάνικη σαπουνόπερα.

Τραυματική εμπειρία η «Έμα», προσωπικά για μένα, καθώς τούτη την υπερβολή στην ιστορία δεν κατάφερα να την βολέψω κάπου. Βλέπω ταινίες σαν την «Έμα» και η άμοιρη η τρίχα στο δέμας μου γίνεται ιστός σημαίας. Όλα μαζί σε έναν μύλο: τα διάφορα στιλ κινηματογράφησης, το μοιραίο, το ατίθασο, το δράμα που μεταλλάσσεται σε μελό από την Χιλιανή τηλεστάρ Μαριάνα ντι Τζιρόλαμο, ο άγονος ρεαλισμός, οι πλαϊνοί ρόλοι που μοιάζουν με φιγούρες «μπουλουκιού», η ωμότητα, η σεναριακή αμηχανία που επικρατεί σε θέματα που αδυνατεί να κουμαντάρει ο σκηνοθέτης (ακτιβισμός, ελεύθερο καλλιτεχνικό πνεύμα, υιοθεσία, μητρότητα) και η καλή φωτογραφία (μόνο τούτο είναι το δυνατό στοιχείο της ταινίας). Άπαντα ρίχτηκαν στο μπλέντερ για να φτιαχτεί ένα άγευστο, πολύχρωμο, υποτίθεται βαθέως προβληματισμού smoothie.

Είδος σινεμά που έχει στήσει παντού παγίδες τα τελευταία χρόνια στις κινηματογραφικές αίθουσες, έτσι και καλά, ότι έχει άποψη, ενώ πανηγυρικά είναι μια ανοησία, με ρηχό, σενάριο, διάτρητο από παντού και πλείστα αθεράπευτα τραύματα, διανθισμένο με ωραίες εικόνες, απλά για να κερδίσει κάποιες εντυπώσεις ο σκηνοθέτης και όχι η ιστορία. Για μια φορά ακόμα σε τέτοιου είδους ταινίες, που πολιορκούν εγωιτικά την ολιγόωρη ψυχαγωγία μας, θα πούμε: Asta la vista, seniora Ema!  

Αξιολόγηση Ταiνιας

* * * * *  Αριστούργημα * * * * Εξαιρετική * * * Ενδιαφέρουσα * * Προβληματική * Αδιάφορη @ Κάκιστη

«Αγώνας Για Δικαιοσύνη» (Just Mercy)
«Στη Γη του Άγριου Μελιού»

Με την αποδοχή θα έχετε πρόσβαση σε μια υπηρεσία που παρέχεται από τρίτο μέρος εκτός του https://intownpost.com/