fbpx

Πρόταση για διάβασμα: «Το Παιδί που Μετρούσε τον Κόσμο».

Τίνα Πανώριου

Τίνα Πανώριου

panoriout@gmail.com

«Το Παιδί που Μετρούσε τον Κόσμο»

 

  • Συγγραφέας: Μετίν Αρντιτί
  • Μετάφραση: Κολαΐτη, Ελευθερία
  • Είδος: Μυθιστόρημα
  • Σελ.: 296
  • Τιμή: € 14,40
  • Εκδόσεις: Πατάκη

Στο ρηµαγµένο από την κρίση Γλαρονήσι, τρεις άνθρωποι ζουν κοντά ο ένας στον άλλον, χαµένοι στα βάθη της µοναξιάς τους. Ο µικρός Γιάννης, εγκλωβισµένος στη σιωπή του, µετράει χίλια πράγµατα, συγκρίνει τους αριθµούς µε τους αντίστοιχους της προηγούµενης µέρας και υπολογίζει την τάξη του κόσµου. Η Μαριώ, η µητέρα του, σηκώνεται αχάραγα και κερδίζει τον επιούσιο ψαρεύοντας µε παραγάδι. Ο Έλιοτ, συνταξιούχος αρχιτέκτονας που έχει χάσει την κόρη του, συνεχίζει τη µελέτη που είχε ξεκινήσει εκείνη, διασχίζει όλη την Ελλάδα αναζητώντας τον Χρυσό Αριθµό και αφηγείται στον Γιάννη τους µεγάλους µύθους της αρχαιότητας, τη ζωή των θεών, τα πάθη και τις µηχανορραφίες τους… Το σχέδιο ανέγερσης ενός ξενοδοχείου θα προκαλέσει αναταραχή µεταξύ των κατοίκων του νησιού… Αίφνης, πέφτει η ιδέα µιας σχολής, που θα συγκέντρωνε λαµπρά µυαλά και θα εφοδίαζε νέους ανθρώπους µε γνώση και σοφία. Μήπως αυτή η ιδέα θα ήταν καλύτερη;

Ποιο από τα δύο σχέδια θα επικρατήσει; Ενώ στο νησί όλοι αναρωτιούνται ως προς τη σωστή επιλογή, η συγκλονιστική φιλία που δηµιουργείται ανάµεσα στο αυτιστικό παιδί και τον ηλικιωµένο άντρα θα επαναπροσδιορίσει την πραγµατικότητα της ζωής τους.

Ένα µυθιστόρηµα για την ανθρώπινη κατάσταση στον εικοστό πρώτο αιώνα, που τιµήθηκε µε τα βραβεία Prix Méditerranée και Prix du Meilleur Roman Points 2017.

 

Έγραψαν για το βιβλίο:

«Ένα βαθύ και τρυφερό µυθιστόρηµα». Le Point

«Ένα µυθιστόρηµα που ξεχωρίζει µε το πνεύµα, την ευαισθησία και την αισθητική και φιλοσοφική εµβρίθεια». Le Figaro Littéraire

Λίγα λόγια για τον Μετίν Αρντιτί (Metin Arditi): Γεννήθηκε στην Άγκυρα το 1945, είναι Ελβετός γαλλόφωνος συγγραφέας και επίσης μαθηματικός, μουσικός και εικαστικός. Τα δεκατέσσερά του μυθιστορήματα, όπως και τα δοκίμια του, μιλάνε για την εξορία και διαφορετικότητα, για εκείνους που προέρχονται από μακριά και που δεν ανήκουν πουθενά παρά μόνο σκέψη τους. Οι χαρακτήρες του Μετίν Αρντιτί περνούν τους αιώνες και τα σύνορα και συγκεντρώνουν τις αλληλένδετες ιστορίες της Μεσογείου μας. Τον Δεκέμβριο του 2012, ο Μετίν Αρντιτί ανακηρύχθηκε σε Πρέσβη Καλής Θελήσεως της UNESCO. Τον Ιούνιο του 2014, η UNESCO τον όρισε Ειδικό Απεσταλμένο. Ζει στη Γενεύη. Μηχανικός ατομικής μηχανικής, δίδαξε στην Ομοσπονδιακή Πολυτεχνική Σχολή της Λωζάνης. Το 2009 δημιούργησε το ίδρυμα «Instruments of Peace – Geneva» το οποίο προωθεί τη μουσική εκπαίδευση των παιδιών του Ισραήλ και των Παλαιστινίων.  Έχει γράψει τα Dernière lettre à Théo (2005), La Pension Marguerite (2006), L’Imprévisible (2006), La Fille des Louganis (2007), Loin des Bras (2009). Στα ελληνικά έχουν μεταφραστεί τα βιβλία του : Βικτόρια Χολ (2006), Παυλίνα (2008), Το Τουρκάκι (2012), Ο μαέστρος (2014) και Η αδελφότητα των ιπτάμενων μοναχών (2015). Για το έργο του έχει λάβει πολλά λογοτεχνικά βραβεία, όπως το βραβείο Jean Giono και το Prix Méditerranéé.

Ο Μετίν Αρντιτί στην Αθήνα για την παρουσίαση του βιβλίο του

Η Πρεσβεία της Ελβετίας στην Ελλάδα και οι Εκδόσεις Πατάκη την Τρίτη 8 Μαϊου στις 20.00 στο Μουσείο Μπενάκη, στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του Μετίν Αρντιτί (Metin Arditi) «Το Παιδί που Μετρούσε τον Κόσμο».

Χαιρετισμό θα απευθύνουν οι: Μετίν Αρντιτί, Επιτετραμμένος της Πρεσβείας της Ελβετίας στην Ελλάδα, η Μαριάννα Βαρδινογιάννη, Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNESCO και η Άννα Πατάκη, εκδότρια.

Με τον Metin Arditi θα συνομιλήσει ο συγγραφέας, δημοσιογράφος και ραδιοφωνικός παραγωγός Γιώργος Αρχιμανδρίτης. Αποσπάσματα από το βιβλίο θα διαβάσουν ο Μετίν Αρντιτί και η ηθοποιός Μαρία Σκουλά, με ταυτόχρονη διερμηνεία στα ελληνικά και τα γαλλικά.