fbpx

Πρόταση για διάβασμα: «Η Ελληνική Τέχνη από το Α έως το Ω», της Αλεξάνδρας Κολλάρου

Τίνα Πανώριου

Τίνα Πανώριου

panoriout@gmail.com

 

  • Συγγραφή & εικονογράφηση: Αλεξάνδρα Κολλάρου
  • Είδος: Σατυρικό λεξικό σύγχρονης Τέχνης
  • Σελίδες: 120
  • Τιμή: € 11
  • Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 1η Νοεμβρίου 2018
  • Εκδόσεις: Key Books

Μέχρι πόσων χρονών μπορείς να θεωρείσαι νέος καλλιτέχνης; Ποιά είναι η δουλειά ενός κιουρέιτορ; Τι είναι οι εναλλακτικοί χώροι; Τι ρόλο παίζουν οι συλλέκτες;

Αυτά και πολλά ακόμη ερωτήματα βρίσκουν απαντήσεις στο κωμικό αυτό εξποζέ του κόσμου της Ελληνικής τέχνης, γραμμένο από έναν άνθρωπο που τον έχει ζήσει από την πρώτη γραμμή.
Τα 24 γράμματα του αλφαβήτου φιλοξενούν αντίστοιχα λήμματα και έννοιες που ξεδιπλώνουν το Ελληνικό εικαστικό σύστημα και τους μηχανισμούς του. Γραμμένο με χιουμοριστική διάθεση αλλά και αγάπη απέναντι στην τέχνη και τους εργάτες της, το βιβλίο σκιαγραφεί τους πρωταγωνιστές και αποκωδικοποιεί τα μυστικά και τις πρακτικές που συνθέτουν το εικαστικό τοπίο. Περίπλοκες εννοιες αποδομούνται με πολύ απλά λόγια ώστε ο καθένας να μπορέσει να ρίξει μια ματιά εκ των έσω στον κόσμο της τέχνης και να καταλάβει τους μηχανισμούς της. Η συγγραφέας πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα και εικονογραφεί η ίδια τις έννοιες που παρουσιάζει μέσα από σπαρταριστά, ναΐφ σχέδια.

Σατιρικό, ενίοτε δεικτικό αλλά στη βάση του τρυφερό, «Η Ελληνική Τέχνη από το Α έως το Ω» είναι προϊόν 25 χρόνων ενεργούς ενασχόλησης στον χώρο της τέχνης. Όποια και αν είναι η σχέση σας με την τέχνη, το μόνο σίγουρο είναι ότι το βιβλίο αυτό θα σας κάνει να γελάσετε. 

Έγραψαν και είπαν για το βιβλίο:

 

«Εξαιρετικό κόνσεπτ (βλ. Κ)! Θα ήθελα να παρουσιάσω το βιβλίο στην γκαλερί (βλ. Γ), αν βρω χορηγία (βλ. Χ) κρασιών». (Δάφνη Ζουμπουλάκη, γκαλερίστα)


«Σε κοινωνικοπολιτικές συνθήκες έκτακτης ανάγκης, αυτές που ζούμε δηλαδή, η Αλεξάνδρα Κολλάρου στο βιβλίο της επιχειρεί κάτι δύσκολο: να δημιουργήσει με ανατρεπτικό, δροσερά χιουμοριστικό τρόπο μια ρωγμή στο υπάρχον σύστημα και να μας αποκαλύψει τη διαδικασία, πώς “μοιραζόμαστε” την τέχνη ως κοινωνικό αγαθό. Τα καταφέρνει περίφημα».
(Ανδρέας Μπελιμπασάκης, δημοσιογράφος, πολεμικός ανταποκριτής)

«Το διαβάζεις μονορούφι και γελάς, μα προσοχή! Το κορίτσι ξέρει πολύ καλά για τι μιλάει – και δαγκώνει». (Γιώργος Χαδούλης, ζωγράφος)

«Από το Ω μέχρι το Α της ελληνικής τέχνης θα το βρεις επίκαιρα και έξυπνα γραμμένο και εικονογραφημένο από την Αλεξάνδρα Κολλάρου στο έργο της Η ελληνική τέχνη από το Α έως το Ω». (Νίκος Βερνίκος, εφοπλιστής, συλλέκτης)


«’Ντάξ’, τα σπάει».
 (Πέτρος Κόκκαλης, γενικός γραμματέας Οργάνωση ΓΗ)

 

«Η Ελληνική Τέχνη από το Α έως το Ω» κυκλοφόρησε την 1η  Νοεμβρίου 2018.

Η πρώτη παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει

στο ΓΗ@Κ44 (Κωνσταντινουπόλεως 44, Γκάζι), στις 23 Νοεμβρίου 2018, στις 20:00.

 

 

Η Αλεξάνδρα Κολλάρου γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε Τέχνη και Design στο Λονδίνο και στη Φλωρεντία, και ζει & εργάζεται ανά τον κόσμο. Δραστηριοποιείται στον εικαστικό χώρο με πολλές ιδιότητες αλλά πρώτα και πάνω απ΄όλα δηλώνει λάτρης της τέχνης.

Είναι δημιουργός της εικαστικής πλατφόρμας artAZ, ενώ έχει οργανώσει & επιμεληθεί δεκάδες εκθέσεις και 2 μεγάλες εικαστικές-φιλανθρωπικές εκστρατείες, το Girl Power και την ΕΚΠΛΗΞΗ.

Αρθρογραφεί περιστασιακά στα ΜΜΕ και διατηρεί το αγγλόφωνο blog «The Real Queen of Stuff».

«Η Ελληνική Τέχνη από το Α έως το Ω» είναι το πρώτο της βιβλίο