fbpx

Πρόταση για διάβασμα: «Η Ωραία της Ημέρας»

Τίνα Πανώριου

Τίνα Πανώριου

panoriout@gmail.com

«Η Ωραία της Ημέρας»

 

  • Συγγραφέας: Joseph Kessel (Ζοζέφ Κεσέλ)
  • Είδος: Μυθιστόρημα
  • Μετάφραση: Ρίτα Κολαΐτη
  • Επίμετρο: Γιάννης Ν. Μπασκόζος
  • Σελίδες 208
  • Τιμή € 13,50
  • Εκδόσεις: Μεταίχμιο

«Αυτό που επιχείρησα με την «Ωραία της Ημέρας» ήταν να καταδείξω την τρομερή διάσταση που μπορεί να υπάρχει μεταξύ καρδιάς και σάρκας∙ μεταξύ αληθινής, απέραντης και τρυφερής αγάπης και της αδυσώπητης απαίτησης των αισθήσεων» (Από την εισαγωγή του συγγραφέα)

«Καθώς μιλούσε, τράβηξε το κάθισμά του λίγο προς τα πίσω, έτσι που η Σεβερίν δεν τον έβλεπε πια. Μόνο η φωνή του ακουγόταν, αυτή η φωνή της οποίας, συνήθως, ο Ισόν έμοιαζε ν’ αγνοεί τη δύναμη και που, τώρα, τη χειριζόταν όπως ένα επικίνδυνο εργαλείο. Αυτή η φωνή δεν απευθυνόταν μονάχα στην ακοή αλλά και σ’ όλα τα νευρικά κύτταρα, διαλυτική, υποχθόνια. Η Σεβερίν, με τα νεύρα τεντωμένα, δεν είχε τη δύναμη να τον κάνει να σωπάσει… Αίφνης, δυο χέρια βάρυναν τους ώμους της κι ένα λαίμαργο χνότο της έκαψε τα χείλη. Για απειροστό κλάσμα του δευτερολέπτου, έμεινε αποσβολωμένη απ’ τη διαπεραστική ηδονή που την κατέλαβε…»

Το προκλητικό και πρωτοποριακό μυθιστόρημα που ενέπνευσε την ομότιτλη ταινία του Λουίς Μπουνιουέλ, με πρωταγωνίστρια την Κατρίν Ντενέβ, παραμένει έως τις μέρες μας τόσο ζωντανό και αμφιλεγόμενο όσο όταν πρωτοκυκλοφόρησε το 1960.  
Η Σεβερίν Σεριζί είναι μια πλούσια και όμορφη παριζιάνα νοικοκυρά. Αγαπά τον σύζυγό της αλλά η μεταξύ τους επαφή δεν της προσφέρει σωματική ηδονή. Κατακλυσμένη από έντονες φαντασιώσεις, θα βρει δουλειά σε έναν οίκο ανοχής. Τα πρωινά ικανοποιεί τις πιο τρελές επιθυμίες των πελατών της με το ψευδώνυμο «Ωραία της ημέρας». Τα βράδια επιστρέφει στο σπίτι, στον ενάρετο γάμο της και τον ανυποψίαστο σύζυγό της. 
Διάσημο για τον τολμηρό ερωτισμό του, το μυθιστόρημα του Κεσέλ μάς προσφέρει ένα μοναδικό πορτρέτο της γυναικείας ψυχής.

                                   

 

                             Έγραψαν για το βιβλίο: 

«Ένα πραγματικό αριστοτέχνημα».  (Houston Post) 

«Μια αμείλικτη καταγραφή του πάθους. Μια συναισθηματική περιπέτεια». (Chicago SunTimes)

Ο Joseph Kessel (Ζοζέφ Κεσέλ), γάλλος δημοσιογράφος και συγγραφέας, γεννήθηκε το 1898 στην Αργεντινή λόγω των διαρκών ταξιδιών του πατέρα του, ενός λιθουανού γιατρού εβραϊκής καταγωγής. Ο Κεσέλ έζησε τα πρώτα παιδικά του χρόνια στο Όρενμπουργκ της Ρωσίας πριν η οικογένειά του μετακομίσει στη Γαλλία. Σπούδασε στη Νίκαια και στο Παρίσι και έλαβε μέρος στον Α’ και στον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο ως πιλότος. Ήταν επίσης δημοσιογράφος και πολεμικός ανταποκριτής για αρκετές εφημερίδες με πολυάριθμα ταξίδια σε Ευρώπη, Αφρική και Μέση Ανατολή, καλύπτοντας γεγονότα όπως ο Ισπανικός Εμφύλιος και οι δίκες της Νυρεμβέργης. Διετέλεσε μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας και αξιωματικός της Λεγεώνας της Τιμής, ενώ το 1991 θεσπίστηκε και λογοτεχνικό βραβείο στη Γαλλία που φέρει το όνομά του. Αρκετά από τα μυθιστορήματά του μεταφέρθηκαν στον κινηματογράφο, με πλέον διάσημο την Ωραία της ημέρας το οποίο σκηνοθέτησε ο Λουίς Μπουνιουέλ το 1967. Πέθανε τον Ιούλιο του 1979.

Το βιβλίο ανήκει στη σειρά «Μεγάλες Αφηγήσεις», μια σειρά στην οποία εντάσσονται έργα – ορόσηµα της παγκόσμιας πεζογραφίας· έργα συγγραφέων που έσπασαν το φράγμα του χρόνου και αξίζει να διαβάζονται από όλους ως µέρος µιας συναρπαστικής επικαιρότητας που µας αφορά.