fbpx

Πρόταση για διάβασμα: «Η Λεωφόρος», του Τρεβάνιαν (Trevanian)

Τίνα Πανώριου

Τίνα Πανώριου

panoriout@gmail.com

 

 

  • Μετάφραση: Κλαίρη Παπαμιχαήλ
  • Είδος: Αστυνομικό θρίλερ
  • Σελίδες: 448
  • Τιμή: € 16
  • Εκδόσεις: Πόλις

Η Λεωφόρος βρίσκεται στην καρδιά της κακόφημης συνοικίας του Μόντρεαλ. Οι σκοτεινοί δρόμοι της αντηχούν από φωνές σε μια ντουζίνα γλώσσες, από τα γρήγορα βήματα των κακοποιών και τους ψιθύρους που ανταλλάσσουν οι πόρνες. Οι άνθρωποι του υποκόσμου έρχονται σε επαφή με φτωχούς εργάτες και με τους νεοφερμένους μετανάστες που αναζητούν μια καλύτερη ζωή. Την τάξη, εδώ και τριάντα χρόνια, επιβάλλει ο υπαστυνόμος Κλωντ Λαπουάντ, που είναι ταυτοχρόνως δικαστής, εξομολόγος και άγγελος εξολοθρευτής.

Η αστυνομία του Μόντρεαλ, όμως, έχει πια αρχίσει να αλλάζει. Τον Λαπουάντ συνοδεύει ένας νέος, μορφωμένος αστυνομικός, πιστός στους κανονισμούς, που βλέπει έκπληκτος τον Λαπουάντ να είναι, από τη μια, απολύτως ταγμένος στην υπηρεσία της δικαιοσύνης, χρησιμοποιώντας ωστόσο εντελώς ανορθόδοξες μεθόδους και, από την άλλη, να ενδιαφέρεται ειλικρινά για τη ζωή και τη μοίρα των αθλίων της πόλης του. Όταν ένας στυγερός δολοφόνος εισβάλλει στην επικράτεια του υπαστυνόμου, εκείνος αναγκάζεται να παλέψει με τους προσωπικούς του δαίμονες, να επανεξετάσει τις πεποιθήσεις του, να φέρει ξανά στην επιφάνεια παλιά μυστικά, να αντιμετωπίσει τη μοναξιά και τη θνητότητά του.

 

«Τρεβάνιαν» είναι ένα από τα πολλά φιλολογικά ψευδώνυμα του Ρόντνεϊ Γουίλιαμ Γουίτακερ (Rodney William Whitaker). Γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη το 1931 και πέθανε στην Αγγλία το 2005. Διδάκτωρ των ΜΜΕ, διετέλεσε για πολλά χρόνια καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Ώστιν στο Τέξας. Τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες και έχουν πουλήσει πολλά εκατομμύρια αντίτυπα. Θεωρείται «καλτ» συγγραφέας. Αποσυρμένος από τα φώτα της δημοσιότητας, έχοντας δώσει μόνο μία συνέντευξη στη ζωή του, ο ίδιος ο Τρεβάνιαν προσπάθησε να καλλιεργήσει και να συντηρήσει τον μύθο του. Παίζοντας με διάφορα είδη μυθιστορήματος (θρίλερ, γουέστερν), εκσυγχρονίζοντας τις περιπέτειες των Σαμουράι με το Shibumi, που θα κυκλοφορήσει κι αυτό από τις εκδόσεις Πόλις, παραμένει πιστός στο νουάρ, τις πλούσιες δυνατότητες του οποίου προσπαθεί να εξαντλήσει, πειραματιζόμενος με τις διάφορες μορφές του.

 

Το πρώτο του μυθιστόρημα του Ρόντνεϊ Γουίλιαμ Γουίτακερ δημοσιεύτηκε όταν ο συγγραφέας ήταν στην ηλικία των σαράντα χρόνων και δίδασκε στο Πανεπιστήμιο του Τέξας. Το αστυνομικό θρίλερ «The Eiger Sanction» έγινε best seller παγκοσμίως. Το 1975 προσαρμόστηκε σε σενάριο και γυρίστηκε ταινία σε σκηνοθεσία του Κλιντ Ίστγουντ με πρωταγωνιστή τον ίδιο και τον Τζόρτζ Κένεντι. Ο κινηματογραφικός τίτλος στην χώρα μας είναι: «Ο δολοφόνος των Άλπεων».

Pin It on Pinterest